Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

wraz z ostatnią wersją ZWCAD 2017 udało nam się uruchomić ZWTraffic na ZWCAD 2017 oraz dodać obiecywaną powyżej funkcjonalność.

 

Nakładkę w wersji testowej można pobrać z tych adresów:

 

ZWTraffic 2017 beta 32 bit

ZWTraffic 2017 beta 64 bit

 

Do poprawnego działania wymaga ZWCAD 2017 nie starszego, niż vernum = "2016.08.26(8293) do pobrania tutaj

 

Proszę pamiętać, że jest to wersja beta nakładki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,

niestety not working...

po próbie wstawienia znaku pojawia się informacja:  "it's not possible to load file:"

Być może jest gdzieś problem z lokalizacją plików do wczytania - sprawdzałem, fizycznie są w katalogu

 

Widać kilka nowych funkcji, postaram się je przetestować w najbliższym czasie.

 

Ładuje się się zauważalnie szybciej... to tak na szybko

Edytowane przez Włodek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

2016.08.26(8293)_x64 PL plus nakładka wersja pl 64

korekta..

mam kilka plików, na których pojawia się komunikat j.w.

Natomiast na większości działa

Pliki, na których nie działa zawierają kilka xrefów,do xrefów nie wiem, czy to może być przyczyna, czy też nie

 

Znaki faktycznie lepiej się wstawia, chociaż trzeba się przyzwyczaić - więcej parametrów trzeba podawać, ale to wadą raczej nie będzie - kwestia przyzwyczajenia

 

Proszę sprawdzić dodawanie linii opisowych przy oznakowaniu poziomym symboli np. P-23 - znaczenia wstawiają się w dziwnych miejscach, tylko nie przy znakach ;-)

 

Zauważyłem nowe polecenia, np. dodawanie oznaczenia znaku poziomego

 

Aktualizacja oznaczenia znaków poziomych nie bardzo chce się odpalić

 

Stopniowo, stopniowo poznajemy się na nowo :-)

Edytowane przez Włodek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

Próbowałem wstawiać znaki przy podłożonych XRefach i udało się bez problemu. Czy mógłby Pan podesłać przykładowy projekt wraz z podłożonymi XRefami na mail (pomoc@dobrycad.pl) żebym mógł sprawdzić to na

tym samym przykładzie?

 

Główna zmiana jaką chciałem wprowadzić to taka, żeby widoczne były podglądy słupków, opisów przy ich wstawianiu. Czy to więcej parametrów?

Wcześniej było tak, że wskazywaliśmy 2 punkty równoległe do osi drogi , punkt wstawienia znaku i prowadziliśmy strzałkę z opisem.

Teraz jest tak, że wskazujemy najpierw miejsce wstawienia znaku, i możemy nim "pokręcić" żeby był równolegle do drogi mając cały czas jego podgląd a następnie prowadzimy strzałkę z opisem

Możemy też wstawiać znaki wzdłuż trasy z parametrem odległości .

 

Być może w znakach innych niż te z biblioteki znaków pionowych , np w strzałkach może więcej trzeba klikać, ale też daje nam to dodatkowe możliwości wprowadzania strzałek w szyku co zadaną odległość.

 

Z opisami oznakowania poziomego jest tak, że opisy wstawiają się w "dziwnych miejscach" jeśli zakończymy działanie funkcji przez Enter. To taki "efekt uboczny" uzyskany przy okazji tego, że chciałem dodać podgląd opisu przy jego wstawianiu, może Pan spróbować zakończyć działanie funkcji klawiszem [ESC]. Wtedy opis powinien wstawić się w ostatnim wskazanym punkcie.

 

Aktualizacja opisów znaków poziomych ma poprosić o wskazanie bloku opisowego i zmieni powierzchnię i długość jeśli np linia została przycięta albo wydłużona. Jak to jest w Pana przypadku? wyświetla komunikat typu "nieznane polecenie"? czy jak powinienem rozumieć "nie bardzo chce się odpalić"?

 

Największym wyzwaniem dla mnie była funkcjonalność malowania powierzchni wyłączonych z ruchu, czy sprawdzał Pan jak to działa?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,

plik podesłałem. W pliku wstawione zostały znaki z wersji classic - być może w którejś ze zmiennych zapisana jest ścieżka dostępu do znaków z wersji classic .... to tylko przypuszczenie, ale warto sprawdzić. Wnioskuję na podstawie tego, że znaki, które już są (z wersji classic np. D-6, D-15, D-1) nie są wstawiane i pojawia się komunikat o braku pliku. Natomiast znaki, których nie ma na rysunku wstawiają się bez problemu.

 

Co do słupków to nie twierdzę, ze rozwiązanie jest złe - po prostu inne niż w wersji classic, a z czasem widać, że nawet i lepsze - im dłużej pracuję tym lepiej... Dlatego nowe rozwiązanie idzie w dobrym kierunku.

 

W opisach poziomych ESC faktycznie działa. Nie mniej prosiłbym w wersji finalnej o zmianę. Enter to enter  :-)  Natomiast esc używam w przypadkach, gdy wstawiany jest znak i nie ma potrzeby wstawiania opisu - często stosowane przy znakach istniejących (no przynajmniej przez mnie). Opis zawsze można dodać dzięki nowej funkcji "Dodaj oznaczenie do znaku poziomego" :hi:

 

Co do aktualizacji opisu znaku poziomego - rozumiem, że np. po wydłużeniu linii P-1e i dzięki tej funkcji powinno nam przeliczyć długość i powierzchnię na nowo. Niestety u mnie to nie działa. Chyba że robię coś nie tak, taką możliwość też dopuszczam

 

Co do powierzchni wyłączonych to mam problem, bo nakładka wymaga by obiekt był zamknięty, pomimo zamknięcia nie mogę wstawić wypełnienia, co nie znaczy że nie działa - potrzebuję trochę więcej czasu na sprawdzenie. Pracuje nad kilkoma projektami i brak nieco czasu na testy...

 

Zauważyłem jeszcze jeden drobny błąd - przy wstawianiu znaku P-11 w opisie zamiast długości pojawia się szerokość.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że post pod postem, ale nie mogę edytować poprzedniego postu...

 

Proszę o rozważenie możliwości wstawiania znaków poziomych (szczególnie umieszczanych w osi jezdni) wg kolorów przypisanych do warstwy, a nie do osi. Dla lepszej widoczności oś zwykle oznaczam kolorem czerwonym, a znaki istniejące / projektowane niekoniecznie powinny być w tym samym kolorze co oś.

 

Co do oznakowania poziomego nie wiem, czy to problem ZWCADa czy nakładki (raczej to pierwsze) ale jest problem przy generowaniu rodzaju linii, zwłaszcza przerywanych (np. P-1e...). Pomimo odblokowania, generowanie rodzaju linii jest zablokowane. Dzieje się tak ze wszystkimi liniami. Nawet przy ustawieniu parametru PLINEGEN na 1

Nie znalazłem na forum wpisu tego problemu, a ponieważ związane jest to z oznakowaniem, więc pozwoliłem sobie wrzucić temat tu.

Edytowane przez Włodek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za przekazane informacje, postaram się wprowadzić zmiany najszybciej, jak tylko mi się uda.

W sprawie problemu ze wstawianiem znaków D-6 D-15 na przesłanym przez Pana przykładzie znaki się wstawiają. Być może mógłbym połączyć się z Pana komputerem i zdiagnozować problem. w mailu wysłałem do Pana link do programu pozwalającego na takie połączenie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wprowadziłem kilka zmian w programie. tym razem nie ma nowości funkcjonalnych a jedynie poprawki błędów i usprawnienia zaproponowane przez Użytkowników.

między innymi są tu wskazane na forum:

 - Podgląd opisu pod wskaźnikiem , przy znakach poziomych Enter przesuwa w złe miejsce

 - Znaki, nie są wstawiane i pojawia się komunikat o braku pliku, kiedy w oknie zaznaczamy jako szare.
 - Problem z rysowaniem linii krawędziowych i segregacyjnych po łuku
 - długość oznakowania P-1e nie jest aktualizowana jeśli zaznaczymy oś a nie opis
 - Znaki poziome (osie) przyjmują kolor wybranej osi, powinny jak warstwa.

 - usunąć atrybut znaku D-15

 

Zapraszam do testowania i przekazywania pomysłów zmian i usprawnień

Linki pozostaną takie same jak powyżej. Za około 2 godziny będą podmienione

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Przetestowałem. Dziękuję

 

1) Pozostał problem rysowania linii P-3b (P-3b, P-5 - czyli linie "podwójne") po łuku (z innymi nie ma problemu)

https://zapodaj.net/86c25aca9e98c.jpg.html>P-3b.jpg

O problemie z generowaniem rodzaju linii rozmawialiśmy - to kwestia ZWCADA

 

2) Polecenie "Dodaj oznaczenie znaku poziomego" proponuję dodać opcję umożliwiającą określenie rodzaju znaku (projektowany, istniejący....)

 

3) Po aktualizacji (przynajmniej u mnie) nie można wstawić znaków poprzecznych P-13, P-25 i linii P-6a (być może brakuje pliku .shx z symbolami?)

 

4) Proszę o sprawdzenie znaku B-21 po wstawieniu otrzymamy wynik:

https://zapodaj.net/2fecb981d3754.jpg.html>B-21.jpg

Ze znakiem B-22 nie ma problemu - problem u siebie rozwiązałem przez podmianę.

 

5) Czy dodana zostanie możliwość wprowadzania nazw dwuwierszowych do znaków E-17a / E-18a? - w ich przypadku przydatne byłoby ustawienie wstawiania znaków równolegle do osi

 

I najważniejsze - czy można wydłużyć testowanie nakładki? Mam komunikat, że za 8 dni skończy mi się okres testowy. Z góry dziękuję pomoc z tym zakresie.

Edytowane przez Włodek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry

1. Na temat linii po łuku chyba musimy jeszcze porozmawiać, u mnie to działa tak jak się spodziewam.

2. OK, dodam, taką możliwość

3. Czy pojawia się jakiś komunikat błędu? czy po zrestartowaniu programu dalej występuje problem?

4. Jako rozwiązanie doraźne może Pan zmienić w szablonie. A w kolejnej aktualizacji zwrócę na to uwagę

5. OK, dodam taką możliwość

 

W temacie przedłużenia testowania wyślę Panu więcej informacji w wiadomości prywatnej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,

pobrałem wersję 2 w jednym ze strony: https://www.zwcad.pl/ui-szansa/zwtraffic-classic/zwtraffic-2017.html

Niestety w tym dwupaku, przy próbie rysowania przejezdności, ZWCAD zawieszał się (np. po wskazaniu osi). Nie wiem, czy to nie był / jest problem vernum = "2016.09.30(10203)". Wróciłem do wersji vernum = "2016.09.22(9688)_x64" i osobno zainstalowałem najnowszą wersję nakładki - w tej konfiguracji działa bezproblemowo.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam
Ta wersja powstała na vernum 2016.09.30 więc powinno działać poprawnie. Być może problem wynika z samej ścieżki po której sprawdzał Pan przejezdność. Czy mógłby Pan przesłać plik z tą ścieżką na adres pomoc@dobrycad.pl postaram się ustalić z czego wynika problem.
Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,

ścieżka to była "zwykła" prosta polilinia - to już w etapie końcowym. Żeby zobrazować to co siedziało musiałbym ponownie wszystko przeinstalować.... W każdym bądź razie najnowsza wersja nakładki w obecnie działa :good:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,

1) czy jest szansa na prawidłowe działania plecenia PLINEGEN? - przy znakach poziomych prawidłowe działania tej zmiennej ma dość duże znaczenie - wiem, że problem nie dotyczy bezpośrednio nakładki, ale przydałoby się rozwiązanie tego problemu.

2) w najnowszej wersji ZWTraffic nie można wstawić znaku P-13 - uprzejmie proszę o sprawdzenie - chyba, że problem występuje tylko u mnie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie, przepraszam, że post pod postem, ale przycisk "edytuj" nie działa

W załączeniu przesyłam plik ze znakiem E-4. Znak wydaje się mieć tylko jedną wysokość, niedostosowującą się do liczby wierszy. Można umieścić tylko jednowierszową nazwę.

E-4.dwg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam
Poblem z PLINEGEN został zgłoszony do ZWSOFT już jakiś czas temu, postaram się skłonić twórców programu, żeby podnieśli priorytet tego zgłoszenia.
Tematy znaków E-4 i P-13 postaram się rozwiązać najszybciej jak się da.
Pozdrawiam


 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem w rozporządzeniu jakie wymiary powinna mieć tablica znaku E-4 zawierająca 2 wiersze.
Natomiast w Pana przykładzie są 4 wiersze. Może Pan wskazać gdzie znaleźć wytyczne jakie wymiary powinna mieć taka tablica?

Problem ze znakiem P-13  wynika z problemu w samym ZWCADzie. odpowiednie zgłoszenie przesłałem już do ZWSOFT.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, kruszynski napisał:

Znalazłem w rozporządzeniu jakie wymiary powinna mieć tablica znaku E-4 zawierająca 2 wiersze.
Natomiast w Pana przykładzie są 4 wiersze. Może Pan wskazać gdzie znaleźć wytyczne jakie wymiary powinna mieć taka tablica?

Problem ze znakiem P-13  wynika z problemu w samym ZWCADzie. odpowiednie zgłoszenie przesłałem już do ZWSOFT.

Przepraszam - nie usunąłem tych dodatkowych wierszy w przesłanym pliku... Sprawdzałem, tylko, czy jak wpiszę 3 i 4 wiersz, to coś zmieni.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się