alf Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 czy jest możliwe wydrukowanie z zwcada do pdfa rysunku ale tak by był w całości zrasteryzowany? Oglądam stery zw do pdf-ów (zw22) ale one w zasadzie tylko udoskonalają wydruk numeryczny do pdfa, a mi chodzi raczej o rzecz odwrotną, tj wydrukowanie bezpośrednio z zw do rastra pdf, tak by pdf zgubił po drodze całą numeryczną "wiedzę" z rysunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Na pewno czcionki można wydrukować jako grafikę. Można to ustawić we właściwościach DWG to PDF.pc5. A najprostsza metoda na zrobienie grafiki to zrzut ekranu z rysunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Ja to zrobiłem w 2 krokach: 1. W ZWCAD wydruk do PNG 2. W przeglądarce PDF (tutaj PDF X-Change) otwarcie PNG i zapis do PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 W PDFCreator we właściwościach drukarki można ustawić format PDFa na rastrowy. Inną opcją jest także PDFXchange, który jest zaawansowanym edytorem PDF. Poniżej pokazałem jak kilkoma kliknięciami wektorowy PDF zamienić na rastrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 dziękuję pięknie za podpowiedzi, wprawdzie szło mi o expressowy raster bezpośrednio ze ster ZW (używam "publish" do druku wielu layoutów na raz), ale chyba ten "myk" z pdfxchange też jest przydatny, bo zostaje stara i nowa rastrowa wersja tego samego. Jest wersja testowa, zobaczę jak to działa.. No i zamiennie pdfcreator, spróbuję na próbę przerobić sterowniki (przerobiłam sobie ster zwcada i dołożyłam własne formatki wydruków) Czy ZW nie planuje "własnego" sterownika do pdf raster, z opcjami jakości rastrowania? W mikrostacji rasteryzacja jest całkiem fajnie rozwiązana tj dla ster do druku w pdf, włącza się dodatkową opcję "rasteryzuj" oraz ew ustawia się w opcjach dodatkowych jakość w dpi, + pozostałe, jasność, kontrast (do dotyczy faktycznych rastrów w rys, nie części numerycznej), . Rasteryzowanie wydruku jest faktycznie kafelkowaniem, wiec ustawiona niska jakość będzie mało czytelna z bliska.. stąd ew kombinacja z jakością wydruku by nie był zbyt "ciężki" a literki czytelne.. Czasem używam druku mieszanego tj podkłady rastrowe na monochrom, z dodatkowym rozjaśnieniem i osłabieniem kontrastu a reszta kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 aaaaa.... i przypomniałam że mam view companion (właściwie skojarzenie z pdfxchange), on też potrafi zmieniać pdfa na ratsrowy bez zmiany formatki i ma opcję batch convert (ja mam ver pro, nie wiem czy inne też to mają batch-owanie) suma sumarum, dziękuję za podpowiedzi. dmatusz3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi