Bartek1977 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Chciałbym, aby była możliwość ustawienia warstwy, żeby podczas rysowania, od razu była wyświetlana na spodzie rysunku, a nie na wierzchu. Głównie chodzi mi o wymiarowanie, bo czasami pomocnicze linie wymiarowe zasłaniają obiekt. Edytowane 3 Lutego 2017 przez Bartek1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruszynski Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Może teraz będzie działało na 2015? DimToBack.lsp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Funkcja w sumie ciekawa. Reasumując wybieramy warstwę i określamy, czy obiekty na tej warstwie mają być na samej górze, czy na samym dole. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Dnia 3.02.2017 o 11:01, Bartek1977 napisał: pomocnicze linie wymiarowe zasłaniają obiekt czy nie na odwrót. Jeśli obiekt zasłania tekst, wymiary, odnośniki to można użyć funkcji TEXTTOFRONT, która za jednym zamachem przeniesie wszystkie teksty do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Tak, pomocnicze linie wymiarowe zasłaniają obiekt ,a muszą mieć odsunięcie od początku "0". Jeśli zwymiaruję najpierw odległość "280", to "145" już nie zwymiaruję podwójnym kliknięciem, tylko muszę zaznaczać punkty końcowe. Gdyby warstwa wymiarów od razu była na spodzie, nie miałbym takiego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Dnia 7.02.2017 o 06:25, Bartek1977 napisał: Jeśli zwymiaruję najpierw odległość "280", to "145" już nie zwymiaruję podwójnym kliknięciem Wydaje mi się, że chodzi tutaj bardziej o pojedyncze kliknięcie na obiekcie. Po naradzie wydaje się, że możemy utworzyć skrypt, który po narysowaniu wybranego elementu w tym przypadku wymiaru przesunie go na spód rysunku. Czy to by wystarczyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Martin_S Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Pomyslałem o takiej procedurze: narzedzia express: odfiltrowanie warstwy z wymiarami, CTRL-A (zaznacza wszystko). polecenie umiesc pod spód. Efekt koncowy warstwa z wymiarami pod wszystkimi obiektami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perlon Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Moje rozwiązanie które kiedyś tam dawno spłodziłem: Z kodu wynika, że domyślnie wrzuca hasze pod spód lub do wyboru na wierz lub pod spód całą warstwę z wskazanym obiektem. (princ "\nSetORDER Copyright (c)2003 by perlon") (princ "\nŁadowanie funkcji SetORDER............") (defun c:sorder (/ wybor s) (initget "Wierzch Spod Hatche") (setq var1 (getvar "CMDECHO") wybor (getkword "\nWarstwa na Wierzch/Spod/<Hatche>:") ) (if (= wybor nil) (setq wybor "Hatche") ) (setvar "CMDECHO" 0) (cond ((= wybor "Wierzch") (progn (setq ent (entsel "\nZaznacz obiekt na warstwie, ktorej elementy chcesz przeniesc na wierzch: " ) ) (if (= ent nil) (princ "\nNie wskazano obiektu") (progn (setq s (ssget "X" (list (cons 8 (cdr (assoc 8 (entget (car ent)))))))) (if (/= s nil) (command "_.DRAWORDER" s "" "_front" ) ) ) ) ) ) ((= wybor "Spod") (progn (setq ent (entsel "\nZaznacz obiekt na warstwie, ktorej elementy chcesz przeniesc pod spód: " ) ) (if (= ent nil) (princ "\nNie wskazano obiektu") (progn (setq s (ssget "X" (list (cons 8 (cdr (assoc 8 (entget (car ent)))))))) (if (/= s nil) (command "_.DRAWORDER" s "" "_back" ) ) ) ) ) ) ((= wybor "Hatche") (progn (setq s (ssget "X" '((0 . "HATCH")))) (if (/= s nil) (command "_DRAWORDER" s "" "_B") (princ "\nNa rysunku nie ma kreskowań.") ) ) ) ) (setvar "CMDECHO" var1) (princ) ) (princ " Załadowane.") (princ "\nWywołanie z linii komend C:SORDER") (princ) Edytowane 10 Lutego 2017 przez perlon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Parikon Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Skorzystałbym z gotowych funkcji. Wystarczy wybrać "Send to back" i wymiar wyląduje po linią. Wcześniej możemy wyodrębnić warstwe z wymiarami. Edytowane 10 Lutego 2017 przez Parikon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Chodzi o to, żeby od razu w momencie rysowania warstwa lub wymiar były na spodzie, a nie zwymiarować i "Send to back", zwymiarować i "Send to back" itd. Wiem że jest szybki i inteligentny wybór, polecenie FILTER, gdzie mogę sobie zaznaczyć warstwę, czy też wymiary i przesunąć je na spód. Jeśli dobrze pamiętam to coś takiego było w Photoshopie, wybierało się warstwę, zaznaczało, czy ma być na wierzchu, czy na spodzie i można było rysować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Parikon Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Rozumiem. Jednak w przypadku przedstawionym na rysunku nie rozumiem czemu wymiarujesz do punktów wewnątrz wgłębienia, a nie do punktów zewnętrznych. Gdybym miał wymiarować to co narysowałeś wymiar odnosiłby się do narożników. Gdyby tych wgłębień było więcej użyłbym dimcontinue. Problem sam sobie tworzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) To był akurat prosty przykład, żeby pokazać o co chodzi, a chodzi o szybkość Codziennie wymiaruję wiele takich obiektów, przeważnie dużo bardziej skomplikowanych i z doświadczenia wiem, że wymiar szeregowy w mojej pracy się nie sprawdza. Z drugiej strony chodzi też o dokładność, klikając na linię jestem pewny, że jest dobrze zwymiarowana, a wybierając narożniki łatwiej o błąd. Dlatego funkcja, o której piszę znacznie by mi ułatwiła i przyspieszyła pracę. Edytowane 11 Lutego 2017 przez Bartek1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 18 godzin temu, dmatusz3 napisał: Po naradzie wydaje się, że możemy utworzyć skrypt, który po narysowaniu wybranego elementu w tym przypadku wymiaru przesunie go na spód rysunku. Czy to by wystarczyło? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alf Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 zdecydowanie głosuję za ustawianiem priorytetu warstw takie rozwiązanie stosowane jest w bentleyu dla rys 2D. Pozycjonowanie warstw to wielce przydatna rzecz. Mam często takie rysowanie, że mam kreskowania na różnych "poziomach", jedne pod spodem jedne na wierzchu. Ułatwiło i przyspieszyło by to b. rysowanie zwłaszcza że zw czasem gubi poziomy np dla hatchów, a ciągłe zmienianie poziomów poszczególnych elementów zabiera czas. W mikrostacji wygląda panel warstw tak: 2 - priorytet warstwy - przy czym w obrębie warstw również działa kolejność wyświetlania. Ale priorytet warstwy jest nadrzędny, tak że nie da się przenieść używając narzędzia analogicznego do draworder elementy z warstwy i niższym priorytecie 1 - przezroczystość Przy czym przezroczystość i priorytet można też definiować dla xrefów. Na takiej samej zasadzie tylko że cały odnośnik jest ustawiony na przezroczystość czy poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Martin_S Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 (edytowane) poziom przeźroczystości byłby lepszy 0%-100% ...ta zmienna wyjściowa może być wstępnie użyta przez programy renderujące w przyszłości Edytowane 13 Lutego 2017 przez Martin_S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Utworzyliśmy mały skrypt, który pozwoli na przeniesienie wymiarów na spód. Działa on w taki sposób, jak pokazano na filmie poniżej. Skrypt jest tutaj DimToBack.lsp EDIT. Skrypt działa tylko w ZWCAD 2017. Po załadowaniu dostępne są 2 polecenia: dimtoback:on - włączamy funkcje, dimtoback:off - wiadomo. PS. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i różne alternatywne metody rozwiązania problemu. Martin_S 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 (edytowane) Nie mogę uruchomić w 2015+, jest załadowany, ale za każdym razem jest off. W pracy mam 2015+, w domu 2017 Edytowane 13 Lutego 2017 przez Bartek1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Dopisałem pod skryptem informacje, że obecnie działa tylko w 2017. Nie wiem czy uda się nam się go uruchomić na 2015, ale spróbujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Byłbym ogromnie wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruszynski Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Ta wersja powinna działać na ZWCAD+ 2015 i ZWCAD 2017 DimToBack.lsp Martin_S 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Niestety w 2015 nowego wymiaru nie przesuwa od razu na spód :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Martin_S Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Brawo Krzysztof ..działa pod ZWCAD ARCHITECTURE 2015 z nakładką E-CAD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1977 Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Działa. Jest Pan wielki. Dziękuję bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Bartek1977
Chciałbym, aby była możliwość ustawienia warstwy, żeby podczas rysowania, od razu była wyświetlana na spodzie rysunku, a nie na wierzchu. Głównie chodzi mi o wymiarowanie, bo czasami pomocnicze linie wymiarowe zasłaniają obiekt.
Edytowane przez Bartek1977Odnośnik do komentarza
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi