Bartek1977 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Witam. Jak utworzyć kreskowanie takie jak na załączonym obrazku? Są jednak dwa warunki. 1. Skrajne oczka muszą być symetryczne. 2. Wymiary oczek w pionie i poziomie można dowolnie edytować, np. 33.33 na 34.56 (oczywiście w pliku .pat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Witam *SQUARE33x33, SQUARE 33x33 0,0,0,0,33.33 90,0,0,0,33.33 To wystarczy wkleić do pliku ZWCADISO.PAT w %appdata%\ZWSOFT\ZWCAD\2018\pl-PL\Support A symetrię ustalamy w oknie kreskowania jak niżej. Pozdrawiam Adam Klaczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 15 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Dziękuję, działa. Rzeczywisty wymiar mam tylko wtedy, gdy skala jest ustawiona na "0.2" i potem (po zakreskowaniu) zmienię ją na "1". Tak to jest w ZWCAD-zie? Bo jak od razu mam ustawioną na 1, to kreskuje w dużo większej skali. Edytowane 15 Września 2017 przez Bartek1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 U góry jest przykładowy zrzut, gdzie pokazane jest jak centrować kreskowanie. Natomiast przy wybraniu SQUARE33x33 i skali na 1, odległość pomiędzy liniami powinna być 33.3. Jeśli jest inna odległość, to może to być zależne od innej skali przy _units lub ustawionych cali zamiast mm. Najlepiej działanie sprawdzić na nowym rysunku z szablonu zwcadiso.dwt, gdyż u mnie wszystko działa jak trzeba. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 15 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 To dziwne rzeczy się u mnie dzieją... Mając ustawioną na 1, kreskuje mi w dużo większej skali, wchodzę więc w edycję kreskowania, zmieniam na dowolną skalę, znów do edycji, zmieniam na 1 i jest wszystko w porządku. Gdy jednak wejdę jeszcze raz do edycji (mam ustawioną skalę 1) i nacisnę ok, znów wraca do tej powiększonej :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Według mnie to są objawy przemawiające za wykonaniem reset profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 A czy zastanawiał się Pan nad tym, żeby ustawić kratkę 1x1 i skalą kreskowania uzyskać pożądany efekt? Dlaczego lepiej jest mieć różne definicje kreskowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 15 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 10 minut temu, kruszynski napisał: A czy zastanawiał się Pan nad tym, żeby ustawić kratkę 1x1 i skalą kreskowania uzyskać pożądany efekt? Mógłby Pan dokładniej wyjaśnić? 13 minut temu, kruszynski napisał: Dlaczego lepiej jest mieć różne definicje kreskowania? Akurat w moim przypadku bardzo mi to ułatwi pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 3 minuty temu, Bartek1977 napisał: Mógłby Pan dokładniej wyjaśnić? Przez analogię jak w załączonym przykładzie. mamy ten sam wzór, a różną "gęstość" kresek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Rozumiem, tylko ja potrzebuję oczek o dokładnie sprecyzowanych wymiarach i bardzo rzadko zdarza się, by był to kwadrat. Tworzenie definicji stylu wymiarowania jest teraz dla mnie najszybszym sposobem, żeby uzyskać pożądany efekt. Chyba, że ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak zakratkować, np. taki prostokąt jak na zrzucie oczkiem 44,44 na 33,33. Przypominam, że skrajne oczka muszą być symetryczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Hmm, a rozważał Pan polecenie superhatch? Jedynie symetryczność trzeba zrobić półautomatycznie, bo pierwszy prostokąt trzeba wstawić w odpowiednim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 http://cadtips.cadalyst.com/patterns/hatch-maker do tworzenia własnych/custom fikuśnych plików hatchowania *.pat. Używałam, na 2017 działa, ale z tego co pamiętam trzeba ściśle wg instrukcji (jest wewnątrz pliku HatchMaker.lsp) tworzyć wzór. W każdym razie po kilku próbach mi się udało. Plik par wgrywa się do katalogu z plikami*.pat i jest widoczny w zakładce "custom" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ciekawych rzeczy można się od Was dowiedzieć Jestem już usatysfakcjonowany, więc temat można zamknąć. P.S. Może przydałoby się utworzyć dział, w którym użytkownicy forum przedstawiają swoje triki ułatwiające pracę w ZWCAD-zie. Myślę, że każdy mógłby się czegoś nowego nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 o ZWCAD ARCHITECTURE mozna tu ...czasem szukam szerszych , nie odkrytych możliwości w programie CAD, o których nawet Chińczycy nie mają pojęcia ...stąd rodzą sie nowe pomysły i narzedzia do przyszlego jeszcze lepszego Architecture...poki co mamy to co mamy ;) .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Dnia 19.09.2017 o 07:08, Bartek1977 napisał: Ciekawych rzeczy można się od Was dowiedzieć Jestem już usatysfakcjonowany, więc temat można zamknąć. Dziękuję za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi