jacnightingale Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Cześć, znalazłem jedynie temat z 2010 roku w sprawie przekształcania polilinii 3D na 2D i nie było w nim rozwiązania, a więc zapytam w roku 2017 raz jeszcze... Czy jest jakiś szybki i łatwy sposób na przekształcenie polilinii 3D na 2D? Pozdrawiam. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Czy próbował Pan funkcji FLATTEN? To jest Polilinia w przestrzeni i chciałby Pan ją rzutować na płaszczyznę? Czy może jest to polinia 3D na płaszczyźnie, a chciałby Pan jedynie zmienić typ obiektu? Cytuj
jacnightingale Opublikowano 5 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Powiem w czym rzecz i może to pomoże rozwiązać problem. Mam mapę, w której są polilinie 3D. Użyłem - jak zawsze - opcji zmiany współrzędnych "Z" na wartość równą 0. Pomimo takiej edycji mapy, w momencie, gdy ją podczytuję w innym pliku i snapuję podczas rysowania to nowo powstałe linie nadal są z rzędną Z≠0. Podczas używania funkcji FLATTEN wspominana Polilinia zmienia swoje położenie, więc nie mogę z niej korzystać. Cytuj
kruk Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Ja sobie radzę z tym problemem rozbijając polilinie 3D poleceniem _explode i dopiero używam polecenia _zvalto0. pawmal i jacnightingale 1 1 Cytuj
jacnightingale Opublikowano 5 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 2 minuty temu, kruk napisał: Ja sobie radzę z tym problemem rozbijając polilinie 3D poleceniem _explode i dopiero używam polecenia _zvalto0. Ekstra, dziękuję za rozwiązanie problemu. Cytuj
alf Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 http://cadtips.cadalyst.com/3d-editing/convert-3d-polylines-2d-polylines szybsze rozwiąznie.. Cytuj
perlon Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Dnia 5.09.2017 o 15:05, alf napisał: http://cadtips.cadalyst.com/3d-editing/convert-3d-polylines-2d-polylines szybsze rozwiąznie.. Chyba trzeba go nieco przerobić bo LISP wpada w pętlę wskazania i jak nie ma co wskazać to kręci się w kółko bez możliwości przerwania (ZwCAD Architecture VERNUM = "2015.08.15(27483)") Proponuję wykonać test : otworzyć nowy pusty plik załadować i odpalić pl32. Pół biedy jak jest do wskazania cokolwiek to krzyknie że niewłaściwy obiekt. A jak nie ma nic do wskazania? Cytuj
jacnightingale Opublikowano 7 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Według mnie rozwiązanie podane przez użytkownika kruk jest w zupełności wystarczające. Krok po kroku: Wybieram funkcję szybkie wybieranie SWYBIERZ Jako typ obiektu wybieram polilinię 3d -> wybieram wszystkie Następnie funkcja ROZBIJ Kolejnym krokiem jest już tylko zaznaczenie całego rysunku i wybranie funkcji _zvalto0. Jestem w stanie wykonać całą operację w dosłownie kilkanaście sekund, bez instalowania zbędnych lispów. pawmal 1 Cytuj
alf Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 4 godziny temu, perlon napisał: Chyba trzeba go nieco przerobić bo LISP wpada w pętlę wskazania i jak nie ma co wskazać to kręci się w kółko bez możliwości przerwania (ZwCAD Architecture VERNUM = "2015.08.15(27483)") Proponuję wykonać test : otworzyć nowy pusty plik załadować i odpalić pl32. Pół biedy jak jest do wskazania cokolwiek to krzyknie że niewłaściwy obiekt. A jak nie ma nic do wskazania? błąd ten jest, potwierdzam, pętla bez wyjścia trzeba zamknąć zw i odpalić ponownie. Ale mi nie przeszkadzał, bo używałam go tylko do konkretnego celu, właśnie zamiany pl3d na pl2d (a takie były mi potrzebne do dalszej obróbki).. dla wielu pl3d w mgnieniu oka mamy pl2d. A metoda z rozbiciem i zwaleniem na 0 jest ok, tylko mamy do rozwiązania problem z poskładaniem linii w plnie, jesli potrzebujemy właśnie pl.. Cytuj
Parikon Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Czy coś takiego byłoby ok? Zamienia współrzędną Z każdego punktu 3DPolyline na 0. W programie jest poważny błąd. Powinno być wskaż. ;). Edytowane 7 Września 2017 przez Parikon Cytuj
Parikon Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2017 Męczył mnie ten błąd w słowie wskaż i postanowiłem poprawić program. Napisałem program który pobiera punkty polilini 3D i rysuje pod nią obiekt typu polyline. Można wybrać jeden obiekt lub więcej. Cytuj
Parikon Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 W PI v 1.13 po wywołaniu komendy WG_PL3DTO2D znajdziecie wyżej przedstawiony program. Strona domowa PI Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi