Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

na stronie zwsoft.com pojawi艂a si臋 beta programu ZWCAD w wersji 2022.
Czy wiadomo ju偶 co艣 na temat nowych funkcji, kt贸re b臋d膮 wprowadzone w wersji 2022?
Na kiedy planowane jest oficjalne wydanie? Na stronie ZWSoft podana jest data 10 JUNE, czyli niby dzisiaj powinna ukaza膰 si臋 wersja oficjalna, jednak na stronie wisi ci膮gle beta...

obraz.png.c7f53bd8f949bb902a8714d92adee629.png

Edytowane przez Chris
Opublikowano

Podpinam si臋 pod temat.

Jednak finalna wersja nie b臋dzie wydana w czerwcu. "Duration: June 10 - ZWCAD 2022 Official Release" - ja to odczytuj臋, 偶e promocja na kupno ZWCAD 2021 + bezp艂atny upgrade do 2022 trwa od 10.06 do momentu oficjalnej premiery ZWCAD2022, ale oczywi艣cie mog臋 si臋 myli膰 :)

pozdrawiam

Opublikowano

Dzi臋ki @metiu.

Zainstalowa艂em wersj臋 2022 beta i otworzy艂em plik z modelem 3D hali stalowej wykonanej w innym programie (a dok艂adnie nak艂adce na program CAD).
Moje pierwsze wra偶enia - s艂abo z t膮 wydajno艣ci膮... nie wiem czy to wina mojego kompa (procek ma ju偶 swoje lata i7 2720qm), czy mo偶e wersji beta programu.聽 Z tego co pami臋tam, kiedy艣 pojawi艂o si臋 tutaj info, 偶e p贸ki co ZWCAD nie wykorzystuje sprz臋towego wspomagania kart graficznych. Czy w takim razie sam procesor b臋dzie w stanie sensownie poradzi膰 sobie z wi臋kszymi modelami 3D?

Opublikowano (edytowane)

wersja beta zw2022, cho膰 plusy s膮, to na razie minusy bo s膮 chyba wa偶niejsze :

1) chyba ma艂y ale istotny b艂膮d. Za艂adowa艂am kilka lisp贸w w celu sprawdzenia czy dzia艂aj膮, owszem dzia艂a艂y ale po usuni臋ciu tych lisp贸w o dziwo, dzia艂aj膮 dalej..聽 wy艂膮czy艂am i w艂膮czy艂am ponownie i wszystko jest ok. Co艣 nie tak..

2) raczej du偶y b艂膮d:

pracuj臋 na 2018, wersja 2021 powodowa艂a niewielkie przesuni臋cia ustawionego "okna druku w stos do po艂o偶enia papieru, dlatego nie u偶ywa艂am jej do druku, ale wersja 2022, raczej to jaka艣 pora偶ka:聽

image.png.179a93a05358c6ec3f7b6522866a334d.png

czciona romans.shx, polskie znaki:

przy czym w 2018 i 021 ta sama czcionka jest ok

image.png.f0bb0f976406cf2d735100b171bec275.png

.. cd nast膮pi (wracam do 2018)

Edytowane przez alf
Opublikowano
16 godzin temu, alf napisa艂:

pracuj臋 na 2018, wersja 2021 powodowa艂a niewielkie przesuni臋cia ustawionego "okna druku w stos do po艂o偶enia papieru, dlatego nie u偶ywa艂am jej do druku, ale wersja 2022, raczej to jaka艣 pora偶ka:聽

image.png.179a93a05358c6ec3f7b6522866a334d.png

Prosz臋 wej艣膰 w ustawienia strony i zmieni膰 Odsuni臋cie na wymagane:

1547790164_2021-06-1107_59_24.thumb.png.03682aa112100098442d18d671e47ce3.png

Opublikowano
5 godzin temu, Adam Klaczek napisa艂:

Prosz臋 wej艣膰 w ustawienia strony i zmieni膰 Odsuni臋cie na wymagane:

.. prawdopodobnie by艂 to wyodr臋bniony przypadek, niestety jak dzia艂a艂am na wersji 2021 takie hocki-klocki wyst臋powa艂y i ww layout pochodzi od pliku przesuni臋tego w ten spos贸b w zw2021. inne pliki jakie pobie偶nie聽 sprawdzi艂am s膮 ok, bo nie pracowa艂am wi臋cej na zw2021 z racji ci膮g艂ego wywalania programu. Wi臋c b艂膮d nie pochodzi od v2022, tylko 藕r贸d艂em jego by艂o przygotowywanie druku聽2021 (nie koniecznie ostatni update.. ). Podsumowuj膮c jest ok w sprawie layout贸w, tj musz臋 kiedy艣聽ew skorygwac laouty popsute w zw2021. Selavi..

PS. zw2022 wydaje si臋 stabilny jak do tej pory..

Opublikowano

zw2022 nie zda艂 mojego szybkiego聽testu聽copy -. paste to oryginal coordinates" pr贸bka losowa, jednokrotne zdarzenie

wiem, 偶e odpowied藕 mo偶e by膰 taka: "po co uzywa膰 v2018 skoro mo偶na 2022". u偶ywam 2018 i b臋d臋 u偶ywa膰, poniewa偶 jak to z nowymi programami, r贸偶nie jest, np r贸偶ne nak艂adki nie cdzia艂aj膮 jak nale偶y聽lub jak zaczynaj膮 dzia艂a膰 mija nieokre艣lony czas, podczas kt贸rego nie mog臋 sobie zorganizowa膰 przerwy od gryzmolenia na kompie

image.thumb.png.a41e7911701fd1b49205e6b0782c129b.png

image.thumb.png.bd854feed218b5041da986501206a1bf.png

Opublikowano

potestowa艂em problem alf...wstawianie wg oryginalnych wspolrzednych

kopia z 2022beta do Architecture2020 oki i kopia z 2022beta do Architecture2019 tez ok .....hmm ot ciekawostka 馃槈

2020 architecture

zw2022-beta-005.thumb.png.69e89e2cf072562ec10c47d33ab50fd9.png

2019 architecture

zw2022-beta-006.thumb.png.5ff47a78a1d89cdd8d65bcc7a73c88f4.png

Opublikowano

mi臋dzy v18聽a 22 i 21 nie ma porozumienia w tej sprawie.. do tej pory mnie to a偶 tak nie interesowa艂o, ale przymierzamy si臋 do update-u licencji聽na 22, wi臋c interes wewn臋trzny mam..聽

Opublikowano

sprawa simplex.shx zosta艂a wyjasniona, tj dziwna sprawa ale po nocnym updacie windowsa (ostatnio update mam ~1 w tygodniu, nawet nie sprawdzam co..) czcionka i kilka innych zachowa艅 znikn臋艂o.. mam wra偶enie 偶e co update to mniej problem贸w

Dla porz膮dku sprawdzi艂am wszytskie czcionki obce jakie u偶ywam w projektach (sporo pochodz膮cych od geodet贸w a tego czasem si臋 nie da wy艂apa膰). Par臋 dziwnych, z innych acadowych wynalazk贸w, z kr贸rymi mia艂am juz wczseniej probleni nie dzia艂a nadal, ale i tak je znienialam wiec jakby rewolucji tu nie ma.

Opublikowano

Ja potrzebne mi czcionki przechowuje "awaryjnie" w archiwalnym katalogu + niezbedne elementy do ZW Architecture od 2013r. ...u mnie to dzia艂a ...prewencyjnie ...choc ciagle czekam na schody zabiegowe do nowej wersji od 7 lat

Opublikowano

ja t偶 mam kopie zapasowe na kilku dyskach. Czionek u偶ywam od wersji 11 a-cada, a tak偶e z bentleya (pozosta艂o艣ci po imporcie z dgn) wi臋c si臋 troch臋 tego nazbiera艂o, oczywi艣cie te najstarsze powypada艂y z obiegu, dla porzadku sukcesywinie robi艂am porz膮dek i zast臋powa艂am nowymi, ale czasem znajdzie si臋 jaki艣 staro膰..

Na rynku projektowym niestety czas rozci膮ga si臋 jak stara po艅czocha babci. Projekt zamiast 1-1,5 roku trwa 3-4, potem przerwa 3-5,聽 czasem wi臋lcej lat (czasem sama realizacja inwestycji to 4 i wi臋cej lat bo dziel膮 to na etapy.. ), zanim si臋 Inwestor obudzi, 偶e wyda艂 pieni膮dze, a Inwestycja nie zlealizowana, a potem projekt wraca, czasem z powrotem na moje destop (projektuj i buduj, wynalazek szatana). Rys w wi臋kszo艣ci nie traca na aktualno艣ci w臋c chcia艂o by si臋 tylko date zmieni膰 w tabelce a tu dzonk.. 馃槈

Zmian wi臋c zw na wersj臋, w kt贸rej wszystko stare co mam si臋 sypie jest dla mnie du偶ym problemem. Ale zw22 (w ko艅cu) jak na razie przechodzi test pozytywnie..

Opublikowano

W dniu 11.06.2021 o 14:37, Martin_S napisa艂:

艣ledz臋 drukowanie do pdf i od 2013r nie napotka艂em problem贸w..drukuje zawsze ze zdefiniowanych rzutni papieru od kilku lat z poleceniem 'publish'

to chyba musz臋 si臋 umwc na korepetycje bo mi to nigdy nie wychodzi, tj wywala w kosmos lub robi si臋 zwiecha. drukowanie do drukarki ("m贸j" sterownik pdf) ~20 layout贸w sko艅czy艂o si臋 po minucie:

image.png.a23af5cdfd8b004952e8b12d2ecba50d.pngimage.png.019f37e45f9878bedb64f99d1dc02ade.png

Opublikowano (edytowane)

takie by艂y utawienia

image.png.11bf4480c485a7a8b2d535a1ff95ef75.png

spr贸bowa艂am to samo ale bez background, co艣 tam si臋 wydrukowa艂o ale zw22 rozci膮gn膮艂 niekt贸re napisy, na ko艅cu wywali艂 w kosmos:

image.thumb.png.c479e391cb858eeb65a90f35103e7e29.png

Edytowane przez alf
Opublikowano

mi sprawdzi艂o sie drukowanie "hurtowe" z rzutni...czasami kilkadziesi膮t szt. PW z dwg2pdf... jak mam PDFy to ju偶 mi 艂atwiej..zrezygnowa艂em z drukowania bezpo艣redniego na drukark臋...jest PDF- od razu jako wersja elektroniczna, przy okazji i tak mia艂em je wygenerowa膰 馃槈

Opublikowano (edytowane)

no nie wiem, u mnie to nie dzia艂a i ju偶.Druk dla opcji publish do pdf: co艣 tam mieli艂 ale pliki pdf zerowe. To samo z publish do dwf , a do dwfx par臋na艣cie kb plik ma ale w 艣rodku pustka

z tym mam najwiekszy problem bo czasem kilkana艣cie w rysunku layout贸w do wydrukowania w r贸偶nych rozszerzeniach. Publish to bardzo wygodna forma druku ale .. ja nie umiem z tego skorzystac

nie drukuj臋 bezpo艣rednio na drukark臋 ale do drukku na ploter u偶ywam pltk-贸w. S膮 lepsze do druku na papier ni偶 pdf. Jest spora r贸偶nica w grubo艣ciach linii i w og贸le czytelno艣ci rysunku. A poza tym pdf nieco wi臋kszych wymaga margines贸w. PDF贸w u偶ywam jak mi si臋 nie chce robic lub nie mam pod r臋k膮 plk贸w

Edytowane przez alf

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie