Bartek1977

Problem z punktami przecięcia

13 postów w tym temacie

SP3.1

Chcę narysować linię na przedłużeniu już istniejącej i kończącej się w punkcie przecięcia z łukiem. Pojawia mi się punkt przecięcia (tak jak na załączonym obrazku), ale gdy zatwierdzę, koniec linii ląduje mi w jakimś innym punkcie na łuku, przeważnie na przecięciu wzdłuż osi x i y, jednak nie jest to regułą. Pomiar kąta biegunowego mam ustawiony względem ostatniego segmentu.przeciecie.jpg.d47ce2d026fed3ab579caecfa2f488f9.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzień dobry,

Coś rzeczywiście jest warte zastanowienia. Potestuję...

A jako szybki workaround poleciłbym narysowanie tego przez ustawienie LUW - na 3 punkty (linia na osi X),

włączenie ORTO i dorysowanie do łuku.

Potem powrót do LUW Globalnego.

Albo jeszcze lepiej - EXTEND i jako krawędź ograniczającą wskazać łuk.

Pozdrawiam

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja robię tak, że rysuję linię dłuższą, zaznaczam ją, łapę za koniec i przeciągam do punktu przecięcia (wtedy jest ok).  Zrzut mam zrobiony z 2015, ale mam identyczne ustawienia w najnowszej wersji, czyli SP3.1.

111.jpg.9a7e78d1b0bc8236cd514eaf16a43854.jpg

Edytowane przez Bartek1977

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wygląda, że to może być problem z kierunkiem linii (zgłoszony już do producenta).

Przy testach - linie, które były rysowane w kierunku łuku (u Pana od prawej do lewej), przedłużane są dobrze.

Problemy miewam przy liniach rysowanych w prawo, a przedłużanych w lewo.

Proszę to sprawdzić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Proszę jeszcze zwrócić uwagę, że przedłużając do łuku wyświetla się punkt przecięcia, a przedłużając do linii tego punktu nie ma

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czy chodzi o linię, zamiast łuku? Bo nie mogę w takim przypadku potwierdzić tego problemu u siebie.

To mi przypomina problemy z wersji beta, ze "znikającymi punktami".

Niech Pan sprawdzi, ustawiając zmienną AUTOSNAP na 63.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

SP3.2 - niestety dalej to samo. Z tego co zauważyłem, punkt przecięcia ma mniejszy priorytet niż inne punkty charakterystyczne. Jest to dla mnie bardzo duży problem, bo jeżeli tego nie zauważę, mogą mnie spotkać przykre konsekwencje, a przecież w programach typu CAD najważniejsza jest precyzja.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
28 minut temu, Bartek1977 napisał:

SP3.2 - niestety dalej to samo. Z tego co zauważyłem, punkt przecięcia ma mniejszy priorytet niż inne punkty charakterystyczne. Jest to dla mnie bardzo duży problem, bo jeżeli tego nie zauważę, mogą mnie spotkać przykre konsekwencje, a przecież w programach typu CAD najważniejsza jest precyzja.

Zgadzam się, ten problem powinien zostać priorytetowo naprawiony, ponieważ może spowodować niezły bajzel w rysunku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz