pawmal Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Najpierw potrzeba każdy arkusz ustawić normalnie do druku łącznie z wybraniem drukarki, a nast. w PUBLISH wybrać Publikuj do: Drukarka, a w opcjach publikowania można określić katalog docelowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) tak właśnie robię, rysunek do ster drukarki (mam własny ster do drukowania do pdf)się robią ale ale czcionki sa rozjechane jak na zrzucie Przy czym choć to ta sama czcionka ten stam styl ten sam shx a jeden napis rozciąga się a drugi jest ok.. w ogóle poprzesuwał opisy w tablece, niestety pliku nie mogę podesłac .. publ do dwf, niestety zerowy.. te same napisy przeniesione do całkiem nowego rysunku publikują się ok, ale dwf i tak zerowy.. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Czy chodzi o polecenie PUBLISH (i do DWF) w becie ZWCAD 2022? Bo nie stwierdzam żadnych problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 WYSYŁAM NA PRV DWG I INNE PLIKI ZWIĄZANE Z PROBLEME, SZKODA ZAŚMIECAĆ TO MIEJSCE, MOŻE COŚ DWG WYJASNI. TO NIE PROBLEM Z PUBLISH TYLKO Z DRUKOWANIEM DO PDF (DWG TO PDF ZACHOWYJE SIĘ TAK ZAMO JAK MÓJ STER).. PLT (HPGL2 OD HPEKA) - WYDRUK JEST OK.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 alternatywnie uzywam od chyba 2006 cutepdf drukarka wirtualna do pdf - ładnie kompresuje pdf , natomiast zwcadowa dwg to pdf .pc5 działa, ale mogła by lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 cute pdf fakt niezły.. był przez chwilę ale jakoś wdrożyć mi się nie chciało. AK polecił zmianę w sterowniku na drukowanie czcionki jako obrazek nie czcionka. Prosta i szybka zmiana i załatwiło to problem. Dla mnie nawet lepiej, po co mają mieć łatwiej wykopiowywać moje dzieło z pdfów.. przerobiłam oryginalny dwg2pdf tak by mieć gotowe arkusze, rolki o dł co 5cm (mamy ploter na 3 rozmiary rolek). Mamy spokój z wymiarowaniem papieru, a do tego drukuje się poziomo jak trzeba.. a nawet ładnie potem idzie druk na ploter, tylko te tłuste linie pdfa pogarszają czytelność.. ale od bidy tak też można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 17 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 tłuste linie w pdf ..to ciągnie sie o ile pamiętam od 2013r. ja były wersje +, architecture 2012..ale przyzwyczaja się człowiek 😉 alf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 17 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 (edytowane) 12stę jeszcze mam, czasem nawet w użyciu.. to tak jak było z ac2000. cały czas 14stka była pod ręką.. ale ja w inej sprawie: czy ktoś ma problem z tool palette? mam wersję dla zw21 zainstalowałam ją bez problemu ale mi zwiesiła program przy próbie komedy apv.. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Niestety snap z dużymi rysunkami w 2022 chodzi tak samo fatalnie jak na 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 15 godzin temu, alf napisał: mam wersję dla zw21 zainstalowałam ją bez problemu ale mi zwiesiła program przy próbie komedy apv.. Od kilku wersji jest wygodny sposób na m.in. dodawanie wierzchołków. W ZWCAD 2022 działa tak: Strzelba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Sprawdziłem lispa APV wybieranego z Palety narzędzi w ZWCAD 2022: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 jeśli chodzi o dodawanie wierzchołków to wygodniej chyba z controlem(ctrl) przełączać tryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 ale ja zacofana (zw18).. nawet nie wiedziałam, że zaczęło to fajnie działać, tak jak chciałam tj jak w bentleyu 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 18 godzin temu, s1016 napisał: Niestety snap z dużymi rysunkami w 2022 chodzi tak samo fatalnie jak na 2021. U mnie muli "ciut" bardziej w stos do zw18, ale jest zdecydowanie lepiej niż w zw21.. W zw18 snap jest w sam raz czuły, dość precyzyjny i nie mylący się nawet przy właczonych wszystkich snapach. Czy w zw gdzieś zmienia się czułośc snapa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Czułości nie znalazłem Tylko link z helpa https://www.zwcad.pl/help/zwcad-help/osmode.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Być może chodzi o zmienną APERTURE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 18.06.2021 o 21:48, dmatusz3 napisał: Być może chodzi o zmienną APERTURE w sumie tak, idzie oto by zasadniczo snap łapał TYLKO podstawowe snapy takie jak koniec środek instert, ale przy zbliżeniu łapał nearest i tym podobne (używam wszystkich włączonych snapów). Da się to tak ustawić by mi pasowało do mojego "stylu" rysowania.. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć snapy tylko te najczęściej wykorzystywane, a w razie potrzeby zastosować Shift + PPM (prawy przycisk myszy), aby wybrać snap potrzebny w danym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Godzinę temu, alf napisał: w sumie tak, idzie oto by zasadniczo snap łapał TYLKO podstawowe snapy takie jak koniec środek instert, ale przy zbliżeniu łapał nearest i tym podobne (używam wszystkich włączonych snapów). Da się to tak ustawić by mi pasowało do mojego "stylu" rysowania.. Automatycznie w zależności od przybliżenia rysunku raczej nie znam takiej możliwości. Ale zapewne udałoby się wstawić przełącznik np. pod klawisz F4, który służyłby do przełączania pomiędzy dwoma stanami snapów. Wciskamy raz F4 i mamy np. koniec, środek, punkt wstawienia, a kolejne wciśnięcie spowodowałoby włączenie wszystkich snapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 22.06.2021 o 15:44, dmatusz3 napisał: Automatycznie w zależności od przybliżenia rysunku raczej nie znam takiej możliwości. Ale zapewne udałoby się wstawić przełącznik np. pod klawisz F4, który służyłby do przełączania pomiędzy dwoma stanami snapów. Wciskamy raz F4 i mamy np. koniec, środek, punkt wstawienia, a kolejne wciśnięcie spowodowałoby włączenie wszystkich snapów. że jak..? tj jak to zaprogramować, takie ustawienia snapów mają jakiś kod, czy konieczne jakieś makro? Robiłam takie proste rzeczy dekadę temu, w acadzie14, w pliku txt, potem jakoś to się skomplikowało w edycji. A takie F4 w sumie dało by jeszcze dokładniejszą i szybszą obsługę.. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Tak, możemy tak zrobić, że klawisz F4 może przełączać pomiędzy dwoma stanami snapów: "trochę" albo "wszystko". Przygotujemy wkrótce taki opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 5 godzin temu, dmatusz3 napisał: Tak, możemy tak zrobić, że klawisz F4 może przełączać pomiędzy dwoma stanami snapów: "trochę" albo "wszystko". Przygotujemy wkrótce taki opis. thx.. jak dla mnie to najlepiej opis jak dla "debila" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opis jak wstawić swój skrypt pod klawisz skrótu wstawiliśmy tutaj Martin_S, s1016 i alf 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Mam obserwacje dotyczące wydajności ZW22. Na przykładowym pliku, blisko 12Mb, bajzet w środku, powstawioane bloki zamiast xrefów, hatche wielkie jak A0 ale zamiast solid to gęste kreskowanie i tym podobne utrudnienia. ZW22 owszem otwiera ale się slimaczy. Nie pozwala (muli) na edycję bloku (widzi w nim widzi proxy), nie jest w stanie wykonać druku do plt lub pdf, a druknięty bezposrednio na ploter zjadł część zawartości tabelki i legendy (pamięć?), wiesza się (wydruk do pliku, próba edycji bloku). I w ogóle zachowuje się jakby mu trzeba było wszczepić bypassy. Z innymi ciężkimi plikami było oże nie aż tak skrajnie boleśnie ale w sumie podobne wrażenie, mulenie na "wrażliwych operacjach. Ten sam plik jw, ale otworzony w zw2018 działa jak trzeba. Nie zwiesza się, edycja bloku bezproblemowa i wydruki do pliku są ok. Czy ktoś z obserwatorów potwierdza takie zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 29 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 W dniu 25.06.2021 o 14:05, alf napisał: Mam obserwacje dotyczące wydajności ZW22. Na przykładowym pliku, blisko 12Mb, bajzet w środku, powstawioane bloki zamiast xrefów, hatche wielkie jak A0 ale zamiast solid to gęste kreskowanie i tym podobne utrudnienia. ZW22 owszem otwiera ale się slimaczy. Nie pozwala (muli) na edycję bloku (widzi w nim widzi proxy), nie jest w stanie wykonać druku do plt lub pdf, a druknięty bezposrednio na ploter zjadł część zawartości tabelki i legendy (pamięć?), wiesza się (wydruk do pliku, próba edycji bloku). I w ogóle zachowuje się jakby mu trzeba było wszczepić bypassy. Z innymi ciężkimi plikami było oże nie aż tak skrajnie boleśnie ale w sumie podobne wrażenie, mulenie na "wrażliwych operacjach. Ten sam plik jw, ale otworzony w zw2018 działa jak trzeba. Nie zwiesza się, edycja bloku bezproblemowa i wydruki do pliku są ok. Czy ktoś z obserwatorów potwierdza takie zjawisko? U mnie odwrotnie. Mam wrażenie, że program jest szybszy. Nie mam problemów z drukowaniem ani z edycją bloków (obie operacje działają bez problemów, płynnie i szybko). Ogólnie moje wrażenie odnośnie szybkości działania programu na plus. Sprawdziłem na 3-4 plikach o różnych wielkościach od 1 do 15MB. Nie wiem czy tak jest, ale wydaje mi się, że poprawiono funkcję przyciągania/pokazywania punktów charakterystycznych (OSNAP) w przypadku bloków lub większych obiektów. Mam jeden plik, na którym testuje kolejne wersje i widać poprawę. Nie jest idealnie, ale odnoszę wrażenie, że jest lepiej... )) Czy wiadomo coś na temat terminu wydania oficjalnej wersji programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi