dmatusz3 Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Jak zmienić prostokąt w trapez równoramienny tylko poprzez edycję punktów za pomocą uchwytów? Podpowiem, że można to zrobić za pomocą 5 kliknięć myszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 hmm. robie tak: komenda stretch zaznaczenie narożnika przesuniecie w lewo o 500 (2klikniecia?) lewa strona to samo w sumie stretch z move z ortho i 4 klikniecia? dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Jedno rozciąganie to będzie 5 kliknięć myszką: wybranie funkcji - 1, zaznaczenie okna - 2, wskazanie odległości - 2. Chodziło mi o rozciąganie bez użycia narzędzi, tylko rozciąganie przez uchwyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 W AutoCAD-zie mam 4 kliki: (1) klik - zaznaczam prostokąt (2) klik - zaznaczam prawy górny wierzchołek (3) klik - po przesunięciu klikam środek górnego boku (4) klik - zanaczam lewy dolny uchwyt. Tu już wiecej nie klikam (przesuwam kursor), a z klawiatury wpisuję 50 i voila (i jeszcze ESC (z klawiatury)): dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Blisko coraz bliżej Można to zrobić jednym przeciąganiem z punktu do punktu i to bez wpisywania wartości liczbowych na klawiaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 (edytowane) Kolega @kojacek mnie zainspirował i mam 5 kliknięć bez pisania niczego na klawiaturze : Edytowane 27 Października 2023 przez Marek-M drobna korekta MateuszJ, dmatusz3, Martin_S i 1 inny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Brawo @Marek-M! Właśnie o to chodziło. Kliknięcie LPM z klawiszem SHIFT tworzy czerwone punkty charakterystyczne, które mają ciekawe zastosowania. Proszę spróbować też spróbować wskazać z klawiszem SHIFT punkt środkowy segmentu polilinii. pawmal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Ok - niemniej, cały czas jestem przekonany że cztery kliknięcia to mniej niż pięć... 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 6 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 W dniu 26.10.2023 o 20:35, kojacek napisał: a z klawiatury wpisuję 50 i voila Myślę, że za "voila" można spokojnie doliczyć jeden klik, bo odległość trzeba zatwierdzić Można to zrobić zarówno myszą jak i klawiaturą. Jeszcze mały filmik o czerwonych uchwytach. Martin_S i kruszynski 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Ad vocem do powyższych 'sztuczek'. Po zaznaczeniu obiektu a następnie wybraniu gripa możliwe jest jego przeciąganie (funkcja ROZCIĄGNIJ), jeśli jednak naciśnie się SPACJĘ (trzymając gripa) to wtedy funkcja rozciągania gripa zastąpiona zostanie funkcją przesuwania (w tym przypadku całego elementu z punktem zaczepienia w miejscu gripa), kolejne naciśnięcie SPACJI spowoduje przejście w tryb funkcji OBRÓĆ (obrót obiektu względem gripa), kolejna SPACJA - przejście w tryb SKALA (skala z punktem zaczepienia w miejscu gripa), kolejne w tryb funkcji LUSTRO (lustro względem gripa). PS. Nie ukrywam, że zaskoczony jestem powyższym zadaniem i 'odkryciem', że gripy działają w ten sposób, że można je wybierać i modyfikować. Z tego co pamiętam funkcje dotyczące wybierania i modyfikowania kilku gripów dostępne są od kilkunastu lat (co prawda gripy w tym czasie ewoluowały, przez dodanie nowych funkcji lub zmianę oznaczeń gripa linii i polilinii), ale samo ich działanie jest praktycznie niezmienne. :-)). Wg mnie wykorzystanie dodatkowych funkcji gripów to bardzo przydatna i ciekawa rzecz, zwłaszcza dla nowych użytkowników, bo można w wielu sytuacjach przyspieszyć sobie pracę, zwłaszcza jak ktoś korzysta z programu wywołując komendy przy pomocy ikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi