Szyszmar Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Szukam sposobu na umieszczenie punktów na polilinii w odpowiedniej odległości od początku polilinii. Tych punktów jest dużo, czy jest taka opcja aby rysować punkty, wskazywać polilinię na której mają one być rozmieszczone i żeby program pytał o odległość od początku polilinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Pyta Pan o polecenie _MEASURE - wstawia punkty na wskazanej polilinii (lub linii) w zadanej odległości, rozpoczynając w tej właśnie określonej odległości od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszmar Opublikowano 1 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Niestety punkty te nie są w takich samych odległościach. Nie uściśliłem, jest ich dużo, ale w różnych odstępach. Inwentaryzuję pas drogowy, mierzę różne elementy w jego obrębie i poza nim w buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 No to praktyczne będzie wstawianie punktów z wybraniem przez SHIFT +Prawy Przycisk Myszy punktu lokalizacji Od Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 13 minut temu, Szyszmar napisał: Niestety punkty te nie są w takich samych odległościach. Nie uściśliłem, jest ich dużo, ale w różnych odstępach. Inwentaryzuję pas drogowy, mierzę różne elementy w jego obrębie i poza nim w buforze. Rozumiem, że każdy punkt jest odmierzany od wskazanego początku polilinii? Czy innych krzywych także Pan używa? W jakiej postaci ma Pan dane wejściowe, np. w pliku tekstowym, czy każdy punkt wprowadza Pan ręcznie? Czy we wstawionym punkcie w odpowiedniej odległości chciałby Pan wstawić inne dane, np. blok, rzędną, odległość? W ZWGeo w nadchodzącej wersji 2023 mamy np. funkcje do opisywania punktów, gdzie możemy używać zmiennych, jak np. @X, @Y, @Nr. Wygląda to w taki sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Tak na szybko takie coś: ppp.zelx s1016 i dmatusz3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszmar Opublikowano 15 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Bardzo dziękuję za pomoc, przesłany lisp jest dokładnie tym, czego potrzebowałem. Odpowiadając na wcześniejsze pytania: Punkty są zwymiarowane w terenie, nie w pliku. Pomiar odbywał się od początku kilometraża projektowanego odcinku, dlatego potrzebowałem tego punktu odniesienia. Skorzystałem z opcji wstawiania punktu, ale blok z odnośnikiem opisowym też byłby dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi