ZWTraffic 2018 problemy


tolosek
 Share

Recommended Posts

Witam,

               Posiadam ZWTraffic 2018 w wersji:

image.png.a4a7deb91a56e736688c772e26c49baf.png

oraz ZWCAD 2018 Pro w wersji:

image.png.3eeb66b9d75b009dda820809c9413dca.png                  

                  Mam pytanie o wstawianie znaków w programie ZWtraffic 2018. Po wstawieniu znaków mam sytuację jak poniżej:

image.png.e2123bfd63a40d5e9daa1aa0105d0cf3.png

1. Widać, że graficznie odbiega to, delikatnie mówiąc, od ideału. Czarna strzałka w znaku A-6A jest przykryta żółtym hatchem, zewnętrzna krawędź znaku B-33 poszatkowana. Proszę o poradę co może być przyczyną?

2. Przy wstawianiu znaków jw. wstawiane są one 100 razy zmniejszone (wielkość w ustawieniach wynosiła 1 ). Znaki typu U program wstawiał o wielkości właściwej (również przy wielkości 1). Dlaczego za każdym razem przy wyborze innego typu znaku trzeba zmieniać wielkość w ustawieniach? Czy nie można jakoś tego ujednolicić tak żeby przy wielkości 1 wszystkie typy znaków miały podobną wielkość (a nie 100 razy większą/mniejszą).

3. Dlaczego linia pozioma środkowa na końcach ma dłuższe pasy - tak jak na zdjęciu poniżej? Linia jest typu P-1a. Nie pokazałem drugiego końca tej linii, ale jej długość jest tam taka sama jak na zdjęciu. 

image.thumb.png.d40fa5218bdb67e2cce038dd728bf8dd.png

4. Czy można coś zrobić, żeby linie przerywane nie wyglądały tak jak poniżej tzn. żeby te zewnętrzne kreski były "czarne" (tzn. aby ich nie było), a biała kreska była tylko w środku tej linii? 

image.png.0d6c0cfa736f2922ab495d23d5543388.png

Gorąca prośba do Państwa o pomoc w rozwiązaniu tych problemów, przyznam, że są one irytujące. Z góry dziękuję!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Od dłuższego czasu pracuję na wersji 2021. Z tego co się orientuję , to wersja 2018 nie jest już wspierana, ale mogę się mylić - pewnie Zespół od ZWTraffic się wypowie.

Ad. 1 prawdopodobnie definicje bloków się posypały. Moja rada proszę usunąć wszystkie (koniecznie!) bloki z nazwami (np. za pomocą "swybierz"). Potem wyczyścić definicje bloków (np. z pomocą "czyść"). Zapisać, zamknąć ZWCad i otworzyć na nowo. Na wszelki wypadek przed otwarciem wykonać polecenie "napraw" - usunie ewentualne dodatkowe błędy i śmieci z pliku. Otworzyć i wstawić na nowo - powinno pomóc.

Ad. 2 Definicje bloków - znaków są w nakładce tworzone w skali 1:1 - żeby wstawić do rysunku w skali 1:1000 muszą być przeskalowane - taka zasada - stąd możliwość wyboru wielkości znaków. To raczej nie jest utrudnienie, a zaleta.

Ad. 3 i 4 Dlatego, że długość linii narysowanej nie odpowiada długości linii z definicji. Każda linia ma swoja definicję i długość składowych: kreska 4 + przerwa 8 + kreska 4 co daje razem 16. Żeby linia "wyglądała normalnie" to jej całkowita długość musi wynosić 16 + N*12 (przerwa 8 + kreska 4) - gdzie n to liczba całkowita. Każda inna długość linii będzie powodowała albo krótszy, albo dłuższy ostatni element - to wynika z tworzenia definicji linii przerywanych w programach typu cad. Definicja linii w ZWTraffic jest w pliku ZWtraffic.lin Podobnie jest z innymi liniami. Linia P-7a - zawsze musi mieć długość równą całkowitej liczbie nieparzystej (1, 3, 5.....) Żeby była 1 kreska to linia musi mieć długość 1 od pozostałych linii trzeba "zrobić" odstęp 1m od pozostałych linii. Linia P-7a o długości 3m zawsze będzie składała się z dwóch kresek i przerwy w środku. To wynika po prostu z definicji długości tych linii z załącznika nr 2.

Pozdrawiam i powodzenia.

 

Edited by Włodek
Link to comment
Share on other sites

Panie Włodku,

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. 

Mam co do nich kilka pytań:

Ad 1. Używam akurat ZwCada w wersji angielskiej, rozumiem, że chodzi o opcję "quick select" i wybrać bloki. Pytanie tylko takie - większość bloków wygląda w porządku, takim zabiegiem usunę również te poprawne. Jak to zatem wykonać po kolei? Jak się te bloki otworzy z katalogu "vertical traffic signs" wyglądają prawidłowo, kształt ich dopiero jest niewłaściwy przy wstawieniu przez program. Otworzyłem w ZWCAD blok editor i poprawiłem ich wygląd w definicji bloków i w danym pliku wstawiają się już prawidłowo, ale podejrzewam, że w przypadku gdy będę robił nowy plik DWG wtedy znowu znaki będą wstawiane niewłaściwie.

Ad 2. Chodzi mi o to, że znaki nawet z tego samego typu np. B-33 i B-32 mimo tej samej wielkości w ustawieniach różnią się wielkością 100 razy. Tak jak pisałem wcześniej znaki U wstawiały się przy wielkości 1 prawidłowo, znaki A i B przy wielkości 1 były 100 razy mniejsze. Czy to ma związek też z tym co pisał Pan w punkcie 1, że "posypały" się definicje bloków.

Ad 3. Apropos linii P-1a. Chodzi o to, że to nie ja narzucałem długość całkowitą tej linii tylko taka była w projekcie stałej organizacji ruchu. Ja "przerysowuje" projekt, który mam zeskanowany w PDF do wersji edytowalnej w DWG. Jak sobie z tym poradzić, żeby wyglądało to dobrze? Czy jakieś ingerencje w definicje linii?

Ad 4. Jeszcze pytanie do wątku z tą linią 3 m typu P-7a. Robienie jej 1,0 m spowoduje, że owszem będzie ładnie wyglądać, ale długość jej zapisana w blokach będzie 1,0 m a nie 3,0 m. Trzeba będzie o tym potem pamiętać przy zestawieniach znaków. Czy w takim razie można zmienić definicję linii tak, żeby zaczynała się od "czarnego"? Czy ten plik *.lin można edytować? 

Dziękuję z góry!

Link to comment
Share on other sites

Witam,

                Jeszcze jedno pytanko. Wstawiałem np. linie poziome i wielkość bloków z opisami (sprawdziłem to wszystkie mają nazwę P_Opis_Poziome) ma za dużą czcionkę. Jak to można hurtowo zmienić? Klikanie pojedyncze na blok z opisem oczywiście pomaga, ale chciałbym to zrobić już dla wszystkich wstawionych opisów linii. Żeby wstawiać opisy już o wielkości docelowej zmieniłem w ustawieniach wielkość z 1 na 0.7, ale to będzie dotyczyło tylko nowo wstawianych opisów linii. Z góry dziękuję!

Link to comment
Share on other sites

Ad. 1 Tak w wersji ang. qselect. Proszę sprawdzić dokładnie nazwę bloku. Prawdopodobnie różnię się, np. zamiast "B-33" jest "B-33_" to się zdarza w kilku przypadkach np. praca z różnymi wersjami nakładki. Po usunięciu koniecznie "pu" w wersji angielskiej - samo usunięcie nic nie da. W najgorszym przypadku pozostanie tradycyjne kopiuj i wklej - czasami inaczej się nie da :-) Jeżeli oryginał jest ok, to wina definicji z pliku a nie oryginału.

Ad. 2 Tak jak napisałem to prawdopodobnie praca z rożnymi wersjami nakładki na tym samym pliku. W poprzednich wersjach inaczej wyglądało skalowanie znaków. Czasami jest też tak, że po rozbiciu bloku znaku i wklejeniu go jako bloku mamy skalę 1 a nie np. oryginalne 0,006. Przyczyn może być kilka.

Ad. 3 Tak można. Proszę w katalogu "Szansa" na dysku głównym - zwykle "C" odszukać plik ZWTraffic.lin - powinien być w którymś z podkatalogów  i np. otworzyć w notatniku. Ale bym specjalnie tego nie ruszał - trzeba raczej dostosować długość linii do definicji, a nie definicję do długości. Jeżeli to plik po konwersji z pdf sprawdziłbym jeszcze czy przypadkiem generowanie rodzaju linii nie ma zmiennej "zablokowane" - musi być "odblokowane" w wersji ang. odpowiednio.... To zmienna systemowa ZWCad a nie nakładki.

Ad. 4 I z tym jest zamieszanie.... Złotego środka nie ma. Temat już był poruszany na forum. Przerwa w linii P-7b o długości 3m "zmieści" linię P-7a o długości tylko 1 kreski - czyli 1m - pomiędzy liniami muszą być odstępy w tym przypadku po 1m - w praktyce nie zawsze tak jest, ale być powinno.

I uzupełniająco - wielkość bloku - napisu można zmieniać "hurtowo" - trzeba zaznaczyć wszystkie , które mają być zmienione i zmienić w oknie właściwości ręcznie skalę osobno dla X, Y i Z - czasami efekt nie jest zadowalający - zależy od położenia oryginałów względem linii....

 

Link to comment
Share on other sites

Panie Włodku,

Ad 2. Nie pracowałem z innymi wersjami, mam tylko ZWTraffic 2018. Nie rozumiem działania programu z tymi różnymi wielkościami znaków mimo tej samej wielkości w ustawieniach. Czy możecie Państwo podać jakieś sposoby naprawy?

Ad 3. Na forum widziałem, że jeden z pytających podał definicję dla linii  P-1E:

image.png.12eccf872aa07fbfd3b1bcad375e1bb4.png

Tyle, że jeśli się wpiszę te definicję oczywiście linia P-1E zaczyna się od przerwy ale wtedy biała linia nie jest symetrycznie np. w przypadku linii 3 m, tylko jest przesunięta. Czy ktoś wymyślił może jak zrobić tę linię optymalnie tzn. żeby biała linia była na środku (bez stosowania trików polegających na zmianie długości na 1.0 m)?

Ja nic nie konwertowałem, po prostu podczepiłem rastra pod rysunek DWG i staram się to przerobić na wersję edytowalną.

 

Edited by tolosek
Link to comment
Share on other sites

Spotkałem się kiedyś z taką sytuacją, gdzie znaki wstawiały się w nieproporcjonalnej skali. Chyba właśnie x 100. Problem wynikał z tego że w tym projekcie były wcześniej zdefiniowane bloki o nazwach takich jak symbole znaków np "A-1" "B-33" ale w innych jednostkach. Może to pochodziło z jakiejś prywatnej biblioteki znaków innego uczestnika projektu.
Rozwiązaniem było zmienić nazwy bloków istniejących znaków. Użyliśmy do tego funkcji NNAZWA(_RENAME). po zmianie nazw starych bloków, znaki wstawiały się poprawnie.

Link to comment
Share on other sites

Co do linii P-1e jeżeli konieczne jest wstawienie "pojedynczej kreski" to najprościej odsunąć się od np. od linii P-4 na 1m wstawić P-1e o długości 1m. A resztę pozostawić do obróbki w Excell-u lub Libre.

W nowszych wersjach standardowo parametr P-1e ustawiony jest na A,0.0,-1.0,1.0 - czyli zaczyna się od przerwy.... nie mniej u siebie mam starą wersję :-)

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zainstalowałem najaktualniejszą wersję 2018, którą podesłał Pan Adam. Mam jeszcze pytanie o wyszarzanie znaków. Opcja ta powoduje, że znaki kolorowe:

image.png.b6fa13d1a5747d16c0b93f337e4893cd.png

po wyszarzeniu wyglądają tak:

image.thumb.png.053a386b38a01af36ff7daab129064ae.png

Czy macie może Państwo jakieś sugestie jak to naprawić?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dzień Dobry,

Usunąłem jakieś stare fragmenty organizacji ruchu zrobionej "ręcznie" bez nakładki, nie mam na liście bloków żadnych bloków z podkreśleniem na końcu np B-33_ które są właśnie tymi wyszarzonymi znakami, ale po próbie wyszarzenia danego znaku znowu robią się w całości szare tak jak pokazywałem wcześniej. Poniżej lista bloków z mojego rysunku:

image.png.4219c42c7cd1156989fbc278504168c5.png

Znaki typu U bez problemu zostały wyszarzone.

Dodam, że sprawdziłem opcję wyszarzania tworząc nowy, czysty rysunek, wstawiłem znak i na próbę go wyszarzyłem. Działa prawidłowo. Ale jak zrobić, żeby mój stary rysunek dał się wyszarzyć, naprawdę nie mam czasu na przerysowywanie całości jeszcze raz od nowa. 

 

Edited by tolosek
Link to comment
Share on other sites

Proszę:

1. sprawdzić jakie nazwy noszą znaki, które są niewłaściwe

2. za pomocą QSELECT zaznaczyć wszystkie niewłaściwe bloki

3. usunąć wszystkie niewłaściwe bloki

4. zapuścić polecenie PU - proszę sprawdzić co najmniej 2 razy, czasami raz nie wystarczy

5. zamknąć rysunek

6. użyć polecenia DRAWINGRECOVERY i dokonać naprawy rysunku - niech usunie wszystkie niepotrzebne śmieć, które się pewnie nagromadziły - na wszelki wypadek

7. wstawić znaki (można kopiuj / wklej z "czystego" pliku.

Powinno pomóc. Jeżeli nie to proszę skorzystać z porady kolegi PAWMAL i przesłać plik na na pomoc@zwcad.pl

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share