czarnula_100 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Czy ktoś pomięta gdzie można wyłączyć funkcję skalowania rastra ( generalnie obrazka) przy rozciąganiu. Kiedyś na to trafiłam, ale teraz nie pamiętam gdzie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Jeśli chodzi o rozciąganie rastra tylko w jednym kierunku, to wystarczy utworzyć z niego blok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 (edytowane) tez sie z tym zgadzam, podobne narzędzie ma e-cad jako nakładka do zwcad ... skalowanie/kalibracja rastra "tylko" na kierunku x, y + obrót Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnula_100 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 tak wiem, że najlepiej zrobić blok przy kalibracji ale mi chodziło o coś co WYŁĄCZA . opiszę o co chodzi : Na layoucie mam ramkę rysunkową z tabelką. W tabelce jest wstawione logo inwestora. Próbuję rozciągnąć ramkę zaznaczając ją z tabelką poza obrazkiem i wtedy logo się przeskalowuje na większe. Jak to WYŁĄCZYĆ ? Wydaje mi się, że to był jakiś "ptaszek" w ustawieniach (options) wiem, że kiedyś wyłączyłam to i działało a teraz nie mogę znaleźć. Może ktoś coś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Istotne jest czy tabelka jest obiektem jako tabela ZWCAD czy są to po prostu linie i czy to jest w bloku. Proszę o mail na pomoc@zwcad.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Czym jest ta tabelka? Gdzie jest wstawiony obrazek? Czy po zaznaczeniu, we właściwościach, jest obrazem rastrowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnula_100 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Wiem, że można wyłączyć ramki (imagrframe) ale jeśli chciałabym tego uniknąć??? VID_20220630_135904.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnula_100 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Adam Klaczek napisał: Czym jest ta tabelka? Gdzie jest wstawiony obrazek? Czy po zaznaczeniu, we właściwościach, jest obrazem rastrowym? na layoutach w tabeli rysunkowej ( kreskowej , nie blok !) tak jest obrazem rastrowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 SHIFT + Lewy Przycisk Myszy odznaczy zaznaczony obiekt (obraz rastrowy). Raster może też być na zablokowanej warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnula_100 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 dziękuję za podpowiedzi, stosuję je awaryjnie , ale wiem, że jest jakaś zmienna w programie , mam jeszcze starą wersję Zwcada w której miałam to ustawione i działa to na wszystkich wstawionych obrazach rastrowych 🤔, "szperam" dalej dla zobrazowania filmik ze starej wersji Zwcada VID_20220630_194509.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 1 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Proszę zapoznać się z dwoma zmiennymi systemowymi AutoCAD-a: 1) imageframe - wartości 0 / 1 - jeżeli jest zero ramka obrazu nie jest wyświetlana (ale pomimo tego obiekt można zeskalować), oraz 2) FRAMESELECTION - 0 / 1 - jezeli =0, nie można wybierać (zatem skalować, przesuwać, rozciągać) obrazów, wipeout-ów i przyciętych (CLIP-em) bloków (lub XRef). Podsumowując - ustawić dla tych zmiennych 0 i powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnula_100 Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 5 godzin temu, kojacek napisał: Proszę zapoznać się z dwoma zmiennymi systemowymi AutoCAD-a: 1) imageframe - wartości 0 / 1 - jeżeli jest zero ramka obrazu nie jest wyświetlana (ale pomimo tego obiekt można zeskalować), oraz 2) FRAMESELECTION - 0 / 1 - jezeli =0, nie można wybierać (zatem skalować, przesuwać, rozciągać) obrazów, wipeout-ów i przyciętych (CLIP-em) bloków (lub XRef). Podsumowując - ustawić dla tych zmiennych 0 i powinno działać. Niestety to nie to 😔, Zwcad 2018 i 2019 nie obslugują w ogóle tej zmiennej (frameselection ) a mimo to właśnie w tych programach nie skaluje przy rozciąganiu. Nie wiem co wtedy właczyłam 🤨 ale miało to na 90 % ( zostaje 10 % niepewności) formę "ptaszka" (zaznaczenia lub odznaczenia) w jakiejś tabeli. Powoli kończą mi się pomysły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 2 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Proszę spróbować wpisać zmienne z podkreśleniem na początku: _imageframe _frameselection i ustawić obie wartości na 0, tak jak było wcześniej wspomniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnula_100 Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Tak jak wcześniej pisałam i pokazałam na mega krótkim ( drugim) filmiku ta ( nieodnaleziona jeszcze zmienna? funkcja?) działa w następujący sposób, że wszystko jest widoczne i ramka i obraz mogę w każdej chwili obraz przesunąć rozciągając ( chodzi konkretnie o formatkę rysunkową) razem w zawartym w nim obrazie. Natomiast funkcje imageframe i frameselection blokują ten obraz w konkretnym położeniu i owszem rozciągnę przysłowiową ramkę ale logo zostanie. Ja chcę tylko żeby przestało mi skalować te wstawione obrazki 😟(co jest mega ''denerwujące" bo muszę za każdym razem wysuwać je z tabelki / rozciągać formatkę/ i wstawiać z powrotem albo przeskalowywać...) a zwyczajnie te obrazki przesuwało Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że to była jedna funkcja /zmienna! do wpisania lub zaznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwonko Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 obrazki polecam zamienić na blok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi