kruszynski Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Pojawiło się kilka propozycji zmian w sposobie rozmieszczenia elementów na warstwach. Wcześniej było tak, że wszystkie projektowane na jedną warstwę, istniejące inną, itp. Teraz chciałbym zrobić tak, żeby użytkownik mógł wybrać oddzielnie warstwę na tarczy, lica, opisu odnośnika. W głównych "gałęziach" stany, niżej poszczególne elementy ? W głównych "gałęziach" elementy, poniżej stany, Wyglądałoby to tak: Która wersja lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Według mnie druga wersja (ta po prawej) jest znaczenie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Druga wersja lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bprzychodniak Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 też jestem za drugą wersją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Zastanawiam się jeszcze jak zorganizować przypisywanie warstw w znakach pionowych, poziomych, UBR. Czy w oddzielnych oknach? czy w oddzielnych zakładkach , czy dodać kolejne "piętro" w strukturze analogicznej jak na obrazkach powyżej? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Moim zdaniem oddzielne zakładki byłyby najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Dzień dobry, z praktycznego punktu widzenia lepsza jest wersja po lewej stronie. Zwykle na mapach numerycznych warstw dość sporo. Warstwy własne znaków zwykle nazywamy: np. Z_istniejące_lico, Z_istniejące_odnośnik..... itp. Przy projektowanych będzie to Z_projektowane_lico.... itd. Czyli mamy znaki i inne elementy mamy w warstwach "pogrupowanych": istniejące, projektowane itd. Zatem łatwiej szuka się poszczególnych elementów w grupie "Z_istniejące..." lico, odnośnik itd... niż szukanie Z_istniejące_lico Z_projektowane_lico itd. To tak okiem praktyka. Oczywiście każdy może mieć inne zdanie, ale zastanówcie się przez chwilę.... Co do praktycznej strony - ikon mamy już w ZWC i ZWT sporo i dokładanie kolejnych nie ma chyba sensu, zatem łatwiej, będzie jak będzie jedna ikona i jedno okno i poszczególne pięta. Po pierwsze nie ma tych pięter znowu aż tak dużo, po drugie zwykle ten parametr ustawiamy raz na początku i potem zapominamy. Zaoszczędzimy miejsce i będzie więcej powierzchni rysunku dostępne. W sumie to takie moje spostrzeżenia na szybko po prawie 3 latach użytkowania ZWT Przy okazji pytanie, czy udało się rozwiązać problem wstawiania znaków dwustronnych? Pracuję na wersji 2018, więc nie wiem czy w 2019 ta opcja już jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Wszystko zależny od tego jak nazywamy warstwy. Zamiast grupować po: istniejące, projektowane można grupować po: lico, tarcza itd, kwestia przyzwyczajenia, co kto woli. Co do drugiego pytania, ja zrozumiałem ze ikona ustawień będzie jedna, tylko można dodać zakładki grupujące (pionowe, poziome itd) żeby było to czytelniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 No można i tak, tylko większość z nas zapewne ma nie po lico... odnośnik.... itd, bo te opcje były i na razie są niedostępne, a zaskakująco często wraca się do "starych" projektów, a to łączy się z innym, a to trzeba zaktualizować, bo urząd nie zdążył... to tylko głos w dyskusji i ergonomia. Co nie znaczy, że nie powinno się wprowadzać zmian, nawet w starych projektach 😉 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 15 godzin temu, Włodek napisał: czy udało się rozwiązać problem wstawiania znaków dwustronnych? Pracuję na wersji 2018, więc nie wiem czy w 2019 ta opcja już jest? Nie, ta możliwość jeszcze nie jest dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Policzyłem wszystkie pozycje jakie będzie można skonfigurować i wyszło mi że przy pięciu stanach do ustawienia będzie 75 pozycji. Podejrzewam, że mogą się zacząć mnożyć sugestie, że tego jest za dużo. Dla porównania wcześniej były cztery pozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 sporo może opcjonalnie po staremu, czyli wszystko na jednej warstwie i checkbox jeśli warstwy mamy wskazywać indywidualnie dla każdego stanu i każdego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 A może tak: Warstwę będzie można przypisac do każdego elementu osobno, albo do grupy np projektowanych - w takim przypadku wybrana warstwa zostanie przypisana do wszystkich elementów grupy ( tarcza, lico, opis, strzałka) i wciąż pozostanie możliwość indywidualnego przypisania innej warstwy np tylko opisowi. Dziś już chyba nie zdążę przygotować okienka żeby zobrazować o co mi chodzi, ale może jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Wczoraj wieczorem, ta możliwość przemknęła mi przez myśl nieskromnie napiszę Zostawiamy "stary" układ - czyli możliwość przypisania do wszystkich elementów na jednej warstwie, a po rozwinięciu ("+") pojawiają nam się elementy powiązane i jak będzie ochota to można zmienić poszczególne elementy i zmierzamy we właściwą stronę 👍 Bez rozwiniętego menu mamy tyle co teraz, a jak będzie potrzeba to i 75 Oczywiście zmiana któregoś z elementów "kasuje" możliwość ustawienia jednego dla wszystkich i na odwrót. Na pocieszenie - co do liczby elementów i ewentualnych warstw.... to znam niektóre programy, które dla każdego koloru znaku tworzą odrębną warstwę, a przynajmniej tak było jeszcze niedawno. No i żeby wrzucić kamyczek nie mamy jeszcze słupka 😉 W nawiązaniu do tematu, problem, który tu rozważamy "załatwiają" nam polecenia znajdź i swybierz plus trochę czasu, którego zawsze brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Właśnie dla tegomyślę, że lepszym rozwiązaniem będzie pogrupowanie nadrzędnie po stanie, a nie po elemencie. 13 godzin temu, Włodek napisał: Oczywiście zmiana któregoś z elementów "kasuje" możliwość ustawienia jednego dla wszystkich i na odwrót. A dla czego to oczywiste? moim zdaniem nie powinniśmy tego blokować. nie tylko dlatego że miałbym z tym dodatkową pracę 😉 ale myślę że wybranie z jedngo powinno nadpisać poprzeni wybór, ale możliwość ponowego nadpisania powinna pozostać. 13 godzin temu, Włodek napisał: No i żeby wrzucić kamyczek nie mamy jeszcze słupka 😉 Wydzielenie słupka w logice wstawiana znaku wymagało by sporo pracy. Może zostawmy to na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Dnia 20.02.2019 o 08:00, kruszynski napisał: A dla czego to oczywiste? moim zdaniem nie powinniśmy tego blokować. nie tylko dlatego że miałbym z tym dodatkową pracę 😉 ale myślę że wybranie z jedngo powinno nadpisać poprzeni wybór, ale możliwość ponowego nadpisania powinna pozostać. No tak za daleko poszybowałem. Oczywiście że powinno być tak właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi