Jak wyłączyć skalowanie rastra przy rozciąganiu?

Recommended Posts

tak wiem, że najlepiej zrobić blok przy kalibracji ale mi chodziło o coś co WYŁĄCZA .

opiszę o co chodzi :

Na layoucie mam ramkę rysunkową z tabelką. W tabelce  jest wstawione logo inwestora. Próbuję rozciągnąć ramkę zaznaczając ją z tabelką poza obrazkiem i wtedy logo się przeskalowuje na większe. 

Jak to WYŁĄCZYĆ ? 

Wydaje mi się, że to  był jakiś  "ptaszek" w  ustawieniach (options)  wiem, że kiedyś wyłączyłam to i działało a teraz nie mogę znaleźć.

Może ktoś coś??

dziękuję za podpowiedzi, stosuję je awaryjnie , ale wiem,  że jest jakaś zmienna w programie , mam jeszcze starą wersję Zwcada w której miałam to ustawione i działa  to na wszystkich wstawionych obrazach rastrowych 🤔

"szperam"  dalej 

dla zobrazowania filmik ze starej wersji Zwcada

Proszę zapoznać się z dwoma zmiennymi systemowymi AutoCAD-a:

1) imageframe - wartości 0 / 1 - jeżeli jest zero ramka obrazu nie jest wyświetlana (ale pomimo tego obiekt można zeskalować), oraz

2) FRAMESELECTION - 0 / 1 - jezeli =0, nie można wybierać (zatem skalować, przesuwać, rozciągać) obrazów, wipeout-ów i przyciętych (CLIP-em) bloków (lub XRef).

Podsumowując - ustawić dla tych zmiennych 0 i powinno działać.

5 godzin temu, kojacek napisał:

Proszę zapoznać się z dwoma zmiennymi systemowymi AutoCAD-a:

1) imageframe - wartości 0 / 1 - jeżeli jest zero ramka obrazu nie jest wyświetlana (ale pomimo tego obiekt można zeskalować), oraz

2) FRAMESELECTION - 0 / 1 - jezeli =0, nie można wybierać (zatem skalować, przesuwać, rozciągać) obrazów, wipeout-ów i przyciętych (CLIP-em) bloków (lub XRef).

Podsumowując - ustawić dla tych zmiennych 0 i powinno działać.

Niestety to nie to 😔, Zwcad  2018 i 2019 nie obslugują w ogóle tej zmiennej (frameselection ) a mimo to właśnie w tych programach nie skaluje przy rozciąganiu.

Nie wiem co wtedy właczyłam 🤨 ale miało to na  90 % ( zostaje 10 % niepewności) formę "ptaszka" (zaznaczenia lub odznaczenia) w jakiejś tabeli.

Powoli kończą mi się pomysły...

Tak jak wcześniej pisałam i pokazałam na mega krótkim ( drugim)  filmiku ta ( nieodnaleziona jeszcze zmienna? funkcja?) działa w następujący sposób, że wszystko jest widoczne i ramka i obraz mogę w każdej chwili obraz przesunąć rozciągając  ( chodzi konkretnie o formatkę rysunkową) razem w zawartym w nim obrazie. Natomiast funkcje imageframe  i  frameselection blokują ten obraz w konkretnym położeniu i owszem rozciągnę przysłowiową ramkę ale logo zostanie. 

Ja chcę tylko żeby przestało mi skalować te wstawione obrazki 😟(co jest mega ''denerwujące" bo muszę za każdym razem wysuwać je z tabelki / rozciągać formatkę/ i wstawiać z powrotem  albo przeskalowywać...) a zwyczajnie te obrazki przesuwało 

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że to była jedna funkcja /zmienna! do wpisania lub zaznaczenia.