BKW Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 vernum = "23.20_2022.12.03(#4996-a5f007e30b8)_x64" Mam pewien problem z kopiowaniem elementów między różnymi plikami. Pracując na plikach (załóżmy, że nazywają się one A, B, C, D) nie raz zdarzyło mi się, że nie jestem w stanie skopiować pewnych losowych elementów między plikami. Kopiuję elementy z pliku A. Próbuję je wkleić do pliku B (Paste, Paste as a block, Paste to Original Coordinates). Program pokazuje komunikaty dotyczące pomijania istniejących bloków i xrefów np. "Ignore duplicate definition of block OPIS_EL. Ignore duplicate definition of block AA. Ignore duplicate definition of block TABELKA(external reference). Ignore duplicate definition of block A_1p(external reference)..." Niestety, żadne elementy się nie wklejają. Co więcej, nie da się ich wyrzucić jako WBLOCK. Przechodzę do pliku C i tam już te same elementy się wklejają. Tak samo w pliku D. Te same elementy (uprzednio wklejone) skopiowane z pliku C lub D wklejają się w pliku B. Powyższe działania mają występują losowo tzn. raz się nie uda nic wkleić skopiowanego z pliku C, raz z pliku A, itp. Na początku myślałem, że jest to wina mojego komputera. Z biegiem czasu jak inni pracownicy biura zaczęli instalować i aktywnie korzystać z wersji 2023, okazało się, że takie zachowanie programu występuje również u nich. Zaznaczam, że dzieje się to z losowymi plikami, z losowo wybranymi elementami i raz na jakiś czas, gdyż nie jest tak, że cały czas nie daje się niczego skopiować z danego pliku i wkleić w inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Miałem podobne problemy, ale w moim przypadku pomagało przejechanie pliku, do którego wklejałem, komendą PURGE, a potem ponowne wklejenie. dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Może to być związane z istniejącymi blokami w rysunku do którego kopiujemy elementy (świadczy o tym komunikat o ignorowaniu definicji bloku), a przy tym może to być związane wyłączonymi lub zablokowanymi warstwami na których elementy się znajdują. Najlepiej to obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, metiu napisał: Miałem podobne problemy, ale w moim przypadku pomagało przejechanie pliku, do którego wklejałem, komendą PURGE, a potem ponowne wklejenie. Niestety sprawdzałem - to nie pomaga. Próbowałem różnych rzeczy - polecenia AUDIT, RECOVER, odłączania plików LSP, resetowania profilu, itp - nic nie działa. 42 minuty temu, pawmal napisał: Może to być związane z istniejącymi blokami w rysunku do którego kopiujemy elementy (świadczy o tym komunikat o ignorowaniu definicji bloku), a przy tym może to być związane wyłączonymi lub zablokowanymi warstwami na których elementy się znajdują. Najlepiej to obserwować. Nie jestem pewny czy to jest związane z blokami, gdyż wydaje mi się, że rozbicie rysunku do postaci podstawowych elementów (linie, hatche) nie rozwiązuje problemu. Piszę "wydaje mi się", gdyż nie jestem na 100% pewny czy to sprawdzałem. Jak tylko przytrafi mi się to ponownie to upewnię się na 100% czy tak się dzieje. Natomiast jestem pewny tego, że tak się dzieje przy kopiowaniu zwykłych linii. W zaznaczonych kopiowanych elementach nie ma bloków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Witam, @BKWczy pliki rysunkowe lub fragmenty rysunków zostały wygenerowane przez jakiś inny program CAD/BIM lub inne narzędzie obsługujące/generujące pliki DWG? Ostatnio zauważyłem podobny problem z kopiowaniem u siebie. Otrzymałem dwa pliki DWG z rzutami i przekrojami wygenerowanymi do DWG z Archicada. Z tych podkładów próbowałem przygotować sobie jeden nowy plik DWG zawierający komplet rzutów i przekrojów. Z jednego pliku udało mi się przenieść rzuty i przekrój do nowego pliku DWG, ale już z drugiego pliku, w którym był tylko jeden przekrój nic się nie kopiowało. Po wywołaniu komendy CTRL+V nie było żadnej reakcji programu... Tak jakby komenda w ogóle nie działała... Przeniesienie/skopiowanie tego samego przekroju do nowego czystego pliku było możliwe bez problemów, ale nie działało w przypadku pliku z wcześniej wstawionymi podkładami (rzutami/przekrojami) Przyczyną nie były powielające się bloki, bo testowałem to samo po rozbiciu wszystkich możliwych bloków i ten sam objaw - brak reakcji programu na komendę CTRL+V w przypadku próby skopiowania tego konkretnego przekroju do konkretnego pliku DWG. Sprawdzałem również, czy któreś z warstw są zablokowane lub wyłączone, ale tutaj wszystko było OK. Zresztą jeśli obiekt jest na warstwie zablokowane to pojawia się komunikat, że operacja kopiowania nie jest możliwa w przypadku obiektów na warstwach zablokowanych (mniej więcej coś takiego). Postaram się później przesłać do @dmatusz3i @pawmal pliki DWG do testów, z opisem wywołania/powtórzenia błędu. dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 14 minut temu, Chris napisał: Postaram się później przesłać do @dmatusz3i @pawmal pliki DWG do testów, z opisem wywołania/powtórzenia błędu. Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, Chris napisał: Witam, @BKWczy pliki rysunkowe lub fragmenty rysunków zostały wygenerowane przez jakiś inny program CAD/BIM lub inne narzędzie obsługujące/generujące pliki DWG? W moim przypadku pracowałem z xrefami stworzonymi na ARCHICADZIE, na innym komputerze pliki stworzone na zwcadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Może to kwestia kopiowania obiektów proxy z Archicada? Zmienna ZWWCLONEPROXYPOLICY ustawiona na 3 może pozwolić na kopiowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 17 godzin temu, Adam Klaczek napisał: Może to kwestia kopiowania obiektów proxy z Archicada? Zmienna ZWWCLONEPROXYPOLICY ustawiona na 3 może pozwolić na kopiowanie... Być może, sprawdzę to przy najbliższej okazji (czyli wtedy, kiedy nie będę mógł nic skopiować) Chociaż z drugiej strony pliki, na których pracowałem nie były zanieczyszczone "śmieciami" z archicada (tylko tak jak pisałem, wczytane jako xrefy). Pliki z drugiego komputera w ogóle nie miały styczności z archicadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 19 godzin temu, Adam Klaczek napisał: Może to kwestia kopiowania obiektów proxy z Archicada? Zmienna ZWWCLONEPROXYPOLICY ustawiona na 3 może pozwolić na kopiowanie... Niestety, przestawienie tej zmiennej nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 19 godzin temu, Adam Klaczek napisał: Może to kwestia kopiowania obiektów proxy z Archicada? Zmienna ZWWCLONEPROXYPOLICY ustawiona na 3 może pozwolić na kopiowanie... U mnie podobnie jak u @BKWrównież zmienna ustawiona na 3 nie rozwiązała problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Wysłałem pliki z opisem problemu do @dmatusz3 oraz @pawmal. Może w tym konkretnym przypadku uda się znaleźć przyczynę problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej_arch Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 czy udało wam się koledzy może znaleźć rozwiązanie problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose2001 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 (edytowane) Cześć, to samo u mnie ZWCAD 2023 Pro. Nieważne co wygeneruje w jednym pliku (blok, Polilinia, itp.) nie mogę skopiować do drugiego pliku otwartego w tej samej instancji ZWCAD. Niby w wierszu poleceń pojawia się _pasteclip ale nic się nie wkleja, ani nie pojawia się w zestawieniu warstw warstwa z którą kopiowany był dany obiekt.... Edytowane 5 Maja 2023 przez hose2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej_arch Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Zauważyłem u mnie pewną zależność, pojedyncze polilinie da się (czasem) kopiować natomiast jakieś bardziej skomplikowane kształty lub bloki już nie (z tego samego pliku), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose2001 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 (edytowane) Ciekawostka, skopiowanie bloku i wklejenie go do nowego rysunku, a później skopiowanie z tego nowego rysunku do rysunku docelowego działa... ale to chyba nie o to chodzi.... Edytowane 5 Maja 2023 przez hose2001 Blazej_arch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Proszę przesłać fragment rysunku, który się nie kopiuje, na pomoc@zwcad.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose2001 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Pliki wysłałem na pomoc@zwcad.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose2001 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 46 minut temu, hose2001 napisał: Pliki wysłałem na pomoc@zwcad.pl Otrzymałem szybką pomoc od ZWCAD - dziękuję. Okazało się że mam starszą wersję ZWCAD - instalacja najnowszej wersji której link otrzymałem w pomocy podczas instalacji kliknąłem w "napraw" i teraz już działa kopiowanie. Poniżej link który otrzymałem do najnowszej wersji. https://dl.zwsoft.com/zwcad/products/ZWCAD/2023/Special/ZWCAD_2023_Plk_Win_64bit.exe Adam Klaczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Informację o tej specjalnej wersji zamieściliśmy tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 6 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 (zwcad 2023 profesional) Dzień dobry. Próbuję wykonać to samo co kolega Hose2001. Niestety po naprawie przy starcie zwcada i po aktywowaniu licencji (klucz pendrive) otwiera się wersja testowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 6 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Proszę spróbować uruchomić ponownie komputer. Może pan też spróbować przełożyć klucz USB do innego portu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 6 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Ponowne uruchomienie + zmiana portu usb klucza. Aktywacja licencji, pozytywne zakończenie aktywacji licencji. Włączam zwcada - wersja testowa. Coś robię nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 6 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Mam ten sam problem co @Jarek. Po odinstalowaniu poprzedniej wersji, wyczyściłem rejestry i zainstalowałem nową wersję. Niestety program zapętla się i ciągle prosi o aktywację lub umożliwia uruchomienie wersji testowej (zero dni)... Zgodnie z instrukcją @dmatusz3 uruchomiłem ponownie komputer oraz zmieniłem port USB klucza - bez rezultatu. Dodam, że zwróciłem licencję i wykonałem aktywację na nowo, również bez rezultatu. W menedżerze licencji wyświetla się, że program jest aktywny (aktywacja/licencja jest zapisana), pomimo tego program uruchamia się jakby tej licencji nie było (w wersji trial). Ten sam problem występował u mnie już wcześniej z pierwszą wersją SP2. Objawy są dokładnie takie jak poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 6 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Pytanie do @dmatusz3 czy w tej wersji (SP2.1) udało się poprawić problem z 'uciekającymi' wymiarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi