Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Uaktualniłem ZWCADA do 2026 i jest tutaj kilka nowinek. 

Np podczas funkcji utnij był ustawiony tryb szybki - zanim doszedłem że trzeba/mozna zmienić tryb na standard trochę sie zdążyłem poirytować.

Ale nie o tym. Problemem którego nie mogę rozwiązać jest zaznaczanie linii przerywanej/osiowej nawet kiedy najeżdżam na przerwę gdzie tej linii nie ma.

Nie wiem gdzie to mozna wyłaczyć.

Poproszę o pomoc. 

Opublikowano
14 godzin temu, jolinho napisał:

Ale nie o tym. Problemem którego nie mogę rozwiązać jest zaznaczanie linii przerywanej/osiowej nawet kiedy najeżdżam na przerwę gdzie tej linii nie ma.

Też mnie zaskoczyła zmiana sposobu zaznaczania/wybierania linii przerywanych.  
Ogólnie uważam, że obecnie działa to lepiej niż poprzednio, ale po tylu latach pracy w 'starym' trybie zaznaczania potrzebuję czasu żeby przestawić się na 'nowy' tryb 

Nie wiem czy jest, ale na pewno przydałaby się jakaś zmienna, która pozwalałaby na pracę w jednym lub drugim trybie (stary/nowy tryb).

Opublikowano
10 godzin temu, dmatusz3 napisał:

Dzień dobry,

krótki opis nowości w ZWCAD 2026 SP 1.2 zamieściliśmy tutaj

Proszę powiedzieć z jakiej wersji Pan się aktualizował?

Pozdrawiam

Wcześniej pracowałem na 2021...

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Adam Klaczek napisał:

Może chodzi o ustawienia zmiennej SELECTIONPREVIEW?

Nie o tę zmienną chodzi. Ona jest w programie od bardzooo dawna. To co Pan pokazuje można ustawić w oknie Opcji
image.png.61bcd1e34be133a5afe0dc26036adafb.png

wybierając odpowiednią opcję wyświetlania.

Myślę, że Autorowi posta chodziło o 'stary' sposób funkcjonowania linii przerywanych. Dawniej (przed 2026, a na pewno było to w ZWCAD 2024) jeśli krzyżowały się dwie linie przerywane to jeśli punkt stykowy wypadał w taki sposób że były przerwy w liniach to często program nie widział punktu stykowego (trzeba było odzoomować i wtedy często program wykrywał punkt). Inny przykład. Dwie pokrywające się linie, poniżej np. ciągła żółta a nad nią wyświetlana czerwona przerywana. Dawniej żeby wybrać żółtą wystarczyło ją zaznaczać w przerwie linii przerywanej i program wybierał linię poniżej (żółtą), bo dla niego była w tymi miejscu przerwa linii przerywanej i nie widział w tym miejscu linii przerywanej (bez zbędnych zabiegów typu Cycleselecting).

Obecnie (w wersji 2026) nie ma znaczenia czy linia jest ciągła czy przerywana. Obie funkcjonują tak samo, jakby były ciągłe.

Edytowane przez Chris
Opublikowano
22 minuty temu, Adam Klaczek napisał:

Może chodzi o ustawienia zmiennej SELECTIONPREVIEW?

2026-02-26 09_14_29-ZWCAD Help.png

Tutaj przy zmianie z 3 na inne wartości co prawda po najechaniu na przerwę nie zaznacza linii ale po kliknięciu już tak... 

Opublikowano

Moim zdaniem jest to usprawnienie, że można zaznaczyć linię w dowolnym miejscu- nawet jeśli jest to linia przerywana.
Nie ma znaczenia, że w danym miejscu nie ma fizycznie widocznej linii, ale ta linia ma początek i koniec z widocznymi przerwami.
Dzięki temu można zaznaczać takie linie w dowolnym miejscu czy to przez kliknięcie czy oknem nawet przy wyższym LTSCALE.

Opublikowano

Chodzi mi np o taką sytuację, kiedy szybko wymiaruję rozstawy kształtowników to w starszej wersji klikałem w linię osiową w miejscu gdzie nie ma przerywanych i było ok a teraz w tym miejscu łapie mi linie przerywane co spowalnia wymiarowanie

Bez tytułu.jpg

Opublikowano
6 minut temu, pawmal napisał:

Moim zdaniem jest to usprawnienie, że można zaznaczyć linię w dowolnym miejscu- nawet jeśli jest to linia przerywana.
Nie ma znaczenia, że w danym miejscu nie ma fizycznie widocznej linii, ale ta linia ma początek i koniec z widocznymi przerwami.

Zgadzam się z Panem, że jest to usprawnienie, ale długi czas funkcjonowało to inaczej w programie a niestety przyzwyczajenia pozostają (potrzeba chwilę czasu żeby przestawić się). Mnie ta zmiana cieszy, ale rozumiem, że nie każdemu musi odpowiadać, dlatego mogłaby być zmienna, która pozwoliłaby na wybór sposobu zachowania się linii przerywanych w trakcie wybierania/zaznaczania.

Opublikowano

Sprawdziłem, zmiana nastąpiła w ZWCAD 2024. Od tego czasu linie przerywane są zaznaczane, nawet jak zaznaczymy linię w przerwie.

Poniżej zamieszczam film wykonany w ZWCAD 2023 i ZWCAD 2026 pokazujący różnice.

image.gif

Jeszcze dla porządku dodam film z AutoCAD 2026. Jest tam podobnie jak w ZWCAD 2026.

image.gif