alf Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) czy jest możliwe wyświetlanie/drukowanie wipeout-u bez widocznej obwiedni? Uściślę, nie wszystkich ale np kilku konkretnych. Opcja2: wyłączanie drukowania wszystkich obwiedni, przy jednoczesnym wyświetleniu..samo umieszczenie wipeoutu na niedrukowanej warstwie powoduje nie drukowanie się całej przykrywki Edytowane 14 Września 2018 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 A gdyby tak przypisać do zasłony egzotyczny (nieużywany) kolor i w stylu wydruku ustawić ten kolor na wartość 255 czyli biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 14 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 A nie jest tak że na bialym jest bialy a na czarnym tez biały? Po za tym 255 chyba drukuje się na lekko szaro.. W bentleju jest kolor backgroung przyjmuje kolor tła wiec ani na modelu ani na layouyach go nie widac i w zwiazku z tym sie nie drukuje.. Myslalam ze w okienku properties mozna wyłączyć obwiednie ale tej cechy nie ma na liście.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Dzień dobry, Można też w stylu wydruku zmienić Intensywność "egzotycznego koloru" na 0: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 17 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 fakt.. to by załatwiło sprawę niedrukowania koloru 255.. dziękuję za pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Od wielu lat korzystam z wipeoutów w dość specyficzny i myślę oryginalny sposób. Dzięki wipeoutom rysując otwory w ścianach (okna, drzwi, przejścia itp.) nie rozcinam kresek rysunku ścian i ich haczowania, tylko przykrywam je odpowiednimi blokami drzwi i okien zawierającymi wipeout. Do poprawnego działania potrzebuję właśnie wipeouty nie tyle bez obwiedni, co z obwiednią w kolorze tła (i o określonej grubości). Czyli to o czym jest tutaj mowa. (Ale powyższe pomysły tego nie załatwiają). Mój sposób jest taki, że mam specjalną warstwę na wipeouty o kolorze .... TrueColor 255,255,255. Czyli białym. Bo pracuję na białym ekranie roboczym. W przypadku osób pracujących na ciemnych ekranach, warstwa ta powinna mieć kolor odpowiadający tłu. ALE! przed wydrukiem należy przestawić jej kolor zawsze na RGB 255.255,255, żeby osiągnąć pożądany efekt na wydruku. Ja mam do tego specjalnego LISPa, który załatwia sprawę za mnie. Ogólnie mówiąc wipeouty mają potężne możliwości i umożliwiają zupełnie inne podejście do rysowania. Szkoda, że są tak mało znanym elementem i wykorzystywanym jedynie sporadycznie. Nie rozumiem czemu. A o wykorzystaniu wipeoutów z obwiednią w kolorze tła, to właściwie oprócz mojego rozwiązania nie słyszałem nigdy wcześniej. A to naprawdę daje duże nowe możliwości. U mnie w biurze technikę takiego wrysowywania okien, drzwi, barierek, detalu na elewacjach i mnóstwa innych rzeczy przyjęli już wszyscy i bez tego nie ma życia. Nie ma efektywnego rysowania bez wipeoutów. Dlatego zachęcam do wipeoutów. Jakby ktoś był bardziej zainteresowany moją techniką obiektowego rysowania rysunków budowlanych to chętnie opowiem. kruszynski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi