kaminki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Witam. Co myślicie o przechowywaniu wszystkich danych odnośnie rysunku w zewnętrznej bazie SQLite? Załóżmy, że mam pręty zbrojeniowe i ich opisy. Na rysunku będą to zwykłe polilinie i tekst. W bazie bym przechowywał do nich Handle i wszystkie pozostałem dane jak średnica czy liczba sztuk. W momencie jakiejkolwiek zmiany mógłbym wtedy pobrać sobie listę Handle's obiektów i zaktualizować je. Pracuje teraz nad przechowywaniem danych w samym pliku CAD ale potrzeba często sporo kodu aby coś znaleźć czy pracować nad danymi obiektami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Przejrzyj sobie temat o przyborniku PARIKON . Wydaje mi się, że planujesz wyważać już otwarte drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaminki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 22 minuty temu, Marek-M napisał: Przejrzyj sobie temat o przyborniku PARIKON . Wydaje mi się, że planujesz wyważać już otwarte drzwi Pracuję nad zbrojeniami ścian i stropów. Powyższy przybornik jest raczej do elementów typu podciąg. A przynajmniej tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Bardziej miałem na myśli, że @Parikon w swojej aplikacji wykorzystuje właśnie bazę danych SQLite i sposób jej wykorzystania może być podobny do Twojego pomysłu (nie zagłębiałem się w szczegóły techniczne jego rozwiązania i mogę z tego powodu się mylić). Myślę, że dotychczasowa praca Parikona może być dla Ciebie pomocna. Życzę powodzenia w Tworzeniu własnej aplikacji Aplikacji nigdy za wiele kruszynski i dmatusz3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Wyważaniem otwartych drzwi, byłoby gdyby Przybornik był open-source. Dopóki tak nie jest to trzeba te drzwi wyważać jeżeli jest potrzeba funkcjonalności której w przyborniku brakuje. Co do trzymania danych poza rysunkiem każdy rasowy programista powie oczywiście "to zależy". Zależy od mnóstwa rzeczy i problemów jakie trzeba rozwiązać. Podstawowym jest przenośność. Jeżeli tworzy się aplikację na własne potrzeby albo zamkniętego kręgu odbiorców (np. w ramach jednego biura) a powstała dokumentacja jest wydawana na zewnątrz np w pdf'ach, to nie ma problemu. Co się jednak stanie z rysunkami dwg które zostaną pozbawione zewnętrznego źródła danych z chwilą ich przekazania odbiorcy? Chętnie zapoznałbym się z w miarę wygodnym i działającym rozwiązaniem problemu przenośności/zmian nazw plików/backap'u danych/pracy grupowej etc. przy zewnętrznej bazie do dwg'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasW Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Ja zacząłbym od zapoznania się z wbudowanymi w jądro API i metodami zapisywania dod. informacji w samych obiektach ( XDATA i atrybuty (do bloków ) ) Nie ma wtedy problemu z rozjechaniem się danych i bazy danych ( osobne pliki ) które wskazano wyzej jako ew. problemy. SQLite jest ok. ale rezerwowałbym go dla bardziej złożonych projektów gdzie raport będzie dotyczył przetworzenia dużej ilości obieków ( ~ > 10000 ) bo wtedy w API wychodzą pewne ograniczenia ... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi