Tafla Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Mam pochylenie podane np 13.3%. Ja to zamienić na stopnie? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted July 27, 2016 Report Share Posted July 27, 2016 Witam Najprościej chyba narysować trójkąt w ZWCAD o długości jednego boku 100 i spadku 13.3 i sprawdzić kąt spadku. Według mnie jest to kąt 7,58 lub 7st34'33'' Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenon Wiertara Posted July 27, 2016 Report Share Posted July 27, 2016 Po co rysować. prościej policzyć arctan(13.3/100) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted July 27, 2016 Report Share Posted July 27, 2016 Po co rysować. prościej policzyć arctan(13.3/100) Witam Dokładnie, zgadza się, ale skoro było zadane takie pytanie, to chciałem, aby Użytkownik zrozumiał na czym to polega. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted July 27, 2016 Report Share Posted July 27, 2016 Ja często dla spokoju rysuje sobie pochylenie. Rysunek jest łatwy do zrozumienia i zapamiętania. Np. pochylenie drogi 14% oznacza, że na odcinku 100cm wzniesie się ona 14cm. Obliczenia są bardzo szybkie, ale można się łatwo "poślizgnąć". Trzeba zwrócić uwagę na jednostkę w których wyjdzie wynik. Wynik może wyjść w radianach, stopniach (stopnie, minuty, sekundy), lub stopniach dziesiętnych. Wydaje mi się, że czasami lepiej sprawdzić sobie obliczenia rysunkiem :) I jeszcze plik w SMath pochylenie-na-stopnie.sm Tafla 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted July 27, 2016 Report Share Posted July 27, 2016 (edited) Ciekawostka..... w nakładce e-cad mozna dowolnie spadki rysować: w stopniach promilach lub procentach Edited July 27, 2016 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenon Wiertara Posted July 27, 2016 Report Share Posted July 27, 2016 Tylko że w procentach podaje wartośc zaokrągloną, chcąc uzyskać dokładniejszy wymiar trzeba wyznaczyć oznaczenie spadku w promilach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tafla Posted July 28, 2016 Author Report Share Posted July 28, 2016 Wszystko jasne. Dziekuje, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_CAD Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 (edited) W programie e-CAD w narzędziu "Oznaczenie spadku" program pobiera z ekranu (poprzez wskazanie 2 punktów) wartości nachylenia zaokrąglone do 1 pełnej jednostki stopni i procentów. Można jednak ręcznie dopisać wartość po przecinku w oknie dialogowym i uzyskać tym samym symbol spadku z wartością zmiennoprzecinkową. Edited August 2, 2016 by ProgramistaCAD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 W programach z obsługą pól danych (FIELD) można tworzyć dynamiczny opis wartości pochylenia: https://kojacek.wordpress.com/autolisp/inne/teksty-i-opisy/field-pochylenie-dynamiczne/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 Nie samymi fieldami człowiek żyje :) I jeszcze mam drobne pytanie. Przeanalizowałem PDF i wygląda fajnie, ale nie rozumiem tego przejścia. Z formuły nagle wyskakuje kąt 14.04. Tafla 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 I jeszcze mam drobne pytanie. Przeanalizowałem PDF i wygląda fajnie, ale nie rozumiem tego przejścia. Z formuły nagle wyskakuje kąt 14.04. Co w tym dziwnego? Pochylenie 25% to jest kąt 14,04. Narysuj przekątną prostokąta o bokach 4 (w poziomie) i 1 (w pionie). Ma ona kąt 14,04 właśnie. Obliczenia pochylenia w Excel, także to potwierdzają: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 To ja rozumiem, ale nie rozumiem jednego przejścia przy definiowaniu pól. Zadam inaczej pytanie. Czy zawartość pola "Wyrażenie pola" w prawym oknie po wstawieniu do "Formuła:" w lewym oknie zamienia się automatycznie na wartość 14.04? Bo tego przeskoku nie jestem pewien. W polu "Wyrażenie pola" w lewym i prawym oknie numer zaczynający się od 2081...... (pewnie ID obiektu - linii) różni się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 Tak jak w opisie podałem - są to dwa Fieldy zagnieżdżone. Pierwszy to pobrany kąt obiektu typu linia - to jest _ObjId 2081....864, i to jest odniesienie do obiektu graficznego. Oraz drugi, to jest _FldPtr 2081...760, czyli wartość kąta tej linii, czyli Field jako obiekt niegraficzny. Jeden jest odwołaniem do obiektu, drugi odwołaniem do jego właściwości (tutaj kąta). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frawi Posted August 9, 2016 Report Share Posted August 9, 2016 hmm jak uzyskać aby wymiar miał v1? Wstawiam w kompasie wyymiar i nie mam tego parametru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 9, 2016 Report Share Posted August 9, 2016 Domyślnie nadawanie parametrów do wymiarów w rysunku jest wyłączone. Ale można to bardzo prosto włączyć przez wciśnięcie ikony rysowania parametrycznego (znak równoległości i prostopadłości). Jeśli ikona jest wciśnięta, to do każdego wymiaru zostanie przypisana zmienna, na której można operować w obliczeniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Nie jest moim celem eskalacja ilości rozwiązań, ale przy okazji innego projektu mimochodem wykorzystaliśmy nowe możliwości programistyczne w ZWCAD 2017. Dodaliśmy nowe polecenie "Pochylenie", który tworzy obiekt - linię, która ma 3 uchwyty. W zależności od wybranego uchwytu możemy osiągnąć różne rezultaty. W oknie właściwości możemy także zmieniać kąt nachylenia obiektu. Oto pliki do pobrania. Proszę je umieścić w jednym katalogu. Wymagany jest ZWCAD 2017 Pro. Pochylenie.zrx PochylenieCom.dll :hi: Tafla, alf and Martin_S 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalihali Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Po co rysować. prościej policzyć arctan(13.3/100) Nie inaczej. Najprostsze odpowiedzi najczęściej są najtrafniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 Dnia 20.08.2016 o 22:54, dmatusz3 napisał: Oto pliki do pobrania. Proszę je umieścić w jednym katalogu. Wymagany jest ZWCAD 2017 Pro. Pochylenie.zrx PochylenieCom.dll w zw17+ prof w wersji angielskiej ten zrx nie chce się załadować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 Jutro skompilujemy to ponownie i będzie działać na najnowszej wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Poniżej zamieszczam nowe pliki, powinno działać na wersji z 30 września. linia_pod_katem.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 (edited) dziękuję , działa jak należy, z jedną tylko uwagą: pochylenie podane w postaci proporcji powinno być podawane wg mnie do 2 miejsca po przecinku, z pominięciem oczywiście zer na końcu. Dość często używane jest w np. drogownictwie np pochylenie 1:1,5. I ze wzgl. na używanie tego w innych niż zw17 programach powinno się to jakoś eksplodować , może podobnie jak eksploduje się atrybuty (do linii i textu?) Edited October 28, 2016 by alf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 lisp jw - po obrocie ucs odczyt odnosi sie do ucs world. Dało by radę rozszerzyć o pomiar względem innego niż world ucs? Z góry dziękuję (z lispa korzystam ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted February 2, 2017 Report Share Posted February 2, 2017 ok, w przyszłości dodam możliwość pomiaru względem aktualnego UCS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted February 3, 2017 Report Share Posted February 3, 2017 To dobrze, mi również się to przyda. :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts