Bartek1977 Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 SP3.1 Chcę narysować linię na przedłużeniu już istniejącej i kończącej się w punkcie przecięcia z łukiem. Pojawia mi się punkt przecięcia (tak jak na załączonym obrazku), ale gdy zatwierdzę, koniec linii ląduje mi w jakimś innym punkcie na łuku, przeważnie na przecięciu wzdłuż osi x i y, jednak nie jest to regułą. Pomiar kąta biegunowego mam ustawiony względem ostatniego segmentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 Dzień dobry, Coś rzeczywiście jest warte zastanowienia. Potestuję... A jako szybki workaround poleciłbym narysowanie tego przez ustawienie LUW - na 3 punkty (linia na osi X), włączenie ORTO i dorysowanie do łuku. Potem powrót do LUW Globalnego. Albo jeszcze lepiej - EXTEND i jako krawędź ograniczającą wskazać łuk. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 A jakie punkty charakterystyczne ma Pan włączone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted June 9, 2017 Author Report Share Posted June 9, 2017 (edited) Ja robię tak, że rysuję linię dłuższą, zaznaczam ją, łapę za koniec i przeciągam do punktu przecięcia (wtedy jest ok). Zrzut mam zrobiony z 2015, ale mam identyczne ustawienia w najnowszej wersji, czyli SP3.1. Edited June 9, 2017 by Bartek1977 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 Wygląda, że to może być problem z kierunkiem linii (zgłoszony już do producenta). Przy testach - linie, które były rysowane w kierunku łuku (u Pana od prawej do lewej), przedłużane są dobrze. Problemy miewam przy liniach rysowanych w prawo, a przedłużanych w lewo. Proszę to sprawdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted June 9, 2017 Author Report Share Posted June 9, 2017 Proszę jeszcze zwrócić uwagę, że przedłużając do łuku wyświetla się punkt przecięcia, a przedłużając do linii tego punktu nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 Czy chodzi o linię, zamiast łuku? Bo nie mogę w takim przypadku potwierdzić tego problemu u siebie. To mi przypomina problemy z wersji beta, ze "znikającymi punktami". Niech Pan sprawdzi, ustawiając zmienną AUTOSNAP na 63. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted June 9, 2017 Author Report Share Posted June 9, 2017 Tak, o linię zamiast łuku (pisałem już o tym na forum) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 Na jakim systemie operacyjnym Pan pracuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted June 9, 2017 Author Report Share Posted June 9, 2017 Windows 10, 64 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted June 19, 2017 Author Report Share Posted June 19, 2017 SP3.2 - niestety dalej to samo. Z tego co zauważyłem, punkt przecięcia ma mniejszy priorytet niż inne punkty charakterystyczne. Jest to dla mnie bardzo duży problem, bo jeżeli tego nie zauważę, mogą mnie spotkać przykre konsekwencje, a przecież w programach typu CAD najważniejsza jest precyzja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacnightingale Posted June 19, 2017 Report Share Posted June 19, 2017 28 minut temu, Bartek1977 napisał: SP3.2 - niestety dalej to samo. Z tego co zauważyłem, punkt przecięcia ma mniejszy priorytet niż inne punkty charakterystyczne. Jest to dla mnie bardzo duży problem, bo jeżeli tego nie zauważę, mogą mnie spotkać przykre konsekwencje, a przecież w programach typu CAD najważniejsza jest precyzja. Zgadzam się, ten problem powinien zostać priorytetowo naprawiony, ponieważ może spowodować niezły bajzel w rysunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted June 19, 2017 Report Share Posted June 19, 2017 Jakby ktoś miał podobny problem automatycznymi snapami zawsze można się podeprzeć uchwytem przecięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted July 11, 2017 Author Report Share Posted July 11, 2017 Problem rozwiązany, ale częściowo. Mając ustawiony pomiar kąta biegunowego względem ostatniego segmentu, punkt przecięcia dalej ma mniejszy priorytet niż inne punkty. Pojawia się, ale gdy zatwierdzę, koniec linii ląduje w innym punkcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted September 28, 2017 Author Report Share Posted September 28, 2017 Dnia 11.07.2017 o 09:28, Bartek1977 napisał: Mając ustawiony pomiar kąta biegunowego względem ostatniego segmentu, punkt przecięcia dalej ma mniejszy priorytet niż inne punkty. Pojawia się, ale gdy zatwierdzę, koniec linii ląduje w innym punkcie. vernum = "2017.09.18(21849)_x64" Błąd ciągle nie poprawiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted December 12, 2017 Author Report Share Posted December 12, 2017 Sp1 nie poprawiony. Z własnego doświadczenia wiem, że jest to bardzo niebezpieczny błąd, bo mało brakło, a słono bym przez niego zapłacił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 12, 2017 Report Share Posted December 12, 2017 W którym miejscu ciągle występuje problem? Jakbym nie rysował to wynik mam taki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted December 13, 2017 Author Report Share Posted December 13, 2017 (edited) Nie na przedłużeniu, tylko przy rysowaniu linii względem ostatniego segmentu. 5.mp4 Edited December 13, 2017 by Bartek1977 Parikon 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parikon Posted December 13, 2017 Report Share Posted December 13, 2017 (edited) Potwierdzam to co twierdzi @Bartek1977 vernum = "2017.12.05(24685)_x64" Edited December 13, 2017 by Parikon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted December 19, 2017 Author Report Share Posted December 19, 2017 Myślę, że już wiadomo o co chodzi i mam nadzieję, że problem zostanie priorytetowo naprawiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 19, 2017 Report Share Posted December 19, 2017 Myślę, że się powinno się to udać. Dzięki za filmy i opis. Nie dostrzegłem, że ten problem jednak nieco różni się od tego w pierwszym poście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted February 14, 2018 Author Report Share Posted February 14, 2018 vernum 2018.02.11 x64 Problem ciągle występuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 Dzień dobry, Ale to w sytuacji, kiedy "Najbliższy" jest wyłączony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted February 14, 2018 Author Report Share Posted February 14, 2018 Tak. Jak mam włączony najbliższy, to nigdy nie jestem pewien, czy złapało mi w odpowiednim punkcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1977 Posted July 31, 2018 Author Report Share Posted July 31, 2018 ZWCAD 2019 Beta Błąd naprawiony. Temat do zamknięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts