pawmal Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 ZwFixIt2021 to narzędzie jedynie do deinstalacji. Jeśli przyczyną jest migracja, to nie ma to związku.
pawmal Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Ustawienie zmiennej COPYCLIPFORMATS na 193 powinno rozwiązać problem z kopiowaniem. Adam Klaczek, metiu i dmatusz3 3
perlon Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Jak interpretować tą wartość? 193 = 128 (R22 (2018)) + 64 (R19 (2013)) + 1 (OLE)
dmatusz3 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Tak, wartość zmiennej jest sumą wybranych pozycji. Wartość domyślna tej zmiennej to 193. Import konfiguracji z poprzedniej wersji w pewnych sytuacjach przestawią tę zmienną na wartość 0, co powoduje, że wklejanie nie działa.
perlon Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Bardziej mnie interesuje wpływ tej zmiennej a raczej jej składowych na kopiowanie. np. czym się różnią obiekty wklejone przy zmiennej 193 a 192 albo tylko 64. Czy wersja dwg (2018,2013 etc) dotyczy źródła czy celu kopiowania i po co w ogóle jest potrzebne ustawianie tej zmiennej. W AC jej nie znalazłem. Informacja w helpie jest dla mnie co najmniej enigmatyczna.
dmatusz3 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Zmienna dotyczy formatu w jakim są wklejane obiekty. Jeśli przestawimy ją na wartość 1, skopiujemy np. prostokąt i wkleimy to wstawi się obiekt OLE. Nie znam powodu wstawienia tej zmiennej, być może inne funkcje lub nakładki miały taką potrzebę.
perlon Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 No zagadka. Bo jeżeli mam 193 to też 1 czyli OLE jest ustawiona. Konstrukcja zmiennej wskazuje na sumę logiczną czyli równoczesne stosowanie różnych ustawień (formatów dwg)
pawmal Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Zmienna ta ma wpływ także na opcje wklej specjalnie, jako blok, z oryginalnym współrzędnymi.
dmatusz3 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 51 minut temu, perlon napisał: Bo jeżeli mam 193 to też 1 czyli OLE jest ustawiona No tak ale np. zmienna OSMODE też przyjmuje sumaryczne wartości. Jeśli ustawimy ją na 3 (1 - punkt końcowy + 2 - punkt środkowy) to program będzie "łapał" oba typy punktów charakterystycznych, ale nie złapie innych np. kwadrantowego. Czyli takie sumarycznie zmienne nie definiują jednego formatu, ale dozwolone formaty a ich rodzaj zostanie dobrany automatycznie. Jeśli skopiujemy rysunek Ctrl+C to można go wstawić np. do Worda. Jeśli zmienimy wartość COPYCLIPFORMATS ze 193 na 192 to już do Worda nie wstawimy. Jeśli ustawimy na wartość 1 to nawet obiekt w ZWCAD będzie wstawiony jako OLE.
Rekomendowane odpowiedzi