MLE Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 W dniu 11.11.2022 o 22:33, dmatusz3 napisał: Zakładki plików możemy przywrócić wpisując polecenie OPCJE (_OPTIONS). Następnie zaznaczamy w oknie pozycję jak poniżej. Ustawienia rysunkowe, które są zapisywane w pliku dwg możemy zapamiętać w szablonie (plik .dwt) Omówiliśmy to w tym filmie. Cały kurs znajduje się tutaj https://www.zwcad.pl/materialy-edukacyjne/kurs-zwcad-2022.html Nie chodzi mi o zapisywanie ustawień dla nowo wykonywanych ustawień tylko dla programu, żeby pamiętał ustawienia np. wymiarowania, stylu odnośników wieloliniowych, żeby z automatu wgrywał zestawienie warstw, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Takie mam ustawienia w ZWTraffic a przy rysowaniu wrzuca mi na aktualną warstwę, jak będę miał zieloną to strzałki będą zielone O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) 18 minut temu, MLE napisał: ktoś wie czemu nie wypełnia całego obiektu? obwiednia zamknięta. W środku jest linia. To właściwość ZWCad - jak jest linia / obiekt wewnątrz powierzchni to kreskowanie "obcina" do tego obiektu / linii. Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 12 minut temu, MLE napisał: Takie mam ustawienia w ZWTraffic a przy rysowaniu wrzuca mi na aktualną warstwę, jak będę miał zieloną to strzałki będą zielone O co chodzi? Trzeba w edytorze warstw sprawdzić czy zostały utworzone. Samo wpisanie warstw w ustawieniach nie "tworzy" warstw. To na pierwszy "ogień". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 49 minut temu, Włodek napisał: W środku jest linia. To właściwość ZWCad - jak jest linia / obiekt wewnątrz powierzchni to kreskowanie "obcina" do tego obiektu / linii. Słaby z Cada jestem ale nie aż tak. Ta linia pojawia się po wskazaniu obszaru do wypełnienia P-21a. ZWcad błędnie wskazuje obszar obiektu do wypełnienia, mimo że obwiednia (czerwona linia) jest zamknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 43 minuty temu, Włodek napisał: Trzeba w edytorze warstw sprawdzić czy zostały utworzone. Samo wpisanie warstw w ustawieniach nie "tworzy" warstw. To na pierwszy "ogień". warstwy są utworzone i inne znaki poziome są prawidłowo przypisywane do warstw. W ustawieniach nie wpisuję z palca nazw warstw tylko wybieram z listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 11 godzin temu, MLE napisał: ktoś wie czemu nie wypełnia całego obiektu? obwiednia zamknięta. Proszę przyjrzeć się widokom i wizualizacji. Kursor wygląda jak z obszaru 3D, może i obiekty nie są tym co widzimy "z góry"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 11 godzin temu, MLE napisał: Nie chodzi mi o zapisywanie ustawień dla nowo wykonywanych ustawień tylko dla programu, żeby pamiętał ustawienia np. wymiarowania, stylu odnośników wieloliniowych, żeby z automatu wgrywał zestawienie warstw, itp. To co Pan ustawi, można zapisać jako szablon DWT. Przy otwarciu nowego rysunku, mogą w pustym szablonie już być wszelkie zdefiniowane style, warstwy, arkusze, czy podstawowe bloki. Przy ustawieniach metrycznych domyślnie używany jest zwcadiso.dwt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 5 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Hej. Czemu nie liczy mi oznakowania? SOR_1.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Dzień dobry Interesujący przypadek. Nie jestem pewien czy tak samo rozumiemy "nie liczy oznakowania", ja przyjmuję że chodzi o to, że w zestawieniu nie pojawiają się wartości. nie przeliczałem szczegółów, ale w funkcji zestawienia oznakowania poziomego liczy. Natomiast funkcja oznakowania pionowego nie wyświetla wartości dlatego że była zaplanowana tak, że miała zliczać wartości z bloku który jest opisem pionowym, który jest rozróżniany np od podpory czy lica znaku na podstawie nazwy. W tym przypadku opisy są innymi blokami np P_Opis_Pionowe-flat-xx gdzie "xx" jest inną liczbą dla wielu opisów. Przypuszczam że powstały w wyniku użycia funkcji FLATTEN. Oczywiście w przyszłości możemy zmienić sposób rozpoznawania opisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 16 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 W dniu 13.04.2023 o 22:02, MLE napisał: warstwy są utworzone i inne znaki poziome są prawidłowo przypisywane do warstw. W ustawieniach nie wpisuję z palca nazw warstw tylko wybieram z listy. Czy ktoś ma też taki problem? Nie mogę nawet często przerzucić ręcznie na właściwą warstwę, działa dopiero po restarcie ZWCAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 5 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 (edytowane) Ktoś mi powie o co chodzi? Do tego dochodzi gubienie linii i wypełnień przy przenoszeniu. Nie zawsze ale za często. Edytowane 5 Lipca 2023 przez MLE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 5 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 Kolejny temat od dawna mnie denerwujący. Oznakowanie liniami P-18- program liczy powierzchnię nie wiadomo wg jakiego algorytmu. A jeżeli usunę pozycję powierzchni to przy zmianie długości linii wartość wraca na rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2023 Witam, przyjrzymy się tym przypadkom- przekazałem to do analizy, ale sądzę, że wstawione miejsca parkingowe są całością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) Jak czapka stanie. Istniejący powinny być szare, nieprawdaż? PS. Warstwy mam dobre. Edytowane 8 Lipca 2023 przez MLE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Ok, znalazłem rozwiązanie, tylko po co opcja że ma być szare wypełnienie jeżeli wybieram typ znaku istniejący. W znakach typowych nie ma czegoś takiego i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Wywal przy próbie utworzenia znaku kierunkowego dla szlaku rowerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Co zrobić żeby strzałki przy szarym wypełnieniu znaków były białe a nie czarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 10 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Witam, Rzeczywiście jest kłopot przy znaku kierunkowym dla szlaku rowerowego. Zgłosiłem to. Jeśli chodzi o białe strzałki przy szarych znakach to wystarczy edytować blok przez prawy przycisk myszy Edytuj blok i zmienić kolor na biały jak w zał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 (edytowane) Coś namieszałem, po otwarciu zwcad nie mam wiersza poleceń, po zmianie interfejsu na klasyczny, pasek opleceń wraca. jak zmienię na wstążkowy znowu znika. Filedia jest ustawiona na 0, po zmianie na 1 mam wyskakujące okna i po otwarciu rysunku nie mogę nic zrobić a w wierszu poleceń pojawia się komenda "Czy rzeczywiście chcesz odrzucić wprowadzone do rysunku zmiany? po wpisaniu tak lub nie rysunek jest zamykany. O co chodzi? Edytowane 11 Lipca 2023 przez MLE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 FILEDIA powinno być na 1, aby okna dialogowe normalnie się pojawiały. Natomiast pasek poleceń można włączyć przez Ctrl+9. Jeszcze może być kwestia zmiennej SDI, która powinna być na 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Przygotowałem aktualizację, która rozwiązuje część problemów - program nie "wychodzi z siebie" przy szlakach rowerowych - kolor strzałek jest biały przy znakach E w skali szarości Aktualizacja dostępna jest tutaj: https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2024/ZWTraffic_x64_v2024__PL.exe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Poprawka, która rozwiązuje problem aktualizacji długości i powierzchni dostępna tutaj https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2024/ZWTraffic_x64_v2024__PL.exe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 W dniu 8.07.2023 o 13:51, MLE napisał: ... po co opcja że ma być szare wypełnienie jeżeli wybieram typ znaku istniejący. Kiedyś było tak, że istniejące były zawsze szare. Ale pojawił się temat, że niektóre zarządy nie akceptują szarych i chcą mieć wszystko kolorowe więc dodaliśmy to. Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem: W dniu 8.07.2023 o 13:51, MLE napisał: ... W znakach typowych nie ma czegoś takiego i jest ok. Czytając wprost rozumiem, że w funkcji biblioteki znaków, jak wybierzemy stan istniejący to wstawi się znak w skali szarości. Sprawdziłem i tak nie jest. Możliwe, że coś robimy albo rozumiemy inaczej, tylko co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLE Opublikowano 12 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 7 godzin temu, kruszynski napisał: Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem: Czytając wprost rozumiem, że w funkcji biblioteki znaków, jak wybierzemy stan istniejący to wstawi się znak w skali szarości. Sprawdziłem i tak nie jest. Możliwe, że coś robimy albo rozumiemy inaczej, tylko co? Wdarła się pewna nieścisłość. Funkcja wyboru czy wypełnienie ma być szare jest również w bibliotece znaków typowych ale automatycznie pole zmienia się na tak jeżeli wybiorę istniejące, jeżeli wybiorę projektowe lub inne komórka zmienia się na "Nie" z znak wstawiany jest w kolorze. W przypadku tablic E takiego automatu nie ma i trzeba się pilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi