Szyszmar Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2022 Szukam sposobu na umieszczenie punktów na polilinii w odpowiedniej odległości od początku polilinii. Tych punktów jest dużo, czy jest taka opcja aby rysować punkty, wskazywać polilinię na której mają one być rozmieszczone i żeby program pytał o odległość od początku polilinii? Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2022 Pyta Pan o polecenie _MEASURE - wstawia punkty na wskazanej polilinii (lub linii) w zadanej odległości, rozpoczynając w tej właśnie określonej odległości od początku. Cytuj
Szyszmar Opublikowano 1 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2022 Niestety punkty te nie są w takich samych odległościach. Nie uściśliłem, jest ich dużo, ale w różnych odstępach. Inwentaryzuję pas drogowy, mierzę różne elementy w jego obrębie i poza nim w buforze. Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2022 No to praktyczne będzie wstawianie punktów z wybraniem przez SHIFT +Prawy Przycisk Myszy punktu lokalizacji Od Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2022 13 minut temu, Szyszmar napisał: Niestety punkty te nie są w takich samych odległościach. Nie uściśliłem, jest ich dużo, ale w różnych odstępach. Inwentaryzuję pas drogowy, mierzę różne elementy w jego obrębie i poza nim w buforze. Rozumiem, że każdy punkt jest odmierzany od wskazanego początku polilinii? Czy innych krzywych także Pan używa? W jakiej postaci ma Pan dane wejściowe, np. w pliku tekstowym, czy każdy punkt wprowadza Pan ręcznie? Czy we wstawionym punkcie w odpowiedniej odległości chciałby Pan wstawić inne dane, np. blok, rzędną, odległość? W ZWGeo w nadchodzącej wersji 2023 mamy np. funkcje do opisywania punktów, gdzie możemy używać zmiennych, jak np. @X, @Y, @Nr. Wygląda to w taki sposób: Cytuj
kruszynski Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2022 Tak na szybko takie coś: ppp.zelx dmatusz3 i s1016 2 Cytuj
Szyszmar Opublikowano 15 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2022 Bardzo dziękuję za pomoc, przesłany lisp jest dokładnie tym, czego potrzebowałem. Odpowiadając na wcześniejsze pytania: Punkty są zwymiarowane w terenie, nie w pliku. Pomiar odbywał się od początku kilometraża projektowanego odcinku, dlatego potrzebowałem tego punktu odniesienia. Skorzystałem z opcji wstawiania punktu, ale blok z odnośnikiem opisowym też byłby dobrym rozwiązaniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi