jacnightingale Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Witam, czy jest możliwość edytowania stworzonej palety narzędzi? Spróbuję wytłumaczyć o co mi chodzi na przykładzie załączonego obrazka: Czy istnieje taka możliwość, abym zmienił kreskowanie cegły z czerwonego na przykładowo zielony? Czy istnieje taka możliwość, żebym wyrzucił z palety nie interesujące mnie elementy (np. ziemia)? Czy istnieje taka możliwość, żeby tworzone elementy za pomocą palety narzędzi od razu były na zdeklarowanej warstwie? Jeżeli są takie możliwości to rzecz jasna proszę o instrukcje jak to zrobić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Witam Obecnie Paleta narzędzi ma ograniczoną możliwość edycji, nie mniej jednak można stworzyć w rysunku kreskowanie np. solid z dowolnym wzorem i kolorem i na zasadzie przeciągnięcia można dodać go do Palety- to samo jest z blokami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Rozumiem, że nie można usuwać ani edytować dodanych narzędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Dodanych narzędzi nie można obecnie edytować, ale można utworzyć własną paletę i na niej umieścić tylko potrzebne narzędzia. Całą paletę można usunąć przez PPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 1 minutę temu, pawmal napisał: Można usunąć całą paletę (zakładkę). Oznacza to, że można utworzyć własną paletę i na niej umieścić tylko potrzebne narzędzia. Ok, ale w przypadku, gdy utworzę sobie paletę z 20 narzędziami i w pewnym momencie zauważę, że dane kreskowanie jest w złym kolorze to muszę usunąć całą zakładkę i dodawać 20 elementów od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 1 godzinę temu, pawmal napisał: Obecnie Paleta narzędzi ma ograniczoną możliwość edycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Czy jest znany termin wprowadzenia tych zmian? Prawdę mówiąc taka paleta narzędzi bez możliwości edytowania/usuwania poszczególnych narzędzi staje się bezużyteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Sądzę, że w okolicach grudnia powinna być już dodana możliwość edycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrNowak Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Hej Czy coś się zmieniło w powyższej sprawie? I czy jest możliwość eksportu palety narzędzi do innego komputera np. poprzez plik CUIX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dzień dobry, Od wersji SP1 można już edytować palety. Można również importować / eksportować: - prawy przycisk myszy wewnątrz palety - Dostosuj - prawy przycisk myszy na paletę do eksportu pawmal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Czy istnieje jakaś specyfikacja techniczna palety w ZwCAD'zie? Chodzi mi manual z opisem struktury pliku i ewentualnie jakiś user guide jak takie palety tworzyć. Czy istnieje jakieś API do tego aby w sposób programowy zaimportować własną paletę np z pozioomu ActivX lub .NET'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Istotną kwestią jest o jaką paletę chodzi? Jeśli o tą dostępną po uruchomieniu polecenia _toolpalettes, to nie ma do niej API. Jedyne co możemy zrobić, to wyeksportować i zaimportować z poziomu GUI. Można jednak utworzyć własne palety, używając WPF. tak jak @Parikon wrzucił: Hosting WPF content inside an AutoCAD palette W ZWcad takimi paletami są np SmartSelect, QuickCalc, czy designCenter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Chodziło mi o _toolpalettes. Te XML'e są dla mnie pogmatwane i myślałem, że jest do tego jakiś pomocnik no i API, żeby to wczytać programowo bez angażowania użytkownika. Co do własnych palet to zdążyłem po informacji od Parikona doczytać i z grubsza uruchomić klasę PaletteSet. Jak się okazuje można tam wsadzić nie tylko WPF. WindowsForms doskonale w niej chodzi. Gdzieś widziałem nawet Javę. Wcześniej nie wiedziałem jak tego użyć a teraz mam nową zabawkę do zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi