pop3k Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Chcę zrobić blok dynamiczny pręta do zbrojenia płyty. Pręt ma określoną długość, którą mogę rozciągać (a więc zmieniać jego długość) a prostopadle do niego mam linię wymiarową określającą jego rozstaw, którą też mogę rozciągać (też mam długość rozkładu). Po środku stoi blok z atrybutami. Czy mogę powiązać atrybuty bloku ze zmiennymi atrybutami? Aby blok wiedział, że zmieniła się długość pręta i wciągała do siebie jego wartość? Macie jakiś pomysł czy można to zautomatyzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Z powodu zastrzeżeń patentowych dotyczących bloków dynamicznych ZWCAD nie ma edytora bloków dynamicznych, więc raczej nie da się stworzyć takiego bloku. Natomiast jeśli Pan dąży, np. do zestawienia prętów w tabelce, to można na to osiągnąć poprzez polecenie _DATAEXTRACTION Można utworzyć sobie własny szablon ustawień i szybko utworzyć takie zestawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Nie nie, nie o to chodzi. No dobrze.. a można wczytać wartość długości rozciąganych elementów do VBA? To znaczy, mam blok dynamiczny, w którym rozciągam dwie prostopadłe linie. Wartości te są edytowalne i można je zmieniać poprzez kliknięcie myszką lub wpisanie wartości. Te wartości są sobie tożsame. Czy można stworzyć makro VBA w którym to klikamy na blok i np. msgbox podaje nam wartości długości tych dwóch linii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Podobnie działający schemat mam w e-cad nakładce - nazwane: e-cad dynamiczne zbrojenie , fajnie to działa i nie ma nic wspólnego z blokami dynamicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Mam e-cad, jednak tworzę coś na własne potrzeby. A co do mojego pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 albo może e-cad by to wprowadził ? ...mi brakuje np dozbrajanie narożnika płyty ... jeszcze bardziej coś zautomatyzowanego 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Kiedyś rozmawiałem z e-cadem, chyba mają za dużo pracy żeby wprowadzać nowe pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Sprawdzimy, czy jesteśmy w stanie coś podpowiedzieć. Czy może Pan podesłać przykładowy blok w pliku dwg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 OK, więc w pliku blok dynamiczny, który posiada parametry rozciągania długości o nazwach Rozstaw i Dlugosc_preta (na zdjęciu w czerwonej ramce), blok będzie posiadał również atrybuty do przechowywania informacji itp. (niebieska ramka), ale o nich proszę nie myśleć - wiem jak się do nich dostać przez VBA. Teraz pytanie, czy mogę wczytać wartości z czerwonej ramki z pod VBA i wyświetlić je w msgBox, a może mogę je też podmienić? PS. Na początku chodziło mi o to, żeby któryś z atrybutów (z niebieskiej ramki) podczytywał na żywo po każdej zmianie długości (z czerwonej ramki) forum_cad_blok.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Tak na szybko to odczytać właściwości (z niebieskiej ramki) można tak: Public Sub test() Dim ss As ZcadSelectionSet Dim ent As ZcadEntity Dim bname As String Dim props() As ZcadDynamicBlockReferenceProperty Dim pvalue As Variant Dim blkref As ZcadBlockReference With ThisDrawing.SelectionSets While .Count > 0 .Item(0).Delete Wend Set ss = .Add("$DynBlocks$") End With Dim ftype(0 To 1) As Integer Dim fdata(0 To 1) As Variant ftype(0) = 0: ftype(1) = 66 fdata(0) = "INSERT": fdata(1) = 1 ss.SelectOnScreen ftype, fdata If ss.Count = 0 Then MsgBox "Nie wybrano bloku...Kończymy" Exit Sub End If Set blkref = ss.Item(0) Dim i As Integer props = blkref.GetDynamicBlockProperties Dim prop As ZcadDynamicBlockReferenceProperty For i = LBound(props) To UBound(props) Set prop = props(i) pvalue = prop.Value Dim asTxt As String asTxt = CStr(pvalue) MsgBox (asTxt) Next i End Sub Dalej powinno już być łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Chodziło mi o pobranie danych z czerwonej ramki. Z niebieskiej już miałem opanowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Tak właśnie. Te z czerwonej ( parametry dynamiczne bloków ) można odczytać, tylko w głowie mi się kolory poprzestawiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Aha, elegancko. Teraz jak już mam dostęp do bloku dynamicznego, jego parametrów i atrybutów to chodzi mi po głowie takie makro, które byłoby wczytywane wraz z oknem zwcada i śledziłoby zmianę któregokolwiek parametru (lub atrybutu) bloku o nazwie "Test_blok" i za każdym razem wyrzucałoby Msgbox typu "parametr bloku o współrzędnych x,y został zmieniony" lub "atrybut bloku o współrzędnych x,y został zmieniony". Byłby to blok superdynamiczny, który mógłby reagować na każdą zmianę Jest to w ogóle możliwe? Czy takie makro ciągle działające w tle nie zajmowałoby za dużo zasobów? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Tak na pierwszy rzut oka wygląda na możliwe. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Mechanizm reakcji można zrealizować przy użyciu reaktorów. Tylko nigdy nie używałem ich w VBA, nie jestem pewien czy są dostępne. Jeśliby nie były, to można taki reaktor uruchamiać w LISP a on uruchamiałby odpowiednią funkcję w VBA. Co do zasobów to raczej byłbym spokojny, choć oczywiście wszystko zależy od stopnia skomplikowania makra i wielkości pliku. Ale to lepiej sprawdzić w boju niż zakładać że będzie zbyt obciążające. Dla każdego użytkownika taki próg bólu może być w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Aha... reaktorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 No tak. Nikt nie mówił że samo się zrobi. 😉 Przykład użycia takiego reaktora tutaj https://www.zwcad.pl/help/lisp-help/vlr-object-reactor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 (edytowane) LISP-em można sterować parametrami bloku dynamicznego podczas aktywności okna dialogowego. Pozwala to kontrolować wizualnie dokonane zmiany. Tutaj na szybko tylko jeden parametr: Edytowane 1 Lipca 2021 przez kojacek s1016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_x Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Witam kiedyś napisałem taki program który odczytuje parametry bloku dynamicznego: sub program() On Error Resume Next Dim z As Double Dim x As Double Dim ent As ZcadEntity Dim blk1 As ZcadBlockReference Dim ContextData As Variant Dim sset1 As ZcadSelectionSet Dim dynblk As ZcadDynamicBlockReferenceProperty Set sset1 = ThisDrawing.SelectionSets.Add("grupa1") ThisDrawing.Utility.Prompt ("wybierz bloki dynamiczne :") sset1.SelectOnScreen z = ThisDrawing.Utility.GetInteger("wybierz nr. zmiennej bloku dyn : ") z = z - 1 For Each ent In sset1 If ent.ObjectName = "AcDbBlockReference" Then Set blk1 = ent If blk1.IsDynamicBlock = True Then ContextData = blk1.GetDynamicBlockProperties Set dynblk = ContextData(z) x = x + dynblk.Value End If End If Next ThisDrawing.Utility.Prompt ("calkowita suma współczynnika (" & dynblk.PropertyName & ") wynosi = " & x) ThisDrawing.Utility.Prompt (" ") end sub teraz wystarczy go tylko przerobić do potrzeb. zrobiłem też taki blok dynamiczny powiązany z wymiarem z nudów, może taka wersja będzie wystarczająca ?? informacja o długości pręta i rozstawienia jest wyświetlona. pozdrawiam blok_pret.dwg dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ten etap już mamy ogarnięty. Teraz chciałem wywoływać jakąś funkcję (choćby MsgBox) VBA za każdym razem jak ten właśnie blok zmodyfikuję (rozszerzę, wydłużę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 10 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 No dobra, pomożecie powalczyć z reaktorem? Plik z blokiem dynamicznym - bohaterem w załączniku Procedura: Private Sub ZcadDocument_ObjectModified(ByVal Object As Object) Dim ATT As ZcadAttributeReference Dim atts As Variant If TypeOf Object Is ZcadBlockReference Then Set blk = Object If blk.EffectiveName = "Konstruktor_dozbrojenia" Then atts = blk.GetAttributes For j = 0 To UBound(atts) Set att = atts(j) If j = 0 Then MsgBox "Udało się" & att.TextString Next End If End If End Sub OK, trochę dziwnie wygląda odniesienie się do atrybutu tego bloku, ale działa.. Procedura powoduje wywalenie msgboxa z pokazaniem atrybutu po każdorazowej zmianie bloku. Zmieniona procedura: Private Sub ZcadDocument_ObjectModified(ByVal Object As Object) Dim att As ZcadAttributeReference Dim atts As Variant If TypeOf Object Is ZcadBlockReference Then Set blk = Object If blk.EffectiveName = "Konstruktor_dozbrojenia" Then atts = blk.GetAttributes For j = 0 To UBound(atts) Set att = atts(j) 'If i = 0 Then MsgBox "Udało się" & att.TextString Dim ss As ZcadSelectionSet Dim ent As ZcadEntity Dim bname As String Dim props() As ZcadDynamicBlockReferenceProperty Dim pvalue As Variant Dim blkref As ZcadBlockReference With ThisDrawing.SelectionSets While .Count > 0 .item(0).Delete Wend Set ss = .Add("$DynBlocks$") End With Dim ftype(0 To 1) As Integer Dim fdata(0 To 1) As Variant ftype(0) = 0: ftype(1) = 66 fdata(0) = "INSERT": fdata(1) = 1 ss.SelectOnScreen ftype, fdata If ss.Count = 0 Then MsgBox "Nie wybrano bloku...Kończymy" Exit Sub End If Set blkref = ss.item(0) 'Dim i As Integer props = blkref.GetDynamicBlockProperties MsgBox props(0).Value Dim prop As ZcadDynamicBlockReferenceProperty 'For i = LBound(props) To UBound(props) - 1 Set prop = props(0) pvalue = prop.Value Dim asTxt As String asTxt = CStr(pvalue) MsgBox (asTxt) 'Next i Next End If End If End Sub Na chama wrzucone to co Kruszynski wymyślił. Tym razem procedura pokazuje długość pręta po każdorazowej zmianie. Niestety mogę się odnieść jedynie do pierwszej długości props(0), wyłączyłem pętle, bo przy props(1) wywala już błąd. CEL: Po zmianie długości pręta lub wymiaru, chcę podmienić atrybut. Czuję, że jestem już blisko, ale działam na ślepo. Pomożecie? blok.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Wiem że czegoś tu nie rozumiem, ale też jeszcze nie wiem czego. Z eksperymentu wyszło mi, że tablica Dim prop As ZcadDynamicBlockReferenceProperty Zwraca 8 elementów. Te o indeksach 1,3,5,7 mają taką samą nazwę "Origin" Nie wiem dlaczego, i nie wnikam, ale jak zmieniłem pętlę, żeby przechodziła indeksem co 2 For i = LBound(props) To UBound(props) - 1 Step 2 Set prop = props(i) pvalue = prop.Value Dim asTxt As String asTxt = CStr(pvalue) MsgBox (asTxt) Next i To wyświetliło poprawnie i kulturalnie 4 wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 A jednak jeszcze trochę głębiej w to wniknąłem i wyszło mi że tam gdzie jest Origin asTxt = CStr(pvalue) Wyrzuca błąd Run-time error '13' : Type mismatch w linijce asTxt = CStr(pvalue) Co w sumie miałby sens, bo w tym przypadku pvalue jest variantem - tablicą trzyelementową. To chyba jest jakiś punkt, A z takimi CStr może sobie nie poradzić. Teraz pytanie co dalej z tym ma się dziać. o jeśli maa to być tylko wyświetlone, to pewnie wystarczy odwołać się do każdego elementu variantu, i poskładać to w jeden tekst. Ale to już pozostawiam, powinno być łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Tak jak pisałem, chcę odczytać tę wartość i zapisać ją w atrybucie bloku (odczytywać to, co jest w czerwonej ramce i zapisywać w niebieskiej - patrz 9 post) za każdym razem, gdy blok zostanie zmieniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Chyba najłatwiej tak: Dim attribs As Variant attribs = blkref.GetAttributes ; tu trzeba wybrać odpowiedni atrybut wybierając w pętli po TagString For i = LBound(props) To UBound(props) - 1 Set prop = props(i) If prop.PropertyName = "Rozstaw" Then ; a tu ustawić wartość (TextString) atrybutu End If Next i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Tak też o tym myślałem. Tak będę kombinował Do stworzenia superbloku potrzebne mi jeszcze kilka patentów. 1. Jaka komenda vba poda mi współrzędne zaznaczonego bloku? 2. Czy istnieje możliwość podania współrzędnych w jakiejś funkcji a funkcja zwróci nazwy wszystkich bloków występujących w tym punkcie i je zaznaczy? 3. Czy jest możliwość zaingerowania w blok nie edytując go. Na przykład po spełnieniu określonego warunku wszystko co jest wewnątrz bloku zmieni kolor na żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi