BKW Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 vernum = "23.00_2022.04.12(#3614-e43f4fd3fdd)_x64" Zwsoft wydało wersję beta : https://dl.zwsoft.com/zwcad/products/ZWCAD/2023/Official/Beta/ZWCAD_2023_Beta_Eng_Win_64bit.exe I mam już pierwsze spostrzeżenie - nie działa import niektórych ustawień (migracja) z wcześniejszych wersji - np. import cuix, profili To takie spostrzeżenie na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 W dniu 30.07.2021 o 11:46, BKW napisał: 4. Zachowanie hatcha przy strechowaniu ZWCAD_2022 - vernum = "22.00_2021.07.07(251ad3fce2f)_x64" ZWCAD 2015+ VERNUM = "2015.08.15(27483) Czy istnieje jakaś zmienna, która powoduje takie zachowanie ? Czy to jest błąd ? 5. Łapanie OSNAPów przy ZOOM / WINDOW Błąd czy też zachowanie zgłaszane przeze mnie chyba od początku ZWCada na nowym silniku. Da się coś z tym zrobić ?? Powyższe błędy w dalszym ciągu występują w programie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 7 godzin temu, BKW napisał: I mam już pierwsze spostrzeżenie - nie działa import niektórych ustawień (migracja) z wcześniejszych wersji - np. import cuix, profili Przestałem używać importu, bo od zawsze miałem problem z tym, że część ustawień było importowane a część niestety nie. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba był już poruszany ten wątek w przypadku wcześniejszych wydań ZWCADa. Ciekaw jestem czy udało się poprawić błąd z łapaniem okienka SMARTRACK TOOLTIPS w przypadku myszek ustawionych na wysokie DPI. Obecnie pracuję na ZWCAD w wersji 2021 i przy ustawieniu czułości myszki na 3600 DPI notorycznie metka 'daje się złapać'.... Pozostaje przetestować wersję 2023-beta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Wszyscy, którzy poruszają się w obszarze 3D docenią, a zapewne stanie się niezastąpiona - możliwość edycji brył przez uchwyty (i w oknie właściwości). Krótko pokazuję to w tym gifie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) 1. KURSOR Z POLECEŃ WYWOŁANYCH "LISPOWO" Przy wywoływaniu poleceń przez skróty zdefiniowane w składni LISP ( np. (DEFUN C:MN () (COMMAND "_MATCHPROP"))) program nie zmienia wyglądu kursora na "moduł selekcji". Przy poleceniu wywołanym z menu bądź wpisanym w całości w pasek komend kursor zachowuje się poprawnie. Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez BKW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Przekazałem to do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 W dniu 10.08.2021 o 12:15, BKW napisał: 6. Wyświetlanie polilinii z grubością (vernum = "22.00_2021.07.07(251ad3fce2f)_x64") Jak widać na poniższym filmie polilinie z nadaną grubością wyświetlają się tak jakby były "skrzywione". Gdy ustawiam grubość na 0 wyświetlanie wraca do normalności. Ktoś miał podobnie ? Powyższy błąd w dalszym ciągu występuje w programie. Poniżej potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedzik Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Podobno w 2023 można wstawić blok do tabeli. Jak to zrobić? Kopiuj-wklej nie działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Wystarczy skorzystać z funkcji blok po zaznaczeniu komórki tabeli. Blok wybieramy z listy. wedzik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedzik Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Działa, dzięki. W klasycznym można też przez prawy klawisz myszy. Fajnie że można wstawić kilka bloków do jednej komórki i je skalować i obracać. pawmal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 W dniu 28.04.2022 o 14:11, BKW napisał: I mam już pierwsze spostrzeżenie - nie działa import niektórych ustawień (migracja) z wcześniejszych wersji - np. import cuix, profili Z ciekawości użyłem funkcji IMPORT po instalacji ZWCAD2023-beta. Niestety migracja ustawień z 2021 bez powodzenia... Obecnie działam na ZWCAD 2021, porównując z 2023-beta widzę znaczącą różnicę w wydajności programu. Program wczytuje pliki dużo szybciej niż 2021, poprawiono wydajność działania na rysunkach. Widać również poprawę w kwestii wyświetlania kursora (krzyża nitkowego) w trakcie ruchu. Nie udało mi się złapać metki narzędzia Smarttrack Tooltips, co w wersji 2021 udaje mi się bez żadnego problemu (uznaję, że problem został rozwiązany). Widać również poprawę w przypadku wyświetlania modeli 3D. Niestety wg mnie słabo działa funkcja obracanie modelu 3D. Przydałoby się coś na wzór VIEWCUBE w AC. Ogólnie jakoś ciężko obraca się modelem 3D w ZWCadzie za pomocą kombinacji SHIFT+CONTROL+Mouse Middle Button. dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Dziękuję bardzo za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Zauważyłem problem z działaniem wersji 2021 po zainstalowaniu programu w wersji 2023-beta. Korzystając z wersji 2021 (wersja PRO ENG, licencja aktywna) program zaczął zacinać się. Objawiało się to w sposób opóźnionej reakcji na wywoływane komendy lub na klikanie i wybieranie elementów lub obszaru modelu. Program jakby chwilowo zawieszał się, bo przy próbie szybkiego wybrania elementu na chwilę zacinało, a potem kursor/obszar pojawiał się w miejscu, gdzie powinien być po przesunięciu myszki - nie przesuwał się jednak płynnie po ekranie tylko przeskakiwał). Początkowo po uruchomieniu wersji 2021 i wczytaniu pliku z rysunkiem program działał normalnie, dopiero po kilku minutach zaczynał spowalniać i przycinać. W trakcie pracy na wersji 2021, program w wersji 2023-beta był wyłączony. Początkowo myślałem, że system Win10 dostał zadyszki dlatego wykonałem kilkukrotnie restart, niestety bez powodzenia. Sprawdziłem aktualizacje i zainstalowałem nowe sterowniki, również bez rezultatu. Dopiero odinstalowanie BETY pomogło i wersja 2021 zaczęła działać płynnie (bez restartowania i reinstalowania 2021 - chciałem tego uniknąć, żeby wczytywać na nowo ustawień). Czy dwie różne wersje ZWCADA mogą kolidować ze sobą? Odrzucam raczej problemy ze względu na sprzęt (AMD Ryzen 5900HX, 32GB RAM, dyski SSD Samsung 970EvoPlus; grafika dedyskowana nVidia RTX 3070 laptop GPU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Wykonaliśmy kilkanaście testów w różnych konfiguracjach, ale nie zauważyliśmy takiej zależności. Będziemy obserwować, być może na coś natrafimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 W dniu 26.05.2022 o 15:07, dmatusz3 napisał: Wykonaliśmy kilkanaście testów w różnych konfiguracjach, ale nie zauważyliśmy takiej zależności. Będziemy obserwować, być może na coś natrafimy. Zainstalowałem dzisiaj ponownie ZWCAD 2023-beta. Przetestuję raz jeszcze i zwrócę uwagę, czy znowu są problemy z wydajnością ZWCADa 2021. Zauważyłem problem z wyświetlaniem ustawienia TRANSPARENCY w karcie Layer Prop..Manager. Ustawiłem w oknie warstw przezroczystość na 55 procent. W ZWCADZIE 2021 wyświetla prawidłowo (okno po lewej stronie screena), w ZWCAD 2023-beta nie ma żadnej reakcji (okno po prawej stronie). Próbowałem nawet zmieniać wskaźnik na większą i mniejsza wartość ale bez rezultatu. Z dobrych wiadomości, to widzę znaczącą poprawę wydajności w pracy na plikach zawierających podkłady architektury wygenerowane np. z Archicada. W wersji 2021 pracując na plikach dwg z podkładami z Archicada (wklejone jako bloki) przy próbie wykonania komendy STRETCH po złapaniu bloku/podkładu program dramatycznie zwalniał. Czasami nie ma możliwości złapania punktu charakterystycznego, ponieważ tak zamula, że nie wyświetla punktu charakterystycznego. Dodatkowo strasznie zacina/skacze kursor po ekranie, przez co precyzyjne złapanie punktu jest awykonalne. Testy w wersji 2023-beta wypadają znacznie lepiej. Nie ma problemów z zacinaniem czy brakiem wyświetlania punktu charakterystycznego. Komenda działa płynnie, bez problemu można złapać punkt charakterystyczny. Widać znacząca poprawę w tym konkretnym przypadku. Oczywiście jest 'pole' do poprawy, ale ogólnie jest OK. Oczywiście kolejna próba importu ustawień z 2021 na 2023-beta zakończyła się porażką (totalną porażką!). Przyznaję, że trochę to zabawne, że to w sumie pierwsza funkcja nowej wersji ZWCADa, z którą użytkownik ma styczność i co... i nie działa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Sprawdzam to i nie zauważyłem zasygnalizowanych problemów: Może wyświetlanie przezroczystości jest wyłączone? Chris 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 48 minut temu, Adam Klaczek napisał: Może wyświetlanie przezroczystości jest wyłączone? Dzięki @Adam Klaczek. Rzeczywiście, mój błąd 😅. Funkcja działa poprawnie. Zapomniałem o tej zmiennej włączającej transparentność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 W dniu 20.05.2022 o 14:00, Chris napisał: Zauważyłem problem z działaniem wersji 2021 po zainstalowaniu programu w wersji 2023-beta. Korzystając z wersji 2021 (wersja PRO ENG, licencja aktywna) program zaczął zacinać się. Objawiało się to w sposób opóźnionej reakcji na wywoływane komendy lub na klikanie i wybieranie elementów lub obszaru modelu. Program jakby chwilowo zawieszał się, bo przy próbie szybkiego wybrania elementu na chwilę zacinało, a potem kursor/obszar pojawiał się w miejscu, gdzie powinien być po przesunięciu myszki - nie przesuwał się jednak płynnie po ekranie tylko przeskakiwał). Niestety ponowna instalacja ZWCADA 2023-beta na testy potwierdza, że w przypadku dwóch zainstalowanych CADów (2021 i 2023-beta) na moim systemie (WIN10, a teraz Win11) jest jakaś 'kolizja' i ZWCAD 2021 zaczyna 'męczyć się'. Zaktualizowałem WIN10 do WIN11, niestety też nie pomogło. ZWCAD 2021 mocno przycina i spada wydajność programu... odinstalowałem ZWCADa 2023-beta - wszystko wraca do normy. Niemniej testy ZWCADA 2023-beta na plus pod względem wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnula_100 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Array rozciagane po uchwytach. Zauważyłam, że nie mogę zmienić wartości odstępów po przecinku w górnym panelu wyświetlania (przyjmuje tylko pełne watrości np. 5 ) wpisanie 5.5 jest już nie możliwe, natomiast bez problemu jest to możliwe w zakładce Properties (Misc) i wtedy spokojnie wszystko przelicza i zmienia. Czy to jakiś błąd programu czy coś nie tak w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 6 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Witam, we wstążce można wpisać wartości dziesiętne z wykorzystaniem przecinka. Kropki rzeczywiście nie przyjmuje. Na pasku właściwości nie ma z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 Wersja stabilna ZWCAD 2023 jest już dostępna, zatem zamykam wątek. Linki do pobrania oraz lista zmian i nowości w wersji 2023 i jest dostępna tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi