jacnightingale Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Witam, potrzebuję porady odnośnie wstawiania obrazków w rysunku. Chciałbym wstawić obrazek (np. logo firmy) w rysunku, tak, żeby ten plik po przesłaniu w inne miejsca nadal zawierał ten obrazek. W tym momencie wstawiłem to jako blok, ale po przesłaniu na inny komputer, zamiast obrazka widnieje ścieżka dostępu. Jak temu zaradzić? Jak "wtopić" na stałe obrazek, tak, żeby nie występowały w związku z przesyłaniem w inne miejsca żadne problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 jako obiekt ole, np ctrc + ctrv.. ale z ole bywają z rzadka problemy pomiędzy wymianą plików z projektantami gdy używają np autocada.. np ja się spotkalam z problemem ole wstawionego w civilu acada otwieranego w zwcadzie, ale na stareszej wersji zw. Pomiędzy zwcadami tych problemów nie zanotowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jeśli blok z obrazkiem jest w tym samym katalogu co rysunek, to także nie zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 A w momencie, gdy ten obrazek przestaje być widoczny, to nie da się na nowo wskazać miejsca, w którym się znajduje? To choć po części rozwiązałoby problem, choć na dłuższą metę byłoby niezbyt wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 9 godzin temu, jacnightingale napisał: Witam, potrzebuję porady odnośnie wstawiania obrazków w rysunku. Chciałbym wstawić obrazek (np. logo firmy) w rysunku, tak, żeby ten plik po przesłaniu w inne miejsca nadal zawierał ten obrazek. W tym momencie wstawiłem to jako blok, ale po przesłaniu na inny komputer, zamiast obrazka widnieje ścieżka dostępu. Jak temu zaradzić? Jak "wtopić" na stałe obrazek, tak, żeby nie występowały w związku z przesyłaniem w inne miejsca żadne problemy? Nie wiem czy w ogóle którykolwiek z programów typu CAD umożliwia zapisanie obrazków na stałe w pliku bez opcji podczytywania z dysku. Sam to przerabiałem i mam inne rozwiązanie, zastępcze. Proszę przerobić logo (jeśli to możliwe) na obiekt typu dwg i wstawiać jako blok. Jest to najpewniejsza metoda, która gwarantuje, że logo zawsze będzie zapisane w rysunku. Wstawianie obrazka zawsze niesie ze sobą ryzyko, że każdy kolejny użytkownik może pominąć kopiowanie loga lub przesłanie go razem z rysunkiem... Jeśli logo nie jest mocno skomplikowane to przerobienie do pliku dwg nie powinno być trudne a ułatwi późniejsze wstawianie go do rysunków. pawmal i kruszynski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Mamy programy do wektoryzacji rastrów, tak więc jeśli podeśle Pan logo, to spróbujemy zamienić go na elementy CAD. Może to być nawet zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 W zasadzie chodziło mi o to, o czym wspomniał Chris. Niestety, jeśli nie ma takich możliwości to będę musiał zapomnieć o "wtapianiu" obrazów w dwg. Podczytywanie odpada, ponieważ to przechodzi przez wiele komputerów i zależy mi na jednym pliku dwg i niczym więcej (nie mogę sobie pozwolić na przesyłanie paczki z obrazami). Wektoryzacja rastrów również odpada, ponieważ często pojawiałyby się inne obrazy, które cały czas trzeba byłoby przerabiać (nie ma na to czasu). Dziękuję za chęć pomocy, ale z tego co widzę, nie ma póki co możliwości technicznych, żeby to było łatwe i wygodne. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 PS. Nic na siłę, ale właśnie obiekt OLE spełnia rolę taką jak uwięziony w pliku blok. Mam ten sam problem z logami, jak przesyłamy pliki, np tabelki z logami, między sobą, więc prostym zabiegiem: otwiera jpega, robię wycinek windowsowym narzędziem do wycinania, (ląduje to w pamięci) a potem ctrv - wklejam jako ole. obiekt Ole może być wstawiany na warstwie, której możemy nadać status np kłódki lub niedrukowania, być skalowalny z zach proporcji i inne. Strata na jakości tak wykonanej operacji jest niewielka, a dla druku logo żadna.. metoda szybka,tania i bezpieczna (jak chwilówka w providencie )).. Pozdrawiam też! jacnightingale 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi