skala linii w odnośnikach


alf
 Share

Recommended Posts

vernum = "2018.03.16(29562)_x64" (read only)

Mam problem z wyświetlaniem linii typu acad_iso*. W pliku wyświetlają się one tak:

image.png.fd153dda4e0b375630e4f55d2fa9ca34.png

jak podłączymy ten sam plik jako odnośnik bezpośrednio po podłączeniu wygląda to ok, ale gdy zrobimy reload linie acad*zmieniają się na linię ciągłą (dla linii białej dash-dot nadal jest ok):

 

Czy wiadomo co może być przyczyną?

image.png.77887f96b1c0609b35dcf9a27dc4e4ce.png

linie.dwg

Link to comment
Share on other sites

ale skala glob jest1 w obu przypakach rys i xref a do tego tak zachowuje się tylko linia acad_iso*. Linia datchdot była linią nie bylayer tylko ze zminionym stylem na daschdot z cont.

Lepiej to dziwne zachowanie ten plik pokazuje, po reloadzie tylko dobrze wyświetlają się te linie ktore mają zmieniony lokalnie styl.. wplik zxrefem bez relod-u jest ok, a;le po relodzie niestety już nie..

xref bez reload.dwg

linie.dwg

Ps. To zjawisko występowało wcześniej ale zwalałam winę na autocadowców, bo to głównie ich pliki się dziwnie wyswietlały.. teraz zrobiłam próbę na nowym rys zw..

Edited by alf
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, alf napisał:

zadziałało..  ale nadal nie rozumiem dlaczego się tak wyświetla. Nie było żadnych zmian ustawien, czy nadpisań w xrefie więc ta zmienna czy jest 0 czy 1 nie powinna mieć znaczenia, chyba że się mylę.. 😉

ale to nie rozwiązuje problemu bo traci się nadpisanie warstwy dla wszystkich odnośników

Link to comment
Share on other sites

gdyby tak było jak Pan pisze to chyba nie psuło by się skalowanie w rys z podpięciami od zera dla vis=1 jak w przesł rys przykładowym. Zmieniłam vis na 0 i podpinam xref jest  ok. Zmieniam z powrotem vis, nic nie nadpisując, na 1 i taki mam oto efekt:

image.thumb.png.b2b8b0030cf8755e265a9697c03cc836.png

Link to comment
Share on other sites

być może pomoże, nie mniej jednak myślę, że jest to jakiś błąd działania ustawień visretain (biorąc pod uwagę, że to samo się dzieje na nowym pliku stworzonym od zera), więc metody obejścia tego są pewnie różne..

A  ponieważ w konkretnym dla mnei pliku problem ten dotyczy tylko jednego odnośnika, który akurat nei ma żadnych nadpisań (ustawiony jest jak należy), po prostu przed wydrukiem podłączam go od nowa i więcej nie reloaduję.. i gra gitara.. tak, że chyba to będzie koniec opowieści o liniach, bo i tak zwcad pewnie nie naprawi już wersji 2018, mimo że ledwo minął rok od wypuszczenia tej wersji..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share