2P Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Jestem na etapie testowania Zw 2021. vernum = "2020.08.20(58820)_x64" (tylko do odczytu) Przezroczystość elementów jest świetną sprawą - skłoni mnie do upgradu do nowej wersji. ALE! W wydrukach do plików PDF nie ma przeźroczystości. Więc cała ta super funkcja staję się niefunkcjonalna 😞 Czy to błąd obecnej wersji i tak już zostanie I drugi błąd: Nie działa Ctrl_C Ctrl V pomiędzy rysunkami 😞 (otwartymi plikami dwg) Pozdrawiam 2P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Godzinę temu, 2P napisał: Godzinę temu, 2P napisał: I drugi błąd: Nie działa Ctrl_C Ctrl V pomiędzy rysunkami 😞 (otwartymi plikami dwg) Pozdrawiam 2P Działa jak ustawisz jedną zmienną. Tutaj więcej informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Godzinę temu, 2P napisał: W wydrukach do plików PDF nie ma przeźroczystości. Zerknąłem na plan. Moduł drukowania będzie obsługiwał przezroczystość oraz druk cieniowany w SP1, który ma pojawiać się w okolicy połowy listopada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 czy ww przezroczystość będzie siedzieć w sterowniku czy wywoływana będzie z poziomu programu? Tj czy przezroczystość będzie drukowana np w przypadku drukowania bezpośrednio do sterownika plotera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 czy funkcie zwpack działają pod v2021?, szczególnie dodawanie i usuwanie wierzch plilinii, i odzyskiwanie obwiedni hatcha? czy działa dws? czy działa stary wasz lisp "mdist" (multidistans) bez tych funkcji nie da się żyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 16 minut temu, alf napisał: szczególnie dodawanie i usuwanie wierzch plilinii, i odzyskiwanie obwiedni hatcha? Dodawanie i usuwanie wierzchołków polilinii jest wbudowane w ZWCADA 2021. Na pewno było również w wersji 2020 (wcześniej nie pamiętam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 odp: było ale poprzez edit pl, zamiast jednego kliknięcia kilka. Ale zainstalowałam 2021 i widzę że przytoczona przeze mnie lista lispów działa bez zarzutu, nawet więcej, zwpack dla polilinii działa moim zdaniem lepiej, (peność że się klika dany punkt i to że za każdym razem działa bez błędu, na zw2018 nie zawsze było z tym różowo) Tak ze na pierwszy rzyut oka to jest to co pewie skłoni nas wreszcie do updatu z 2018.. 2020 jak pisałam, się nie nadawał jeszcze na update. i dodam że wreszcie moje wieloletnie zamęczanie dotyczące nadpisywaia kolorów na layoucie przyniosło skutek. Co prawda nie działa to tak jak w microstacji, ale efekt końcowy prawie identyczny. Nie zmieniając całego rys możemy wyswietlać grafikę na layoucie tak jaka jest potrzeba (np dla kolejnych rewizji w projekciewyszarza się kolejne części.. ) Jak dojdzie przezroczystość będę w 7 niebie.. Pytanie tylko jak i czy w ogóle się da się to jakoś ustawić by nadpisać kolor nie tylko obiektów bylayer ale też z kolorem/cechą nie "bylayer" (jak w microstacji?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Zmiana wierzchołków polilinii jest dostępny od ZWCAD 2019 SP1. Wszystkie skrypty powinny działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 ok. nie używałam, to nie wiedziałam...poręczne.. a czy wprowadzą ja kiedyś pisałam rozciąganie pl za wierzchołek bez zmiany kątów sąsiadujących narożników, tak jak to działa w microstacji (w ms to blokada wiechołków za pom klawisza alt)? bez alt-a z altem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Godzinę temu, alf napisał: [...] dodawanie i usuwanie wierzch plilinii, i odzyskiwanie obwiedni hatcha? Obie funkcje znajdzie Pani pod prawym przyciskiem myszy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Jeszcze do szczęścia jedna rzecz by się przydała, może w SP1 dorobią, tj ustawiania "fading intensity" dla każdego referensa osobno (w tabeli referensów). To przydatna funkcja do pracy z wieloma odnośikami.. Mapę jak jest zaśmiecona wyszarzam bardziej niż inne xrefy.., Przydatna też analizy zmian w xrefach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Właśnie tak to zadziała, jeżeli odnośniki będą wstawione na osobnych warstwach: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 nie o odnośniki chodzi mi tylko o elementy, jak nie są by layer tylko jest im nadany kolor, czyli mamy na jednej warswie koloroe kreski, bloki, kolorowe multilinie itp nadpisujemy je w oknie layoutu wszystkie hurtem na czerwono.. da się tak zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) Dnia 17.09.2020 o 17:03, 2P napisał: 😞 I drugi błąd: Nie działa Ctrl_C Ctrl V pomiędzy rysunkami 😞 (otwartymi plikami dwg) Pozdrawiam 2P Wyłączone jest również paste z oryg współrzędnymi i jako block. To jakaś potworna kicha.. Edytowane 20 Września 2020 przez alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 6 godzin temu, alf napisał: Wyłączone jest również paste z oryg współrzędnymi i jako block. To jakaś potworna kicha.. Odpowiedź na ten problem jest kilka postów powyżej. Problem z kopiowaniem albo raczej zmiana wartości zmiennej odpowiedzialnej za kopiowanie między rysunkami (_copyclip/_pasteclip itp.) pojawia się po migracji ustawień z poprzedniej wersji ZWCADA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Dzień dobry. 1. Zmieńcie Panowie tytuł tego posta, bo wszyscy dyskutujecie, a byk aż w oczy kole... 2. Na forum są już 2 tematy związane z "błędami" ZWCADa 2021 - proponuje zrobić z tego jeden temat i przypiąć go na samej górze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Reasumując: Jeśli występuje problem z kopiowaniem proszę przestawić zmienną COPYCLIPFORMATS na 193. Według zapowiedzi ZWSOFTu moduł drukowania ma być rozbudowany w kolejnym wydaniu ZWCAD 2021 w listopadzie. Skrypty działają - jeśli jednak wystąpi pewien problem prosimy o kontakt, dopasujemy. Proszę nie tworzyć zbiorczych tematów. Jedno zagadnienie = jeden temat na forum. Tematy zbiorcze w większości przypadków są czytelne tylko dla autora. Aktualizacja 02-12-2020. Niestety prace z wydrukiem przeźroczystości się przeciągnęły. Cały moduł drukowania jest przebudowywany. Obecnie udało się dodać możliwość druku obiektów zacieniowanych na wbudowanej drukarce do PDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi