Mirrro Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 Witam Ekspertów, Mam problem związany z obrotem widoku na rzutni. Próbowałem różnych komend znalezionych w necie typu dview (nie działa) ale nie mogę sobie z tym poradzić. Zapewne jest to prosta rzecz ale jak w każdym przypadku trzeba wiedzieć jak to zrobić W załączeniu widok rzutni i obiektu ustawionego pod kątem. Chcę go przekręcić do pionu ok. 4,23 stopnia ale tylko w tym widoku a nie na modelu. Podkład jest Xref. vernum 2018.03.16 (29562)_x64 (tylko do odczytu) Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 PPR (Przekręć Pan Rzutnię) 😉 dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 2 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Dziękuję za informację ale chyba dalej nie umiem tego zrobić. Czy PPR mam rozumieć obróć ?? Próbowałem obrócić rzutnię o określony kąt ale wtedy rzutnia "wychodzi mi z papieru" a rysunek nie przekręcił się. W załączeniu prt sc. Próbowałem poprzez wejście w rzutnię i obrócenie rysunkiem i było ok ale wtedy cały podkład mi się przesunął (Xref) i na innych układach rozjechały mi się rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 2 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Przepraszam za zawracanie głowy ale już temat ogarnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Można obrócić całą rzutnie w przestrzeni papieru za pomocą funkcji "Obróć" Pokazałem to na filmie. Nie wchodzimy do samej rzutni, tylko zaznaczamy jej ramkę. Przydatne będzie także użycie odniesienia, które pozwala na wskazanie kąta obrotu poprzez wybór punktu na obiektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 1 godzinę temu, dmatusz3 napisał: Można obrócić całą rzutnie w przestrzeni papieru za pomocą funkcji "Obróć" Pokazałem to na filmie. Nie wchodzimy do samej rzutni, tylko zaznaczamy jej ramkę. Przydatne będzie także użycie odniesienia, które pozwala na wskazanie kąta obrotu poprzez wybór punktu na obiektach. Właśnie o tym mówiłem (PPR). Rzutnię można później przyciąć do "normalengo" prostokąta poleceniem CLIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 A może _ALIGNSPACE? Marek-M, dmatusz3 i hose2001 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 A oprócz ww. sposobów można jeszcze wejść w rzutnię (przez dwuklik) i wpisać: LUW (enter)-> Z (enter)-> określić kąt (enter) oraz PLAN (enter) -> Aktualny LUW (enter). dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 5 godzin temu, Adam Klaczek napisał: A może _ALIGNSPACE? Tę funkcję wprowadzono w ZWCAD 2020. https://www.zwcad.pl/help/zwcad-help/alignspace.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi