Harry Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam Poszukuję lispa do ZWCADA 2017 umożliwiającego automatyczną numerację elementów, konkretnie atrybutów w bloku. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Mogę przygotować takiego LISPa, ale proszę na początek o odpowiedzi na kilka pytań: Automatyczną numerację atrybutów można różnie zrozumieć. np czy kolejne atrybuty w tym samym bloku maja mieć kolejne numery? czy jeden atrybut w różnych blokach ma mieć kolejne numery? Treść która była wcześniej ma się nadpisywać? czy numer ma się dopisywać przed/po aktualnej treści? Jak chciałby Pan używać funkcji? czy chce Pan wybierać bloki ? czy mają się same wybierać np po nazwie / warstwie / dotychczasowej treści któregoś z atrybutów? Może udostępniłby Pan jakiś mały przykład pliku, w którym moglibyśmy zobaczyć jak będzie wyglądał rysunek przed i jak jak powinien wyglądać rysunek po użyciu funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeryba Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Witam, Poszukuję LISPa do ZWCAD 2018, który umożliwiłby: - zaznaczenie bloku - nadanie numeru z określonym prefiksem w wybranym atrybucie bloku - wybranie kolejnego bloku - nadanie kolejnego numeru z tym samym prefiksem co poprzednio w wybranym atrybucie bloku. Tutaj http://www.lee-mac.com/autolabelattributes.html jest program o podobnej funkcjonalności, ale brakuje w nim funkcji ręcznego wyboru bloków. Program numeruje według kolejności wstawiania bloki. W moim przypadku potrzebuję możliwość wybierania kolejnych bloków. Nie jestem pewien czy taką funkcjonalność można uzyskać z wykorzystaniem LISPa. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swazy Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Mógłbyś bardziej zobrazować o co Ci chodzi? Może jestem w stanie pomóc ale trochę nie rozumiem jaki ma być efekt końcowy i gdzie ma być ten numer i prefix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 A może to ci się nada https://kojacek.wordpress.com/2018/05/17/numerator/ dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeryba Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Dokładnie o taki efekt mi chodzi, ale na atrybutach bloków. Zdaje się, że program działa na tekstach. Czy w ZWCAD można wczytać plik vlx ? Przy wczytywaniu aplikacji nie ma takiego rozszerzenia. Zdaje się, że program z linku działa w podobny sposób jak polecenie _TCOUNT opisane tutaj: https://www.facebook.com/AutocadPL/posts/trik-57pe%C5%82na-wersja-autocada-posiada-wygodne-polecenie-do-automatycznej-numeracj/566806220094308/ Polecenie _TCOUNT również odpowiada moim wymaganiom, ale nie działa na atrybutach bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ja do takich rzeczy jak kolejna numeracja z prefiksami używam aplikacji VT (https://www.cadtutor.net/forum/topic/58000-vt-atrribute-amp-text-editor-rlx/). Procedura wygląda następująco: uruchamiam funkcję VT klikam na tekst lub atrybut (atrybut niestety nie może być pusty, więc często ustawiam wszystkim atrybutom, które chcę numerować np. myślniki) w polu, które się wyświetla (domyślnie wpisana jest tam aktualna wartość tekstu lub atrybutu) wpisuję pierwszy numer z żądanym prefiksem - np. S-23-T-1 i wciskam OK klikam na kolejny atrybut, który chcę zmienić i wtedy klikam przycisk ++L (wybrany atrybut zostanie oznaczony jako S-23-T-2) i daję OK i tak atrybut po atrybucie klikam ++L oraz OK Program ma więcej możliwości, bo można przyciskiem + i - dodawać kolejne numery, jeśli aktualnie chcemy pominąć jakiś kolejny numer. Dodatkowo jest tam opcja do zaznaczenia "ASCI mode", która zwiększa oznaczenie alfabetycznie (czyli A > B > C). Ogólnie aplikacja ma chyba ze 100 różnych ustawień ale we wszystkie się nie zagłębiałem, natomiast inkrementację atrybutów wykorzystuję bardzo często i wydaje mi się, że może sprostać oczekiwaniom wielu użytkowników CAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swazy Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jeśli to powyżej Ci nie odpowiada to myślę, że mógłbym wyskrobać Ci takie narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeryba Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Z opisu wynika, że to chyba to czego potrzebuję, ale niestety nie działają linki na forum cadtutor. Czy byłaby możliwość udostępnienia pliku VT.lsp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swazy Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 U mnie też link wygaśnięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Dzisiaj już komp uśpiony. Jutro podeślę kopię z mojego kompa. Tych linków nie sprawdzałem przed wysłaniem posta, bo używam tej aplikacji co najmniej rok. Tak więc jutro tu wrzucę tego LSP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeryba Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Oki z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Załączam VT w plikach VLX i VLS. Aplikacji w formacie LSP nie posiadam i coś mi się kojarzy, że LSP też nie mogłem ściągnąć i znalazłem tylko taką skompilowaną wersję. VT.VLX VT.vls dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeryba Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Dzięki wielkie. Pod ZWCAD 2018 Pro program ma jakiś problem, tzn. uruchomił się raz, wyświetliło się okienko, zacząłem się "bawić" i przy kolejnym wywołaniu polecenia VT wyświetla: "zły typ funkcji - nil". Pisałem do pomocy ZWCAD, ale jedyne co otrzymałem to konwerter z VLX do VLS. Program nadal nie działa, ale przekonwertowałem program z linku od perlona (ze strony kojacek) i ten działa bez zarzutu. Obu Panom wielkie dzięki! Znacznie mi to przyspieszy pracę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Osobiście korzystam z pliku VLX w ZWCAD 2015+ i tam problemów nie doświadczam. Ale dobrze, że masz alternatywę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 16 godzin temu, perlon napisał: A może to ci się nada https://kojacek.wordpress.com/2018/05/17/numerator/ Ten z atrybutami działa bardzo sprawnie i jest prosty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 ZWCAD nie obsługuje plików z rozszerzeniem VLX i FAS, ponieważ jest to zastrzeżony format Autodesku. VLX i FAS to (w pewnym uproszczeniu) pliki binarne, tak więc nie mamy możliwości zajrzenia i modyfikacji skryptu. Dostępny jest konwerter plików firmy trzeciej, który tłumaczy takie pliki na format ZWCADa. Powyższe narzędzie to można pobrać tutaj LispConverter.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Czy to legalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Dnia 7.01.2019 o 21:30, dmatusz3 napisał: Tak. Czy to jest etyczne? Masz pewność że autor wyraża zgodę na przerabianie swojego programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Zamieściliśmy program do konwersji aby ułatwić autorom swoich programów przeniesienie ich na inne programy CAD. Przerabianie cudzych programów jest oczywiście nieetyczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt z autorem programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose2001 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Witam, sprawdziłem i u mnie działa numinc nie wiem czy o to chodziło, ale nie rozwala atrybutów. Klikając "R" podczas wstawiania zamienia nam aktualną wartość na tą którą ustawiliśmy w programie i automatycznie wzrasta o zadaną wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MO88 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 A czy ktoś z forumowiczów może pomóc w napisaniu LISPa który by tak pozycjonował? A więc. Mamy kilkanaście bloków na rysunku ( dynamicznych z atrybutami ) . W bloku są zawarte atrybuty które oznaczają : S1 - numer słupa i 24x24 - wymiar słupa. ( wymiar słupa się zmienia ). I teraz chodzi o to żeby : 1. Wskazać bloki, 2. Wybrać atrybuty 3. Przenumerować . Z zaznaczeniem że jeśli słup ma wymiar 24x50 to już nie jest S1 tylko S2, słup o wymiarach 25x40 już jest słupem S3. Chodzi o to żeby nie numerował po kolei wszystkich tylko jeśli atrybut wymiaru jest inny niż wzorcowy to numer słupa też jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Tak. Jak możemy pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MO88 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Witam, najlepiej to napisać taki kod pod Autocada gdyż jestem dopiero początkujący w Lispie ale zamarzyło mi się mieć coś takiego i chciałbym od tego zacząć przygodę. Albo chociaż naprowadzić jak do tego podejść, jakieś dane wyjściowe? Cokolwiek żeby ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi