Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jestem nowy. Jest dwie rzeczy, które chciał bym mieć w nowym ZWCAD-zie. Mam nadzieję, że nie zanudzę.

1. Bardzo fajną funkcją pewnych systemów CAD jest autouzupełnianie.

Pracuję bez wstążki, a jedyne paski narzędzi jakie mam na ekranie to menu rozwijalne warstw oraz stylów. Lubię porządek na ekranie oraz dużą przestrzeń roboczą. Większość poleceń mam w skrótach klawiaturowych, pozostałe wywołuję wpisując pełną komendę. Programy tego typu mają bardzo dużo poleceń oraz zmiennych systemowych. W szybkim wprowadzaniu odpowiedniej komendy najlepiej sprawdza się właśnie autouzupełnianie.

2. Formuły kalkulacyjne tabel. Bardzo przydatna funkcja do tworzenia prostych zestawień stali bez użycia EXCEL-a.

Edytowane przez flyingdutchman
Opublikowano

Auto uzupełnianie jest też w wersji 2014 i chyba też wcześniejszej (plus). Trzeba je ewentualnie włączyć i działa tylko gdy kursor/krzyż jest w obrębie obszaru roboczego.

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Z wersją 2015 miałem dość krótko do czynienia i nie natknąłem się na tą funkcję. Jeśli w wersji 2017 nic się nie zmieni w tej kwestii to jest to dla mnie duży argument za zmianą systemu.

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Z wersją 2015 miałem dość krótko do czynienia i nie natknąłem się na tą funkcję. Jeśli w wersji 2017 nic się nie zmieni w tej kwestii to jest to dla mnie duży argument za zmianą systemu.

Ale ta opcja jest w 2015! Na obrazku zaznaczyłem strzałką gdzie się to włącza/wyłącza. Proszę włączyć, kliknąć kursorem w obszar roboczy i zacząć pisać. Pojawi się okienko autouzupełniania.

post-15-0-69132400-1455095254_thumb.png

Opublikowano

Tak jak napisałem wyżej, z wersją 2015 miałem krótko do czynienia i na tą funkcję się nie natknąłem dlatego zapytałem o to na forum. Teraz już wiem, że ZWCAD ma tą opcję. Obecnie nie mam dostępu do ZWCAD-a żeby to sprawdzić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

jak idą testy ZWCada 2017 w wersji beta? Czy są już jakieś bardziej konkretne informacji niż filmiki prezentujące możliwości nowej wersji?

Czy termin koniec kwietnia/początek maja jest realnym terminem wydania, czy raczej będą jakieś opóźnienia?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

testujemy teraz kolejną wersję (alfa 4) z końca ubiegłego tygodnia.

Myślę, że koniec maja jest jak najbardziej realny (sądząc także po obecnym stanie zaawansowania).

Po testach (myślę, że do końca tygodnia) wstawię więcej informacji na stronę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dobrze by było aby Zwcad odsługiwał format IFC (export i import)

tak aby do obiektów można było przypisywać odpowiednie dane z IFC.

chociażby tak jak w SU

Opublikowano

Pewnie tak, ;)

lecz diabeł tkwi w szczegółach.

Trzeba poczytać klasyfikację aby móc dodać odpowiednie przyporządkowania, 

następnie dane te trzeba poprawnie wyeksportować do IFC. 

Trzeba twórcom Zwcad sygnalizować potrzebę.

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, że jedno z życzeń z tego wątku będzie spełnione w ZWCAD 2017. Właśnie w filmiku od ZWCAD było pokazane, że w nowej wersji będą dostępne tzw. gripy środkowe. Co prawda, nie wiadomo, czy będą one miały możliwości zamiany na łuki lub linie, tak jak to ma zrobione AutoCAD ale jest to krok w dobrą stronę :)

https://youtu.be/y_WHABEpFh8?t=28s

Edytowane przez Marek-M
Opublikowano

Tak SU z dwg działa w dwie strony

tylko przy imporcie dwg => SU trzeba dwga "wyczyścić" z nieużywanych warstw bo wszystkie będą w SU :0

Dzięki za link wygląda super, zagłębiam się w lekturę

pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.