• 1

Możliwość ustawienia odrębnych właściwości warstw dla rzutni [Wprowadzono z ZWCAD 2021]

Pytanie

Opublikowano

Bardzo mi brakuje tej funkcjalności w zwcadzie, potrzeba takiej funkcjonalność była już zgłaszana przy wcześniejszych wersjach, ponawiam prośbę.

Przykładowe zastosowanie to np. rysunki fazowania robót, kiedy w kolejnych fazach trzeba zmienić oznaczenie już wykonanych (kolor/szerokość linii). Teraz muszę kombinować i zapisywać osobny plik dla każdej fazy, ale jest problem kiedy w tych wszystkich plikach trzeba na bieżąco wprowadzać zmiany, zamiast w jednym :(

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

takie fazowanie pokazywane tylko na rzutni trochę nie bezpieczne, rysunki w dwg budowlańce nawet wykształcone w cadach (z doświadczenia) oglądają raczej na modelu a nie layoucie.  

Natomiast przydało by się z innych względów takie nadpisywanie kolorów grubości i typu linii warstw niezależnie od modelu. tj. na modelu niech będzie kolorowo (tak mi się lepiej rysuje) ale na layoucie chcę mieć np. warstwę 0 do 10 na czerwono, grubo i kreskowo, a pozostałe na zielono nie zależnie czy jest obiekt na tej warstwie bylayer czy nie. Niezależnie czy warstwa jest w pliku głównym czy na odnośniku. Taka zmiana cech (nadpisywanie cech) na layoucie bez ingerencji w model była zgłaszana ale poszła w niebyt (tak jak przezroczystość warstw)

podobne działanie ma przypisanie cech wydruku ale tu trzeba zachować porządek w kolorach, wtedy rysowanie na kolorowo upada..

• 0
Opublikowano (edytowane)

A czy nie można by tego zrealizować za pomocą styli drukowania? Przypisać do layoutu odpowiedni styl do danej fazy i włączyć pokazywanie arkusza zgodnie ze stylem (Display plot styles).Oznaczenia specyficzne dla danej fazy umieszczać na osobnych warstwach i ustalać ich widoczność w filtrze warstw dla rzutni. Wydaje mi się, że jest to spokojnie do ogarnięcia przy obecnej funkcjonalności. Poszczególne fazy to byłyby kolejne layouty.

Edytowane przez perlon
  • 0
Opublikowano

tak, zgadzam się.. tylko wrócę uwagę, że powyższe to filozofia pracy na kolorach a nie warstwach..

model służy do mi pracy (ja preferuję warstwy różnokolorowe w zależności od komplikacji  na rys), a layout do oglądania/drukowania. Problem też zaczyna się komplikować gdy pracujemy z odnośnikami..długo by  o tym debatować.. 

• 0
Opublikowano

Mogą być layouty do wydruku (ja najczęściej  tego używam) jak i robocze (przy modelowaniu 3D zamiast dzielić wieport robię widoki w różnych układach współrzędnych w rzutniach). Po ustawieniu rzutni na cały ekran mam model tak jakbym był na zakładce model.  Na model można patrzeć z zakładki Model jak również przez rzutnie. Taka była m.in. filozofia pracy w wersjach architektonicznych Autodesku zanim poszli w Revita.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.