alf Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 vernum = "2018.03.16(29562)_x64" (read only) Mam problem z wyświetlaniem linii typu acad_iso*. W pliku wyświetlają się one tak: jak podłączymy ten sam plik jako odnośnik bezpośrednio po podłączeniu wygląda to ok, ale gdy zrobimy reload linie acad*zmieniają się na linię ciągłą (dla linii białej dash-dot nadal jest ok): Czy wiadomo co może być przyczyną? linie.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 wg mnie skala globalna i lokalna linii ma tu wpływ ..mozna zmieniac .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) ale skala glob jest1 w obu przypakach rys i xref a do tego tak zachowuje się tylko linia acad_iso*. Linia datchdot była linią nie bylayer tylko ze zminionym stylem na daschdot z cont. Lepiej to dziwne zachowanie ten plik pokazuje, po reloadzie tylko dobrze wyświetlają się te linie ktore mają zmieniony lokalnie styl.. wplik zxrefem bez relod-u jest ok, a;le po relodzie niestety już nie.. xref bez reload.dwg linie.dwg Ps. To zjawisko występowało wcześniej ale zwalałam winę na autocadowców, bo to głównie ich pliki się dziwnie wyswietlały.. teraz zrobiłam próbę na nowym rys zw.. Edytowane 19 Grudnia 2018 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Proszę w pliku głównym wpisać visretain, przestawić na 0, zapisać i zamknąć rysunek, otworzyć go i sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 zadziałało.. ale nadal nie rozumiem dlaczego się tak wyświetla. Nie było żadnych zmian ustawien, czy nadpisań w xrefie więc ta zmienna czy jest 0 czy 1 nie powinna mieć znaczenia, chyba że się mylę.. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 5 godzin temu, alf napisał: zadziałało.. ale nadal nie rozumiem dlaczego się tak wyświetla. Nie było żadnych zmian ustawien, czy nadpisań w xrefie więc ta zmienna czy jest 0 czy 1 nie powinna mieć znaczenia, chyba że się mylę.. 😉 ale to nie rozwiązuje problemu bo traci się nadpisanie warstwy dla wszystkich odnośników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Dzień dobry, Zmienna visretain decyduje, czy brać ustawienia z XREFa, czy rysunku głównego. W Pani przypadku, wygląda, że jedne są nadpisane, a inne chce Pani oryginalne. Wydaje się, że w przypadku skali linii - trzeba by je "zsynchronizować" przed podpięciem XREFA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 gdyby tak było jak Pan pisze to chyba nie psuło by się skalowanie w rys z podpięciami od zera dla vis=1 jak w przesł rys przykładowym. Zmieniłam vis na 0 i podpinam xref jest ok. Zmieniam z powrotem vis, nic nie nadpisując, na 1 i taki mam oto efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Jeżeli na drodze do właściwego zadziałania visretain stoją zmienione stany warstw, to może wyeksportowanie ich do pliku *.las -> zmiana VISRETAIN -> i zaimportowanie stanu warstw, pozwoli to ominąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 być może pomoże, nie mniej jednak myślę, że jest to jakiś błąd działania ustawień visretain (biorąc pod uwagę, że to samo się dzieje na nowym pliku stworzonym od zera), więc metody obejścia tego są pewnie różne.. A ponieważ w konkretnym dla mnei pliku problem ten dotyczy tylko jednego odnośnika, który akurat nei ma żadnych nadpisań (ustawiony jest jak należy), po prostu przed wydrukiem podłączam go od nowa i więcej nie reloaduję.. i gra gitara.. tak, że chyba to będzie koniec opowieści o liniach, bo i tak zwcad pewnie nie naprawi już wersji 2018, mimo że ledwo minął rok od wypuszczenia tej wersji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Warto sprawdzić również przyjęte jednostki w ustawieniach obu rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) nie, to problem z nie czytaniem linii autocadowskich z odnośnika.. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi