Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mamy już program ZWCAD+ 2014 beta.

Oto linki do pobrania programów:

https://plikicad.net/ftp/zwcad/2014/ZWCAD_Plus_2014_Beta_PLK.exe

https://plikicad.net/ftp/zwcad/2014/ZWCAD_Plus_2014_Beta_ENU.exe

Tłumaczymy opisy zmian i nowości na język polski, i wkrótce opublikujemy go na stronie zwcad.pl (wkleję link poniżej).

Troszkę najważniejszych zmian:

• obsługa formatu DWG 2013,
  • edycja bloków dynamicznych (jeszcze bez możliwości tworzenia),
  • nagrywanie komentarzy głosowych,
  • rozbudowane narzędzia wyboru elementów,
  • inne.

Zapewne zauważycie Państwo, że w numeracji wersji została pominięta wersji 2013.

Jeśli więc, ktoś posiada ZWCAD+ 2012 z aktualizacją do kolejnej wersji - otrzyma wersję 2014.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kiedy będzie następna wersja ZWCAD Architecture?..... obecna wersja prawdopodobnie bazuje na patchu nr 2 2012+ z marca, przydała by sie integracja z patchem 2.1 z maja 2013 dająca np. przeźroczystość rastra.

Co do w/w ...raster można samemu skalibrować do odpowiedniej skali i w odpowiednich proporcjach w osi X i Y oraz nadać właściwy obrót w osi Z.

Po odpowiednim skalowaniu raster zawsze jest prawidłowy po każdym otwarciu DWG.

Opublikowano (edytowane)

Nie poprawili zapamiętywania szerokości kolumn w oknie "menedzera warstw"

Nareszcie działa skrót "ctrl+0" :-)

Poprawili działanie drukarki "dwgTOOpdf"

Ogólnie wersja 2014 robi dobre wrażenie.

Edytowane przez gruzin
Opublikowano

Oto kilka linków do opisów tej wersji ZWCAD+ 2014 beta, które przygotowaliśmy dzisiaj:

Jeśli chodzi o SP3 do 2012+, to dołożymy wszelkich starań, aby pokazała się ona. Być może nie będzie nazwana SP3, lecz SP2.2, ale powinna się ukazać wkrótce.

Architecture jest jeszcze w bardzo początkowej fazie, nie sądzę aby przed wypuszczeniem 2014, powstały nowe kompilacje (jest on planowany na koniec tego roku).

Pozdrawiam

Opublikowano

Kiedy ta beta będzie wersją oficjalną?

A co z ZWCAD ARCHITECTURE ..czy tez będzie sprzężony z Zwcadem 2014+, kiedy? :) Bo ZWCAD ARCHITECTURE ma niezły potencjał ...tyle co udało mi się go wybadać. W szczególności najważniejsza jest też pilna zgodność standaryzacji europejskiej i polskiej.

Opublikowano (edytowane)

mały błąd w wersji 2014.

W polach nie działa SURFIX (wstawia się przed wartością liczbową tak jak PREFIX)

edycja: SURFIX czasem dobrze sie wstawia (nie potrafię ustalić kiedy jest dobrze a kiedy nie), natomiast edycja prefixów i surfixó w polu wstawioym w mtexcie nie działa tak jak powinna, zostają poprzednie prefixy i nie da sie ich usunąć.

Co do edycji pól mam uwagę. Czemu nie ma opcji wyboru dokładności wyświetlanych wyników (grafiki z załącznika)? Po co mi w tym miejscu wybór separatora? :neutral:

Nowa funkcja synchronizacji z dropboxem jest mało intuicyjna. Po co przymus zapisywania na dysku lokalnym jeżeli chcemy zapisać w chmurze? Moim zdaniem bez sensu, przecież i tak większość osób ma zainstalowany program dropboxa w systemie i może poprostu zapisać w folderze który się automatycznie zsynchronizuje.

Przydatne może być zapisywanie ustawień Zwcada w chmurze, szkoda że w wersji beta jeszcze nie działa.

Mam też nadzieję, że pojawi się w końcu opcja w edycji "changebylayer".

pozdrawiam

post-131-0-57797800-1373659860_thumb.jpg

post-131-0-54558900-1373659868_thumb.jpg

Edytowane przez gruzin
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedy ta beta będzie wersją oficjalną?

Wersja oficjalna planowana jest na październik 2013.

A co z ZWCAD ARCHITECTURE ..czy tez będzie sprzężony z Zwcadem 2014+, kiedy? :) Bo ZWCAD ARCHITECTURE ma niezły potencjał ...tyle co udało mi się go wybadać. W szczególności najważniejsza jest też pilna zgodność standaryzacji europejskiej i polskiej.

Tak, Architecture będzie zawierał w sobie ZWCAD+ PRO. Niemniej kompilacje będą pojawiały się z lekkim przesunięciem czasowym po samym ZWCAD+.

mały błąd w wersji 2014.

W polach nie działa SURFIX (wstawia się przed wartością liczbową tak jak PREFIX)

edycja: SURFIX czasem dobrze sie wstawia (nie potrafię ustalić kiedy jest dobrze a kiedy nie), natomiast edycja prefixów i surfixó w polu wstawioym w mtexcie nie działa tak jak powinna, zostają poprzednie prefixy i nie da sie ich usunąć.

Co do edycji pól mam uwagę. Czemu nie ma opcji wyboru dokładności wyświetlanych wyników (grafiki z załącznika)? Po co mi w tym miejscu wybór separatora? :neutral:

Nowa funkcja synchronizacji z dropboxem jest mało intuicyjna. Po co przymus zapisywania na dysku lokalnym jeżeli chcemy zapisać w chmurze? Moim zdaniem bez sensu, przecież i tak większość osób ma zainstalowany program dropboxa w systemie i może poprostu zapisać w folderze który się automatycznie zsynchronizuje.

Przydatne może być zapisywanie ustawień Zwcada w chmurze, szkoda że w wersji beta jeszcze nie działa.

Mam też nadzieję, że pojawi się w końcu opcja w edycji "changebylayer".

pozdrawiam

Przyjrzymy się poleceniu FIELD.

Dzięki za sugestie odnośnie DROPBOXA. i "changebylayer".

Pzodrawiam

Opublikowano

Wydaje mi się że w 2014+ nie działa polecenie aliasedit?   W każdym razie u mnie w wersji 2013-07-04(14324) PL nie działa również z podkreśleniem.

Opublikowano

Witam

Samo polecenie _Aliasedit z pewnością działa. Proszę zobaczyć na załączonym obrazie widać treść polecenia (w polskiej wersji językowej należy wpisać ze znakiem _) wskaźnik myszy znajduje się nad ikonką uruchamiającą to polecenie. W interfejsie klasycznym może Pan to znaleźć w menu Narzędzia->Dostosuj->Aialsy.

Pozdawiam

post-84-0-63935900-1375096836_thumb.png

Opublikowano

coś nie tak z tworzeniem atrybutów. Jeśli tworzę atrybut oparty na polu field, z pokazaniem współrzędnej obiektu (konkretnie Z, ale nie działa we wszystkich współrzędnych), zamiast współrzędnej dostaję ####, pole field natomiast działa ok. Tak jakby przestał działać z poziomu tworzenia atrybutu. Może coś nei tak robię z tymi atrybutami ale może jednak coś nie tak chodzi

Swoja drogą można parametry różnych obiektów zwracać, ale jakby zapomnieli i najprostszym i nader przydatnym obiekcie, jakim jest punkt :cry:

PS. :mrgreen: Może ktoś dysponuje (zamiast tych atrybutów) zw-lispem, który zwraca dla danego punktu współrzędną "Z". Najlepiej bez żadnych wodotrysków, strzałek, kółek. Bez kompletu współrzędnych, tylko sam poziom "Z", w układzie takim jakim się jest (zawsze można się przełączyć na globalny). Tylko punkt (point) i obok liczba, np. format i do takiego miejsca po przecinku, jak mamy ustawione w pliku "units", wielkość tekstu zgodnie z domyślną wielkością stylu tekstu (lepiej inny niż standard, ale i standard od bidy może być), wtedy można przedefiniowując styl skorygować parametry tekstu. Niestety w necie są same lispy-dziwolągi, albo lispy które nie chodzą w zw. 

Opublikowano

Witam

Możliwość użycia plików PDF jako podkładów będzie wprowadzona. Niestety nie znam nawet szacunkowego terminu kiedy będzie to opracowane.

W polach field nie ma  możliwości wprowadzenia współrzędnych punktów. Oczywiście zgłoszę to do ZWSOFT. 

Niestety nie dysponuję LISPem który umożliwia takie opisywanie punktów. Natomiast możemy coś takiego opracować.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

W polach field nie ma  możliwości wprowadzenia współrzędnych punktów. Oczywiście zgłoszę to do ZWSOFT. 

a co z nie działającym atrybutem - akurat wykorzystałam obiekt  - okrąg, z wskazaniem współrzędnej środka - i nie działało - wyświetlały się w polu tylko takie znaki "####". Natomiast samo pole field działało ok, wyświetlała się współrzędna z z prefixem i bez

Niestety nie dysponuję LISPem który umożliwia takie opisywanie punktów. Natomiast możemy coś takiego opracować.

jak by się udało było by miło. sprawa z atrybutami nie jest doskonała, bo generuje wzrost "wagi" pliku dla dużej ilości bloków, same teksty (mogły by też lądować na rzędnej Z takiej samej jak punkt). No i najważniejsza sprawa - lisp ten by działał w zastępstwie nie działających atrybutów w wersjach zw bez plusa :-P . Jakoś na razie wiedzę że wersje plusowe chyba jeszcze muszą być dopracowane

Edytowane przez alf
Opublikowano

W przypadku który sprawdzałem współrzędne środka okręgu wyświetlają się w atrybucie. Natomiast kiedy usunąłem okrąg w polach zaczęły wyświetlać się ####. Proszę może o przesłanie przykładowego pliku, na którym u Pani wystąpił problem.

Być może w tym tygodniu uda mi się opracować taki LISP. 

• 2 lata później...
Opublikowano

Wydaje mi się że w 2014+ nie działa polecenie aliasedit?   W każdym razie u mnie w wersji 2013-07-04(14324) PL nie działa również z podkreśleniem.

Gdyby _aliasedit nie działało (a miałem przed chwila taką sytuację w ZWCAD 2015+), to można skorzystać z porady ze strony: http://leksykon.org/article/aliasedit-nieznane-polecenia.html

Pytanie: 
Po wpisaniu polecenia "_ALIASEDIT" pojawia się komunikat, iż polecenie jest nieznane.

Odpowiedź:
Proszę uruchomić polecenie _appload, w oknie które się uruchomi proszę dodać plik ZWCAD2015doc.lsp, który znajduje się w katalogu: C:\Program Files (x86)\ZWCAD+ 2015\Support\pl-PL\ . Następnie proszę kliknąć przycisk Wczytaj i zamknąć okno. Po wczytaniu proszę jeszcze raz wpisać _aliasedit.

Co prawda, u mnie zadziałało to dopiero po drugim załadowaniu pliku LSP ale pomogło.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.