Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja często dla spokoju rysuje sobie pochylenie.

Rysunek jest łatwy do zrozumienia i zapamiętania.

Np. pochylenie drogi 14% oznacza, że na odcinku 100cm wzniesie się ona 14cm.

Obliczenia są bardzo szybkie, ale można się łatwo "poślizgnąć".

Trzeba zwrócić uwagę na jednostkę w których wyjdzie wynik.

Wynik może wyjść w radianach, stopniach (stopnie, minuty, sekundy), lub stopniach dziesiętnych.

Wydaje mi się, że czasami lepiej sprawdzić sobie obliczenia rysunkiem :)

post-1-0-72325000-1469607632_thumb.png

I jeszcze plik w SMath pochylenie-na-stopnie.sm

Opublikowano (edytowane)

W programie e-CAD w narzędziu "Oznaczenie spadku" program pobiera z ekranu (poprzez wskazanie 2 punktów) wartości nachylenia zaokrąglone do 1 pełnej jednostki stopni i procentów.

Można jednak ręcznie dopisać wartość po przecinku w oknie dialogowym i uzyskać tym samym symbol spadku z wartością zmiennoprzecinkową.

Edytowane przez ProgramistaCAD
Opublikowano

I jeszcze mam drobne pytanie.

Przeanalizowałem PDF i wygląda fajnie, ale nie rozumiem tego przejścia. Z formuły nagle wyskakuje kąt 14.04.

Co w tym dziwnego? Pochylenie 25% to jest kąt 14,04. Narysuj przekątną prostokąta o bokach 4 (w poziomie) i 1 (w pionie). Ma ona kąt 14,04 właśnie. Obliczenia pochylenia w Excel, także to potwierdzają: post-451-0-12445400-1470338995_thumb.png

Opublikowano

To ja rozumiem, ale nie rozumiem jednego przejścia przy definiowaniu pól.

Zadam inaczej pytanie.

Czy zawartość pola "Wyrażenie pola" w prawym oknie po wstawieniu do "Formuła:" w lewym oknie zamienia się automatycznie na wartość 14.04?

Bo tego przeskoku nie jestem pewien.

W polu "Wyrażenie pola" w lewym i prawym oknie numer zaczynający się od 2081...... (pewnie ID obiektu - linii) różni się.

Opublikowano

Tak jak w opisie podałem - są to dwa Fieldy zagnieżdżone. Pierwszy to pobrany kąt obiektu typu linia - to jest _ObjId 2081....864, i to jest odniesienie do obiektu graficznego. Oraz drugi, to jest _FldPtr 2081...760, czyli wartość kąta tej linii, czyli Field jako obiekt niegraficzny. Jeden jest odwołaniem do obiektu, drugi odwołaniem do jego właściwości (tutaj kąta).

Opublikowano

Domyślnie nadawanie parametrów do wymiarów w rysunku jest wyłączone.

Ale można to bardzo prosto włączyć przez wciśnięcie ikony rysowania parametrycznego (znak równoległości i prostopadłości).

Jeśli ikona jest wciśnięta, to do każdego wymiaru zostanie przypisana zmienna, na której można operować w obliczeniach.

post-1-0-62302700-1470741274_thumb.png

post-1-0-24481900-1470741285_thumb.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie jest moim celem eskalacja ilości rozwiązań, ale przy okazji innego projektu mimochodem wykorzystaliśmy nowe możliwości programistyczne w ZWCAD 2017.

Dodaliśmy nowe polecenie "Pochylenie", który tworzy obiekt - linię, która ma 3 uchwyty.

W zależności od wybranego uchwytu możemy osiągnąć różne rezultaty.

W oknie właściwości możemy także zmieniać kąt nachylenia obiektu.

post-1-0-25416100-1471725731_thumb.png

Oto pliki do pobrania. Proszę je umieścić w jednym katalogu. Wymagany jest ZWCAD 2017 Pro.

Pochylenie.zrx

PochylenieCom.dll

:hi:

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

:good:

dziękuję , działa jak należy, z jedną tylko uwagą: pochylenie podane w postaci proporcji powinno być podawane wg mnie do 2 miejsca po przecinku, z pominięciem oczywiście zer na końcu. Dość często używane jest w np. drogownictwie np pochylenie 1:1,5.

I ze wzgl. na używanie tego w innych niż zw17 programach powinno się to jakoś eksplodować , może podobnie jak
 eksploduje się atrybuty (do linii i textu?)

Edytowane przez alf
  • 3 miesiące temu...