Błąd wyświetlania markerów punktów węzłowych (?)


grzegork
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry,

 

Od jakiegoś tygodnia męczę się z dziwnym objawem podczas pracy w programie ZWCAD+ 2015 (eng); Chodzi o to, że po zaznaczeniu obiektu (wszystko jedno jakiego - linii, polilinii, prostokąta itd.) zaznaczone punkty węzłowe wyświetlają się z pionowym przesunięciem, jakby powyżej obiektu (załączam zrzut ekranowy z przykładem tej usterki - plik zrzut.jpg). Skutkuje to także przesunięciem zaznaczanego obszaru, np. przy komendzie stretch staje się to bardzo uciążliwe, gdy chcemy coś precyzyjnie naciągnąć. Sprawdziłem, że błąd nie jest przypisany do rysunku - ten sam plik otwierany w autocadzie, a nawet na ZWCADzie na innym komputerze (+ 2105 eng. trial) zachowuje się ok, tzn. nie występują takie przesunięcia.

 

Być może ma to jakiś związek ze wcześniejszymi parukrotnymi przypadkami zrestartowania się ZWCADa podczas pracy (tzn. precyzyjnie rzecz opisując - program nie tyle się zawiesił, ile po prostu raczył był się wyłączyć bez wyraźnego powodu - nieduży rysunek, żadne tam bitmapy, xrefy). Przy okazji muszę powiedzieć, że jestem trochę zawiedziony stabilnością ZWCADA (zwłaszcza, że nie wygenerował przy tym żadnych użytecznych autosave'ów - tylko parę zerowych plików .zw$, choć wg ustawień co 10 min. powinien zapisywać automatycznie w tempie), wcześniej podczas testowania nic takiego mi się nie przydarzało... Podejrzewając jakieś uszkodzenie zainstalowanego programu wczoraj zrobiłem update (z zakładki help) do najnowszej wersji (tej listopadowej), ale nie pomogło...

 

Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z takim objawem? No i co z tym fantem zrobić?

Ja zamierzam jeszcze przeprowadzić ponowną instalację ZWCADA - przy okazji pytanie, jak to dobrze zrobić odinstalowanie (tzn. zwrot licencji, no i czy wystarczy usunąć program z poziomu panelu sterowania - syst. Windows 7 - czy też trzeba jeszcze potem coś powyrzucać, poczyścić)?

 

Tak jeszcze rozważając na wszelki wypadek (jeśli reinstalacja nie pomoże) - no bo co to jeszcze może być - jakaś sprzętowa usterka? Trochę wątpię w taką ewentualność - działając na innych aplikacjach "graficznych", typu Gimp albo SketchUp, w podobnych okolicznościach, tzn. przy takim zaznaczaniu obszarów - nic podobnego nie zauważyłem... Aha, przypominam sobie jeszcze, że na samym początku pracy z ZWCADem (jakieś 2-3 miesiące temu) już miałem coś podobnego, tyle że takie "przesunięcie" miało miejsce tylko przy edycji elementów w aktywnym layout-cie w paperspace - za bardzo mi to wtedy nie przeszkadzało, bo modelu było ok.

 

Dzięki za wszelkie porady, pozdrawiam,

grzegork

 

post-928-0-18341200-1421852968_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Proszę o informacje:

 - jaki Pan ma system operacyjny,

 - jaka karta graficzna,

 - czy pracuje Pan na wielu monitorach,

 - czy ładuje Pan jakieś LISPY lub nakładki?

 

Ja tydzień walczyłem z Windows i kartą Quadro, bo każdy zrzut ekranu, czy próba nagrania filmu powodowało przesunięcia ekranu o kilkadziesiąt pikseli.

Tak więc zrzucałem ekran i nagrywałem filmy nie z tego co chciałem.

 

Winnym okazały się sploty 3 rzeczy: ekran start w pionie (lewy bok ekranu) + 2 monitory + włączone nView.

 

Wyłączyłem całkowicie nView i wszystko wróciło do normy.

 

Niemniej w Pana przypadku obawiam się że jakiś plik ZWCADa jest uszkodzony.

Czasami włączona funkcja DEP w Windows może powodować problemy (w żadnym razie proszę nie zmieniać do testów ustawień tej funkcji w wyłączonej na włączoną bo najkrótsza droga do reinstalacji Windows). Funkcja ta potrafi zamknąć ("zniknąć") program, czasami też dochodzi do uszkodzenia bibliotek.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za szybką reakcję!

 

W odpwiedzi na pytania podaję informacje dot. mojej konfiguracji (odp.):

 

- system operacyjny: Windows 7 Professional (64-bit, SP1, aktualizowany na bieżąco),

 

- karty graficzne: Intel® HD Graphics 4600 (zintegr.) i dedykowana NVIDIA GeForce GT 755M (gniazdo PCI 1),

 

- nie, pracuję tylko na monitorze komputera - laptop Lenovo Y510P, matryca 1920 x 1080 matowa,

 

- nie ładuję LISPów, mam zainstalowaną nakładkę CADprofi (10.18);

 

Co ta takiego nView?

 

Też obawiam się, że to uszkodzenie ZWCADa - spróbuję zainstalować ponownie, nie jestem tylko pewien, jak poprawnie odinstalować to co mam (zwrot licencji itd.). Ew.spróbuję też jakiegos innego cada zapuscić na chwilę (ac)...

 

Pozdrawiam,

Edited by grzegork
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

W celu wykonania reinstalacji ZWCAD, proszę w przypadku zabezpieczenia programowego zwrócić licencję z poziomu Menadżera licencji lub wyciągnąć klucz USB z portu. Następnie z Panelu sterowania można odinstalować program.

 

Czy problem z przesunięciem pojawia się na każdym rysunku? Proszę spróbować przekopiować obiekty do nowego rysunku i zapisać jako dwg2010.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

nView to taki sterownik od nVidii, do zarządzania pulpitami.

Na swoim komputerze muszę go wyłączyć, bo mi się wszystko rozjeżdża.

Nigdy nie używałem tego co oferuje, ale włączył się automatycznie po instalacji sterowników.

 

Aby go wywołać trzeba wcisnąć prawy guzik na pulpicie

post-1-0-82842600-1421911830.png

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

W celu wykonania reinstalacji ZWCAD, proszę w przypadku zabezpieczenia programowego zwrócić licencję z poziomu Menadżera licencji lub wyciągnąć klucz USB z portu. Następnie z Panelu sterowania można odinstalować program.

 

Czy problem z przesunięciem pojawia się na każdym rysunku? Proszę spróbować przekopiować obiekty do nowego rysunku i zapisać jako dwg2010.

 

Pozdrawiam

Dzień dobry,

A czy nakładkę CADprofi też powinienem (wcześniej) odinstalować?

Problem nie jest przypisany do rysunku (pojawia się na innych rysunkach także, z kolei ten sam plik w ac działa ok, bez przesunięcia).

Z kolei w nawiązaniu do podpowiedzi dmatusz3 - u mnie nie pojawia się nView po wciśnięciu prawego przycisku myszy, mam za to 2 zakładki dot. grafiki Intel oraz Intel HD Graphics Control Panel na pasku narzędzi (w zasobniku).

Dzięki, pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

Dobry wieczór,

Podsumowując, na pierwszy rzut oka wygląda, że reinstalacja ZWCADa pomogła! Przynajmniej na razie nie zaobserwowałem takiego przesunięcia pomiędzy obiektami, a wyświetlanymi znacznikami punktów węzłowych. Dodam, że wcześniejsze operacje, takie jak aktualizacja programu, reset domyślnego profilu i odinstalowanie nakładki, nie przyniosły efektu naprawy tego błędu.

Szukając przyczyn, wydaje się że uszkodzeniu musiał ulec program, jakiś jego plik - jak się domyślam, najprawdopodobniej wskutek któregoś niespodziwanego wywalenia aplikacji, co mi się ostatnio przytrafiało... Czy ktoś z forumowiczów miał może podobne przygody? Na razie pozostaje mieć nadzieję, że nowsza wersja (SP1) okaże się stabilniejsza...

Dzięki za porady, pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam... postanowiłam dołączyć się do dyskusji bo u nas jest podobny problem.... z zwcada byłam raczej zadowolona ale Zwcad 2015  to jednak jakaś dziwna wersja:/  w pracowni zaczynaliśmy pracę na 2009  później było 2012 ..aby mieć nowsza wersję  kupiliśmy w promocji 2015... opisany przez Pana  problem w zwcad 2015 pojawia  się notorycznie..  niezależnie od tego na którym kompie pracujemy (na jednym jest vista, na drugim win 7)  i co akurat robimy..Jeśli w  wyniku błędu zamknie się program ( wywala program tez jakoś częściej)  to  na 90% pojawiają się przesunięte węzełki, czasami pomagało otwieranie rys  przez recover.. albo otwieranie w starszym zwcadzie bo tam oczywiście wszystko wyświetla się  ok .... problem był i przy polskiej wersji (przed sp1)  i przy angielskiej (sp1 z listopada)...jest to.. delikatnie mówiąc  irytujące.. bo nie mam czasu żeby za każdym razem przeinstalowywać program..  Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

(...) Jeśli w  wyniku błędu zamknie się program ( wywala program tez jakoś częściej)  to  na 90% pojawiają się przesunięte węzełki, czasami pomagało otwieranie rys  przez recover.. albo otwieranie w starszym zwcadzie bo tam oczywiście wszystko wyświetla się  ok .... problem był i przy polskiej wersji (przed sp1)  i przy angielskiej (sp1 z listopada)...jest to.. delikatnie mówiąc  irytujące.. bo nie mam czasu żeby za każdym razem przeinstalowywać program..  Pozdrawiam

Dobry wieczór,

Bardzo dziękuję za odzew w temacie. U mnie po póki co (po jednorazowej reinstalacji), odpukać - na razie stabilnie... Ale też muszę przyznać, że nie pracuję ostatnio na tyle intensywnie, żeby się miało co wieszać... Jeśli jednak takie niestabilności zdarzałyby się często, w dodatku z każdym wywaleniem programu miałaby się uaktywniać ta dziwczna przypadłość węzełkowa, to chyba trzeba będzie zgłosić ten feler producentowi oprogramowania.

Przy okazji dwa pytania;

Czy korzysta Pani z jakichś nakładek (ja miałem CP Suite, odinstalowałem i po reinstalcji Zwcada już nie instalowałem ponownie)?

Jak wygląda kwestia węzełków przy próbie edycji elementów z poziomu aktywnego okna w paperspace (u mnie zaobserwowałem tam te przesunięcia, zanim jeszcze problem zaistniał na dobre w modelu)?

Pozdrawiam,

grzegork

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale ostatnio nie mam na nic czasu,  problem z węzłami pojawił się znów następnego dnia wiec w porywie złości odinstalowywałam 2015 i do czasu aż mi nie przejdzie pracuje  na 2012:)  Nie korzystam z żadnych nakładek, a z paperspace ostatnio też nie korzystałam wiec  nie wiem..;/

 

Pozdrawiam :)  

Link to comment
Share on other sites

Witam

Proszę zobaczyć do Menadżera raportów awarii w menu Start->Programy->ZWSOFT, posortować listę po dacie utworzenia i sprawdzić, która biblioteka powoduje problem. Nazwa biblioteki dll jest w nazwie pliku lub temacie. Być może problem z przesunięciem uchwytów jest spowodowany programem antywirusowym, który podczas skanowania usuwa jakiś plik, gdyż po reinstalacji wszystko wraca do normy.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam

Znalazłem pewną prawidłowość w tym zachowaniu. Nie jest to doskonałe rozwiązanie problemu, ale myślę że w wielu przypadkach będzie wystarczające.

Na screenie, jaki Pan przesłał widzę, że  okno rysunku nie wypełnia całej przestrzeni okna aplikacji. Trudno mi to wytłumaczyć, ale proszę może kliknąć dwukrotnie na pasku rysunku (jak na załączonym obrazku). Okno rysunku rozszerzy się. W takim układzie zauważyłem, że przedstawiony przez Pana problem nie występuje.

 

post-84-0-44772300-1424346571_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Dzień dobry,
 

 

Dzięki za wskazówkę - aktualnie ciężko mi zweryfikować to rozwiązanie, bo póki co działa ok... Będę pamiętał na przyszłość, choć mam nadzieję, że nie będzie to konieczne;)

 

A propos sugestii z poprzedniego posta, dotyczącej możliwej destrukcyjnej pracy antywirusa na niekorzyść ZWCADa, to raczej bym ją wykluczył w moim przypadku (korzystam z Aviry, program każdorazowo zgłasza pliki do usunięcia / blokowania). Natomiast, podobnie jak Dorku, występowanie tego błędu kojarzyłbym bardziej z wcześniejszym wywaleniem się ZWCADa.

 

Pozdrawiam,

 

grzegork

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

To ja dorzucę również swój przypadek. Korzystam z Avasta i ZwCAD'a 2015 Architecture. W zeszłym tygodniu przypadłość pojawiła się również u mnie. Jedyne co w tym zestawie się zmieniło to aktualizacja bazy wirusów Avasta. Osobiście wątpię żeby była to wina antywirusa. Dobrze jest doszukiwać się problemów w innych programach. Zwalania to z potrzeby naprawiania błędów we własnym. Jak dotąd nie padła tu żadna konstruktywna podpowiedź poza standardową radą "proszę przeinstalować program może pomoże".

Edited by perlon
Link to comment
Share on other sites

To ja dorzucę również swój przypadek. Korzystam z Avasta i ZwCAD'a 2015 Architecture. W zeszłym tygodniu przypadłość pojawiła się również u mnie.

 

Witam

Czy sprawdził Pan czy problem nie jest związany z tym co zostało napisane 4 posty wyżej, że obszar roboczy/rysunek nie jest zmaksymalizowany/przypięty do okna ZWCADa?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam

Czy sprawdził Pan czy problem nie jest związany z tym co zostało napisane 4 posty wyżej, że obszar roboczy/rysunek nie jest zmaksymalizowany/przypięty do okna ZWCADa?

Pozdrawiam

Problem jest gatunku "pojawiam się i znikam". Miałem rysunek raczej zmaksymalizowany bo tak mam w zwyczaju pracować, ale nie dałbym sobie nic za to obciąć. Miał ze dwie trzy podpięte referencje (dość ciężkie podkłady architektoniczne). Wywaliłem wszystkie referencje SaveAs pod inną nazwą i purge na rysunku. Problem ustąpił. Czyżby antywirus się zreflektował? Zaznaczam, że to był pierwszy taki przypadek. Nie przeinstalowywałem ZwCAD'a na tą okoliczność. Nie mam możliwości świadomego powtórzenia zjawiska ale gdyby się powtórzył wykonam testy na kilku stanowiskach ew. podeślę rysunek.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Prawdopodobnie to nie jest problem z rysunkiem, a problem z wyświetlaniem i dotyczy pewnej konfiguracji zainstalowanego programu. Jeśli taki problem się jeszcze pojawi, to proszę zwrócić uwagę na to czy okno rysunkowe jest przypięte do okna ZWCAD, bo być może w tym jest problem.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

faktycznie w dalszym ciągu nie pojawiło się wytłumaczenie zjawiska, co prawda  ja nadal mam odinstalowaną 2015 (złość mi trochę przeszła ale czasu nie mam ) i pracuje na starej 2012 ale na drugim kompie 2015 praca trwa..i póki co przesunięcie węzłów od jakiegoś czasu się  tam nie pojawiło.. ...  ktoś napisał w innym wątku że przy zapisywaniu rysunku  wywala mu program.....i tak mi się coś kojarzy że  wywalało program po tych savach ..a jak już program się zamykał .. po ponownym uruchomieniu pojawiał się problem z węzłami... i tak jak pisałam wcześniej u nas problem był na dwóch kompach, przy innych systemach win, wielkość okna nie miała raczej znaczenia, na  zwcad polskim i angielskim- odinstalowałam polską wersję i pobrałam nowsza angielską - pomyślałam ze w nowszej wersji już tego nie będzie a było:)

.....no cóż... każda z wersji ma coś  co nieco irytuje... ja np. zapisuje pdf-y w 2009  bo są najładniejsze i najmniejsze  ten sam pdf w 2012 zajmuje 12mb a w 2009 2mb, w 2012 np. kreskowanie na elewacji  wychodzi  z dodatkowymi pogrubionymi kropami ... Pozdrawiam i czekam na rozwiązanie  węzłów :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share