Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jestem biegły w programach typu "autocad", więc uzbierało mi się kilka pytań.

image.thumb.png.32e3662fe465d4b5c796f6d7358dd96f.png

Zniknęła  mi zakładka otwartych rysunków, jak ją przywrócić?

image.png.95e40fdb0b1059c014eee1cd9d2f9aae.png

image.thumb.png.b9c20737d4dd8556f0fd8efed40cc0c5.png

Jak ustawić żeby program pamięta że strzałka od odnośnika ma być w wymiarze 2 a nie 4. Po zamknięciu programu muszę na nowo wszystko ustawiać.

image.thumb.png.39a2f1f1b2bb3b39c2d0fd1352dbd560.png

Jak ustawić żeby z automatu zwcad ładował zdefiniowane warstwy?

A jeszcze lepiej gdyby ZWTraffic przypisywał automatycznie warstwy do typów oznakowań 

image.png.c8861559a24b525d2751352d44ff4bce.png

ZWtraffic , przy "zmianie stanu znaku" nie zmienia koloru a przy zmianie z usuwanego na istniejący nie znika skreślenie

image.png.b238392ab91509e3e52c795f7d0275cf.png

image.png.f437a46633afad0b02c146aea974379f.png

Dlaczego cześć opisów znaków poziomych automatycznie ma skróty "stanów" a inne pełne wyrazy? Gdzie zmienić żeby wszystkie były skrótami?

image.png.629aecaac4a27aeda925d58e815e20a1.png

Czemu nie można wybrać znaczka R-4b z lewym kierunkiem, jest co prawda edytor ale to więcej roboty.

image.png.712aa8e3684f4fea202ffa7089747add.png

Opublikowano

Pozwolę się przyłączyć do dyskusji, jako szczęśliwy 😀 posiadacz wersji 2023...

W dniu 11.11.2022 o 17:02, MLE napisał:

Dlaczego cześć opisów znaków poziomych automatycznie ma skróty "stanów" a inne pełne wyrazy? Gdzie zmienić żeby wszystkie były skrótami?

Rozwiń  

Problem pojawia się przy liniach uruchamianych poleceniem D_Line lub Zwtraffic:Linie - nie czyta zmiennej określonej w pliku States.ini
Pozostałe znaki poziome "trzymają" się zmiennej

ZWtraffic , przy "zmianie stanu znaku" nie zmienia koloru a przy zmianie z usuwanego na istniejący nie znika skreślenie

Rozwiń  

Najwygodniej byłoby użyć polecenia Zwtraffic_mirror - tak łatwo tworzy się np. znaki E-4 z grotem zwróconym w przeciwną stronę - sprawdza się idealnie, ale niestety nie działa przy R-4b, a w zasadzie działa tylko częściowo.

Rozwiń  

Właśnie... ten problem także zauważyłem - pomaga edycja bloku i zapisanie bez zmian, tylko trochę uciążliwe.

A jeszcze lepiej gdyby ZWTraffic przypisywał automatycznie warstwy do typów oznakowań

Rozwiń  

To raczej ciężko - każdy ustawia sobie własne nazwy warstw, pliki są często przesyłane pomiędzy biurami - nakładka nie bardzo wie co dany użytkownik zamierza zrobić i jak nazywa swoje warstwy.

Można jednak przypisać w pliku States.ini do każdego typu znaków zmienną "Layer = " i nadać własną nazwę - wówczas przy wstawianiu znaków warstwy zostaną utworzone z automatu i znaki wstawione na tych warstwach, przy czym warstwa zostanie utworzona dla wszystkich typów znaków (pionowe, poziome .... itd), ale to zdecydowanie ułatwia pracę - jeżeli jest taka potrzeba.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kolejne pytanie.

image.thumb.png.bcc3f23149bca0bf692466bc0c4e794d.png

nie mogę zmienić rozmiaru tego okna, nie mogę go nigdzie przypiąć. Przy kazdym włączeniu programu okna właściwości, odnośników i warstw odpalają się na drugim monitorze, muszę je przenosić a zaznaczenie "Pozwól na dokowanie" nic nie daje.

Opublikowano

Pisałem, że to w moim ZWCad nic nie daje. Kotwi się na czas pracy a po ponownym uruchomieniu dalej okna okazują się gdzie indziej. A paska właściwości dalej nie mogę zmienić rozmiaru.

Opublikowano

A proszę uruchomić program jako admin przez prawy przycisk myszy i zamknąć, aby ustawienia się zapisały i sprawdzić.

Rozmiar okna powinno dać się zmniejszyć standardowo przez krawędzie. Gdyby się nie powiodło, to można zrobić reset profilu albo możemy się połączyć zdalnie.

Opublikowano
  W dniu 21.02.2023 o 18:45, Włodek napisał:

swybierz - bardzo pomocne polecenie (wersja spolszczona)

Blok / Nazwa / P_Opis_Poziome

Rozwiń  

Szybki wybór znam. Chociaż ostatnio mi szwankuje. Ale bardzie chodziło mi o to że są linie porysowane, setki linii i ktoś w biurze usunął wszystkie opisy. Czy da się jakąś komendą przywrócić opisy całego oznakowania jednocześnie.

Opublikowano

Tego żaden program nie potrafi.

Szybki wybór nie szwankuje... to polecenie zwcad. a nie nakładki, co najwyżej może być problem z "przeładowaniem" pliku, a wtedy pomaga wyczyszczenie niepotrzebnych obiektów i naprawa.

Co do pliku.... Opcje są dwie i niestety nie dają gwarancji powodzenia.

Plik *.bak - o ile nie został również nadpisany.

Odszukanie odpowiadającego nazwie pliku w katalogu %temp%, gdzie zapisują się pliki autozapisu (o ile jest odpowiednio ustawiony autozapis) - czasami udaje się odzyskać wcześniejszą wersję pliku. Pliki te mają postać nazwa_pliku z rozszerzeniem *.zs$

Opublikowano
  W dniu 22.02.2023 o 16:23, Włodek napisał:

F3

Trzeba wyłączyć lokalizację względem obiektu - zbyt mała odległość.... a potem włączyć również F3

Rozwiń  

może tu tak jest, ale tak się dzieje też jeżeli jest wyłączone F3, wtedy też nie mogę usunąć opisu, dopiero restart programu pomaga.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taki temat.

W ostatnim okresie zwcad wiesza mi się przy rysowaniu PEO. Nie za każdym razem ale zdecydowanie za czesto.

Dzisiaj dodatkowo, przestał odpowiadać a po twardym resecie, z folderu zniknął plik na którym pracowałem. Musiałem ściągnąć starsza wersję z poczty i dwie godziny pracy stracone.

• 3 tygodnie później...