Brak przezroczystości polilinii

Recommended Posts

• 1 month later...
  • 4 months later...

EDYCJA. Niestety faktycznie problem występuje - moja pomyłka, otworzyłem sobie nie ten plik z polilinią (w przypadku poniżej była ustawiona szerokość linii zamiast szerokości polilinii).

Prosiłbym jednak o podpowiedź.

Porównuję pod tym względem 2015 i 2018 (vernum = "2017.09.18(21849)_x64") i przyznam, że trudno mi wychwycić różnicę. Bo jak rozumiem chodzi tutaj o przesuwanie wierzchołków polilinii.

Tak działa to w 2015

edycja_polilinii_2015.gif

a tak w 2018

edycja_polilinii_2018.gif

• 2 months later...

Opracowaliśmy LISPa, który w pewnym stopniu ułatwi przesuwanie wierzchołków polilinii, do czasu globalnego rozwiązania problemu.

Po jego załadowaniu będzie dostępne polecenie zz. Jego uruchomienie włącza inny tryb wyświetlania edytowanej polilinii.

Aby powrócić do normalnego trybu wystarczy ponownie wpisać zz

polilinia_zz.gif

Skrypt do pobrania zz.lsp

Kod źródłowy

;;;
;;;www.zwcad.pl | Skrypt przełączający widoczność polilinii o zadanej globalnej grubości.
;;;

(defun C:ZZ (  / *error* )
	(defun *error* ( msg / ) 
		(if (not (null msg ) )	(progn (princ "\nC:ZZ:*error*: " ) (princ msg ) (princ "\n")	) )
	)

( if ( = (getvar "FILLMODE" ) 0 )
		(progn ( setvar "FILLMODE" 1 )(command "_REGEN") )
		(progn ( setvar "FILLMODE" 0 )  )
	)
	(princ "" )
)

• 2 months later...

vernum 2018.02.11 x64

Nic się niestety nie zmieniło względem SP1, dalej miga.  W 2015 zaznaczona Polilinia nie jest przezroczysta, tylko jest tak jakby przesunięta na spód rysunku, ponieważ widoczne są wszystkie obiekty nad nią. Może informatycy z Zwsoftu poszli nie w tym kierunku, próbując zrobić przezroczystą polilinię...

• 5 months later...
  • 4 months later...