ZWCAD 2023 i 2026 - lag i przycięcia gdy otwarte inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule - mam ZWCADA 2023 i od dzisiaj 2026 - gdzie myślałem, że się to rozwiąże, ale problem występuje. Mam taki problem, że gdy włączę samego ZWCADA - czy to 2023 czy 2026 - nawet pusty plik, to klikając polecenie np. Polilinia nie ma żadnego laga czyli klikam gdzieś na ekranie i od razu mogę rysować. Natomiast jeśli odpalę jakiś inny program - konkretnie np. Outlooka lub Axisa VM to nagle gdy chcę narysować np. polilinię to po kliknięciu na modelu jest lag 0,5 - 1 sekunda, gdzie kursor skacze a następnie jakby "zaskakuje" i działa dalej. Zmieniałem już ustawienia w opcjach ZWCADA wyłączając i włączając akcelerację. Dzieje się to z konkretnymi programami np. przeglądarka Brave czy Spotify nie zakłócają pracy. Wystarczy, że zamknę Axisa/Outlooka i nagle ZWCAD działa dobrze, otworze - to znowu zwalnia. 

Na razie próbowałem: ustawiłem plan zasilania na maksymalna wydajność w panelu sterowania windows, sprawdziłem w Ustawienia Windows - Wyświetlacz - Grafika - ZWCAD 2026 że jest ustawiona karta dedykowana "wysoka wydajność", zmieniałem priorytety w menagerze zadań na wysoki, czasu rzeczywistego i ustawiałem wysoką wydajność, w panelu nVidia też mam ustawiona opcje preferowana maksymalna wydajność, wyłączałem i włączałem skalowanie i uruchamiałem jako administrator, sprawdzałem też tryb zgodności.

Konfiguracja to AMD Ryzen 7 9800X3D, GTX 5080, 32 GB ram, dysk ssd

PS. Na najnowszej wersji ZWCADA2026 czasami nie otwierają mi się opcje po jakimś czasie działania zwcada tj. klikam logo zwcad w lewym górnym rogu i z menu wybieram opcje i nic się nie dzieje do restartu - nie wiem czy to nie czasami jakiś bug - w 2023 się tak nie dzieje.

Opublikowano

Mam taki sam problem. I nie ma znaczenia czy są otwarte jakieś programy w tle.

Tak samo za pierwszym razem przycina mi się lista rozwijalna dla warstw.

Problem właśnie pojawił się po 2023 roku.

Opublikowano

Proszę uruchomić manager zadań (CTRL + ALT + DEL) i włączyć widok na wydajność i kartę graficzną.

Proszę sprawdzić jaka jest zajętość pamięci karty graficznej podczas pracy na samym ZWCAD i z innymi programami.

Proszę zaobserwować, czy przy przełączaniu na innym program występują jakieś nagłe zmiany w zajętości pamięci karty graficznej.

image.png