wkexe Opublikowano wczoraj o 21:57 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 21:57 Jak w tytule - mam ZWCADA 2023 i od dzisiaj 2026 - gdzie myślałem, że się to rozwiąże, ale problem występuje. Mam taki problem, że gdy włączę samego ZWCADA - czy to 2023 czy 2026 - nawet pusty plik, to klikając polecenie np. Polilinia nie ma żadnego laga czyli klikam gdzieś na ekranie i od razu mogę rysować. Natomiast jeśli odpalę jakiś inny program - konkretnie np. Outlooka lub Axisa VM to nagle gdy chcę narysować np. polilinię to po kliknięciu na modelu jest lag 0,5 - 1 sekunda, gdzie kursor skacze a następnie jakby "zaskakuje" i działa dalej. Zmieniałem już ustawienia w opcjach ZWCADA wyłączając i włączając akcelerację. Dzieje się to z konkretnymi programami np. przeglądarka Brave czy Spotify nie zakłócają pracy. Wystarczy, że zamknę Axisa/Outlooka i nagle ZWCAD działa dobrze, otworze - to znowu zwalnia. Na razie próbowałem: ustawiłem plan zasilania na maksymalna wydajność w panelu sterowania windows, sprawdziłem w Ustawienia Windows - Wyświetlacz - Grafika - ZWCAD 2026 że jest ustawiona karta dedykowana "wysoka wydajność", zmieniałem priorytety w menagerze zadań na wysoki, czasu rzeczywistego i ustawiałem wysoką wydajność, w panelu nVidia też mam ustawiona opcje preferowana maksymalna wydajność, wyłączałem i włączałem skalowanie i uruchamiałem jako administrator, sprawdzałem też tryb zgodności. Konfiguracja to AMD Ryzen 7 9800X3D, GTX 5080, 32 GB ram, dysk ssd PS. Na najnowszej wersji ZWCADA2026 czasami nie otwierają mi się opcje po jakimś czasie działania zwcada tj. klikam logo zwcad w lewym górnym rogu i z menu wybieram opcje i nic się nie dzieje do restartu - nie wiem czy to nie czasami jakiś bug - w 2023 się tak nie dzieje. Cytuj
BIBB1991 Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Mam taki sam problem. I nie ma znaczenia czy są otwarte jakieś programy w tle. Tak samo za pierwszym razem przycina mi się lista rozwijalna dla warstw. Problem właśnie pojawił się po 2023 roku. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Proszę uruchomić manager zadań (CTRL + ALT + DEL) i włączyć widok na wydajność i kartę graficzną. Proszę sprawdzić jaka jest zajętość pamięci karty graficznej podczas pracy na samym ZWCAD i z innymi programami. Proszę zaobserwować, czy przy przełączaniu na innym program występują jakieś nagłe zmiany w zajętości pamięci karty graficznej. Cytuj
BIBB1991 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Te górki to uruchamianie ZWCAD Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi