jacnightingale Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Cześć, znalazłem jedynie temat z 2010 roku w sprawie przekształcania polilinii 3D na 2D i nie było w nim rozwiązania, a więc zapytam w roku 2017 raz jeszcze... Czy jest jakiś szybki i łatwy sposób na przekształcenie polilinii 3D na 2D? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Czy próbował Pan funkcji FLATTEN? To jest Polilinia w przestrzeni i chciałby Pan ją rzutować na płaszczyznę? Czy może jest to polinia 3D na płaszczyźnie, a chciałby Pan jedynie zmienić typ obiektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 5 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Powiem w czym rzecz i może to pomoże rozwiązać problem. Mam mapę, w której są polilinie 3D. Użyłem - jak zawsze - opcji zmiany współrzędnych "Z" na wartość równą 0. Pomimo takiej edycji mapy, w momencie, gdy ją podczytuję w innym pliku i snapuję podczas rysowania to nowo powstałe linie nadal są z rzędną Z≠0. Podczas używania funkcji FLATTEN wspominana Polilinia zmienia swoje położenie, więc nie mogę z niej korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruk Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Ja sobie radzę z tym problemem rozbijając polilinie 3D poleceniem _explode i dopiero używam polecenia _zvalto0. pawmal i jacnightingale 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 5 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 2 minuty temu, kruk napisał: Ja sobie radzę z tym problemem rozbijając polilinie 3D poleceniem _explode i dopiero używam polecenia _zvalto0. Ekstra, dziękuję za rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 http://cadtips.cadalyst.com/3d-editing/convert-3d-polylines-2d-polylines szybsze rozwiąznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Dnia 5.09.2017 o 15:05, alf napisał: http://cadtips.cadalyst.com/3d-editing/convert-3d-polylines-2d-polylines szybsze rozwiąznie.. Chyba trzeba go nieco przerobić bo LISP wpada w pętlę wskazania i jak nie ma co wskazać to kręci się w kółko bez możliwości przerwania (ZwCAD Architecture VERNUM = "2015.08.15(27483)") Proponuję wykonać test : otworzyć nowy pusty plik załadować i odpalić pl32. Pół biedy jak jest do wskazania cokolwiek to krzyknie że niewłaściwy obiekt. A jak nie ma nic do wskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 7 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Według mnie rozwiązanie podane przez użytkownika kruk jest w zupełności wystarczające. Krok po kroku: Wybieram funkcję szybkie wybieranie SWYBIERZ Jako typ obiektu wybieram polilinię 3d -> wybieram wszystkie Następnie funkcja ROZBIJ Kolejnym krokiem jest już tylko zaznaczenie całego rysunku i wybranie funkcji _zvalto0. Jestem w stanie wykonać całą operację w dosłownie kilkanaście sekund, bez instalowania zbędnych lispów. pawmal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 4 godziny temu, perlon napisał: Chyba trzeba go nieco przerobić bo LISP wpada w pętlę wskazania i jak nie ma co wskazać to kręci się w kółko bez możliwości przerwania (ZwCAD Architecture VERNUM = "2015.08.15(27483)") Proponuję wykonać test : otworzyć nowy pusty plik załadować i odpalić pl32. Pół biedy jak jest do wskazania cokolwiek to krzyknie że niewłaściwy obiekt. A jak nie ma nic do wskazania? błąd ten jest, potwierdzam, pętla bez wyjścia trzeba zamknąć zw i odpalić ponownie. Ale mi nie przeszkadzał, bo używałam go tylko do konkretnego celu, właśnie zamiany pl3d na pl2d (a takie były mi potrzebne do dalszej obróbki).. dla wielu pl3d w mgnieniu oka mamy pl2d. A metoda z rozbiciem i zwaleniem na 0 jest ok, tylko mamy do rozwiązania problem z poskładaniem linii w plnie, jesli potrzebujemy właśnie pl.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Czy coś takiego byłoby ok? Zamienia współrzędną Z każdego punktu 3DPolyline na 0. W programie jest poważny błąd. Powinno być wskaż. ;). Edytowane 7 Września 2017 przez Parikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Męczył mnie ten błąd w słowie wskaż i postanowiłem poprawić program. Napisałem program który pobiera punkty polilini 3D i rysuje pod nią obiekt typu polyline. Można wybrać jeden obiekt lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 W PI v 1.13 po wywołaniu komendy WG_PL3DTO2D znajdziecie wyżej przedstawiony program. Strona domowa PI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi