czarnula_100 Posted June 29, 2022 Report Share Posted June 29, 2022 Czy ktoś pomięta gdzie można wyłączyć funkcję skalowania rastra ( generalnie obrazka) przy rozciąganiu. Kiedyś na to trafiłam, ale teraz nie pamiętam gdzie, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 30, 2022 Report Share Posted June 30, 2022 Jeśli chodzi o rozciąganie rastra tylko w jednym kierunku, to wystarczy utworzyć z niego blok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted June 30, 2022 Report Share Posted June 30, 2022 (edited) tez sie z tym zgadzam, podobne narzędzie ma e-cad jako nakładka do zwcad ... skalowanie/kalibracja rastra "tylko" na kierunku x, y + obrót Edited June 30, 2022 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted June 30, 2022 Author Report Share Posted June 30, 2022 tak wiem, że najlepiej zrobić blok przy kalibracji ale mi chodziło o coś co WYŁĄCZA . opiszę o co chodzi : Na layoucie mam ramkę rysunkową z tabelką. W tabelce jest wstawione logo inwestora. Próbuję rozciągnąć ramkę zaznaczając ją z tabelką poza obrazkiem i wtedy logo się przeskalowuje na większe. Jak to WYŁĄCZYĆ ? Wydaje mi się, że to był jakiś "ptaszek" w ustawieniach (options) wiem, że kiedyś wyłączyłam to i działało a teraz nie mogę znaleźć. Może ktoś coś?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 30, 2022 Report Share Posted June 30, 2022 Istotne jest czy tabelka jest obiektem jako tabela ZWCAD czy są to po prostu linie i czy to jest w bloku. Proszę o mail na pomoc@zwcad.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted June 30, 2022 Report Share Posted June 30, 2022 Czym jest ta tabelka? Gdzie jest wstawiony obrazek? Czy po zaznaczeniu, we właściwościach, jest obrazem rastrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted June 30, 2022 Author Report Share Posted June 30, 2022 Wiem, że można wyłączyć ramki (imagrframe) ale jeśli chciałabym tego uniknąć??? VID_20220630_135904.mp4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted June 30, 2022 Author Report Share Posted June 30, 2022 1 godzinę temu, Adam Klaczek napisał: Czym jest ta tabelka? Gdzie jest wstawiony obrazek? Czy po zaznaczeniu, we właściwościach, jest obrazem rastrowym? na layoutach w tabeli rysunkowej ( kreskowej , nie blok !) tak jest obrazem rastrowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted June 30, 2022 Report Share Posted June 30, 2022 SHIFT + Lewy Przycisk Myszy odznaczy zaznaczony obiekt (obraz rastrowy). Raster może też być na zablokowanej warstwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted June 30, 2022 Author Report Share Posted June 30, 2022 dziękuję za podpowiedzi, stosuję je awaryjnie , ale wiem, że jest jakaś zmienna w programie , mam jeszcze starą wersję Zwcada w której miałam to ustawione i działa to na wszystkich wstawionych obrazach rastrowych 🤔, "szperam" dalej dla zobrazowania filmik ze starej wersji Zwcada VID_20220630_194509.mp4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted July 1, 2022 Report Share Posted July 1, 2022 Proszę zapoznać się z dwoma zmiennymi systemowymi AutoCAD-a: 1) imageframe - wartości 0 / 1 - jeżeli jest zero ramka obrazu nie jest wyświetlana (ale pomimo tego obiekt można zeskalować), oraz 2) FRAMESELECTION - 0 / 1 - jezeli =0, nie można wybierać (zatem skalować, przesuwać, rozciągać) obrazów, wipeout-ów i przyciętych (CLIP-em) bloków (lub XRef). Podsumowując - ustawić dla tych zmiennych 0 i powinno działać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted July 1, 2022 Author Report Share Posted July 1, 2022 5 godzin temu, kojacek napisał: Proszę zapoznać się z dwoma zmiennymi systemowymi AutoCAD-a: 1) imageframe - wartości 0 / 1 - jeżeli jest zero ramka obrazu nie jest wyświetlana (ale pomimo tego obiekt można zeskalować), oraz 2) FRAMESELECTION - 0 / 1 - jezeli =0, nie można wybierać (zatem skalować, przesuwać, rozciągać) obrazów, wipeout-ów i przyciętych (CLIP-em) bloków (lub XRef). Podsumowując - ustawić dla tych zmiennych 0 i powinno działać. Niestety to nie to 😔, Zwcad 2018 i 2019 nie obslugują w ogóle tej zmiennej (frameselection ) a mimo to właśnie w tych programach nie skaluje przy rozciąganiu. Nie wiem co wtedy właczyłam 🤨 ale miało to na 90 % ( zostaje 10 % niepewności) formę "ptaszka" (zaznaczenia lub odznaczenia) w jakiejś tabeli. Powoli kończą mi się pomysły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted July 2, 2022 Report Share Posted July 2, 2022 Proszę spróbować wpisać zmienne z podkreśleniem na początku: _imageframe _frameselection i ustawić obie wartości na 0, tak jak było wcześniej wspomniane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted July 2, 2022 Author Report Share Posted July 2, 2022 Tak jak wcześniej pisałam i pokazałam na mega krótkim ( drugim) filmiku ta ( nieodnaleziona jeszcze zmienna? funkcja?) działa w następujący sposób, że wszystko jest widoczne i ramka i obraz mogę w każdej chwili obraz przesunąć rozciągając ( chodzi konkretnie o formatkę rysunkową) razem w zawartym w nim obrazie. Natomiast funkcje imageframe i frameselection blokują ten obraz w konkretnym położeniu i owszem rozciągnę przysłowiową ramkę ale logo zostanie. Ja chcę tylko żeby przestało mi skalować te wstawione obrazki 😟(co jest mega ''denerwujące" bo muszę za każdym razem wysuwać je z tabelki / rozciągać formatkę/ i wstawiać z powrotem albo przeskalowywać...) a zwyczajnie te obrazki przesuwało Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że to była jedna funkcja /zmienna! do wpisania lub zaznaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwonko Posted July 3, 2022 Report Share Posted July 3, 2022 obrazki polecam zamienić na blok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts