Martin_S Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) ZWCAD ARCHITECTURE ma narzędzie do tworzenia własnego stylu linii co pokazywałem na przykładach np. tu https://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonalić-w-zwcad-architecture/?p=7890 Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Martin_S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Filmik z ZWSOFT ale widzę współpracę z ZWFRANCE przy tym filmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyingdutchman Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Jestem nowy. Jest dwie rzeczy, które chciał bym mieć w nowym ZWCAD-zie. Mam nadzieję, że nie zanudzę. 1. Bardzo fajną funkcją pewnych systemów CAD jest autouzupełnianie. Pracuję bez wstążki, a jedyne paski narzędzi jakie mam na ekranie to menu rozwijalne warstw oraz stylów. Lubię porządek na ekranie oraz dużą przestrzeń roboczą. Większość poleceń mam w skrótach klawiaturowych, pozostałe wywołuję wpisując pełną komendę. Programy tego typu mają bardzo dużo poleceń oraz zmiennych systemowych. W szybkim wprowadzaniu odpowiedniej komendy najlepiej sprawdza się właśnie autouzupełnianie. 2. Formuły kalkulacyjne tabel. Bardzo przydatna funkcja do tworzenia prostych zestawień stali bez użycia EXCEL-a. Edytowane 9 Lutego 2016 przez flyingdutchman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 1. Autouzupełnianie chyba jest, bo w wersji 2015 wpisując np. PL pojawiają sie inne polecenia w tle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Auto uzupełnianie jest też w wersji 2014 i chyba też wcześniejszej (plus). Trzeba je ewentualnie włączyć i działa tylko gdy kursor/krzyż jest w obrębie obszaru roboczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyingdutchman Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź. Z wersją 2015 miałem dość krótko do czynienia i nie natknąłem się na tą funkcję. Jeśli w wersji 2017 nic się nie zmieni w tej kwestii to jest to dla mnie duży argument za zmianą systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź. Z wersją 2015 miałem dość krótko do czynienia i nie natknąłem się na tą funkcję. Jeśli w wersji 2017 nic się nie zmieni w tej kwestii to jest to dla mnie duży argument za zmianą systemu. Ale ta opcja jest w 2015! Na obrazku zaznaczyłem strzałką gdzie się to włącza/wyłącza. Proszę włączyć, kliknąć kursorem w obszar roboczy i zacząć pisać. Pojawi się okienko autouzupełniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyingdutchman Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Tak jak napisałem wyżej, z wersją 2015 miałem krótko do czynienia i na tą funkcję się nie natknąłem dlatego zapytałem o to na forum. Teraz już wiem, że ZWCAD ma tą opcję. Obecnie nie mam dostępu do ZWCAD-a żeby to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolka Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Zachęcam do pobrania ZWCAD Classic ze strony www.classic.zwcad.pl. Program posiada opcję wprowadzania dynamicznego (autouzupełnianie). Znajduje się ona na pasku statusu pod nazwą DYN. pawmal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Witam, jak idą testy ZWCada 2017 w wersji beta? Czy są już jakieś bardziej konkretne informacji niż filmiki prezentujące możliwości nowej wersji? Czy termin koniec kwietnia/początek maja jest realnym terminem wydania, czy raczej będą jakieś opóźnienia? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Witam, testujemy teraz kolejną wersję (alfa 4) z końca ubiegłego tygodnia. Myślę, że koniec maja jest jak najbardziej realny (sądząc także po obecnym stanie zaawansowania). Po testach (myślę, że do końca tygodnia) wstawię więcej informacji na stronę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 A czy wiadomo coś więcej na temat VBA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 W tej wersji nie ma jeszcze VBA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Dobrze by było aby Zwcad odsługiwał format IFC (export i import) tak aby do obiektów można było przypisywać odpowiednie dane z IFC. chociażby tak jak w SU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 To jest w planie w ZWCAD ARCHITECTURE....ale nie wiadomo kiedy wystartują z tym oficjalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Wygląda na to że zaspali. Z tego co wiem to w części Chin, BIM w zamówieniach będzie lub już nawet jest od tego obowiązkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Witam Prace trwają... wcześniej czy później ZWSOFT będzie musiał się z tym zmierzyć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 "Ubrać i poogarniać" w BIM ZWCAD ARCHITECTURE powinno być do zrobienia,w szczególności zmienne geometryczne i zmienne opisowe do danego elementu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Pewnie tak, ;) lecz diabeł tkwi w szczegółach. Trzeba poczytać klasyfikację aby móc dodać odpowiednie przyporządkowania, następnie dane te trzeba poprawnie wyeksportować do IFC. Trzeba twórcom Zwcad sygnalizować potrzebę. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Potrzeba była przeze mnie zasygnalizowana, ale informacja o IFC była także z ZWFRANCE we wrześniu 2014https://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonalić-w-zwcad-architecture/?p=6959 .... mineło juz 1,5roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Wygląda na to, że jedno z życzeń z tego wątku będzie spełnione w ZWCAD 2017. Właśnie w filmiku od ZWCAD było pokazane, że w nowej wersji będą dostępne tzw. gripy środkowe. Co prawda, nie wiadomo, czy będą one miały możliwości zamiany na łuki lub linie, tak jak to ma zrobione AutoCAD ale jest to krok w dobrą stronę :) https://youtu.be/y_WHABEpFh8?t=28s Edytowane 8 Marca 2016 przez Marek-M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Potrzeba była przeze mnie zasygnalizowana, ale informacja o IFC była także z ZWFRANCE we wrześniu 2014 https://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonalić-w-zwcad-architecture/?p=6959 .... mineło juz 1,5roku Bardzo interesujące :) zwłaszcza możliwość eksportu do SU może import z SU też jest możliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Import jest możliwy, testowałem to, jedynie bryły z obsługą brył NURB , powłoki z AcDbSubDMesh nie są obsługiwane a na tym mi generalnie zależy Sketchup eksportuje do trybu DWGhttps://forum.cad.info.pl/topic/1260-test-artisan-2014-z-zwcad-2015-pro-sp1/ przykład z AUDI R8 Edytowane 8 Marca 2016 przez Martin_S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Tak SU z dwg działa w dwie strony tylko przy imporcie dwg => SU trzeba dwga "wyczyścić" z nieużywanych warstw bo wszystkie będą w SU :0 Dzięki za link wygląda super, zagłębiam się w lekturę pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A jak wygląda temat parametryzacji, czy będzie w v2017 nie pamiętam w której wersji Zwcada była ta funkcjonalność, a od wersji + zniknęła. dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi