Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Rysunki z ZWCADa drukuje na ogół do postaci PDF i dopiero potem ewentualnie kieruje do wydruku w wersji papierowej.

Korzystam z drukarki DWG to PDF.pc5

Czy jest możliwość aby rysunki po wydruku były automatycznie otwierane przez domyślną przeglądarkę plików pdf? (W autocadzie takowa opcja występuje, drukarka DWG to PDF.pc3)

Opublikowano
  W dniu 27.02.2018 o 07:03, kruszynski napisał:

Jeśli drukowałby Pan używając drukarki PDFCreator, można tam ustawić, żeby plik otwierał się po zapisaniu

Rozwiń  

Drukarka PDFCreator to fajne narzędzie, niestety przy wydrukach z plików DWG znacznie lepiej sprawdza się DWG to PDF.pc5.
W PDFach wydrukowanych za pomocą drukarki wirtualnej DWG to PDF.pc5 zapisywane są np. warstwy, które można włączać i wyłączać.
Dodatkowo można ustawiać swoje formaty papieru w jednym pliku drukarki (nie tworząc dodatkowych drukarek z różnymi rozmiarami papieru). PDFCreator niestety nie oferuje takich funkcji.

Niestety PDF to DWG.pc5 ma problem z prawidłowym drukowaniem szerokości polilinii, które mają nadaną szerokość w pliku dwg.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie minusem drukarki DWG to PDF jest rozmiar wygenerowanego pliku PDF. O ile w AutoCAD robi całkiem zgrabne (o dość małym rozmiarze) pliki, to z ZWCADa wychodzą kobylaste (ten sam rysunek w ACAD ma 80-100kB a ZWCAD 250-300kB). Nie ma tu większego znaczenia czy w PDFie będą wyłączalne warstwy czy nie. Dla mnie PDFCreator jest złotym środkiem. Zarówno z ACAD jak i z ZWCAD wychodzą dość małe pliki.

EDIT: Żeby nie być gołosłownym, to dosyłam pliki PDF - ten sam rysunek wygenerowany na 3 sposoby.

Podkład mapowy jest zrobiony jako XREF i z tego powodu PDFCreator i DWGtoPDF w ZWCAD nie zrobiły edytowalnych tekstów. DWGtoPDF w AutoCAD wykonał dla mnie wzorcowego PDFa ale nie lubię bawić się w przełączanie - rysowanie w ZWCAD, drukowanie w AutoCAD - i dlatego postawiłem na złoty środek jakim jest PDFCreator+ZWCAD :)

Testy robiłem na ZWCAD 2015+ (vernum = "2015.08.15(27483)"), bo tego używam jako wersji stabilnej i szybkiej. ZWCAD 2018 za często mi się wysypuje podczas rysowania a dodatkowo mocno zamula przy większych mapach.

Edytowane przez Marek-M
Dodanie plików PDF i dodatkowego wyjaśnienia. Dopisanie rozmiaru plików.
Opublikowano

Kompresja PDF to jedno a sposób generowania PDF to inna sprawa. Jakbyście porównali warstwy wygenerowane w AutoCAD i ZWCAD, to zauważycie, że ZWCAD do wydruku wrzuca na listę chyba wszystkie warstwy, które były w rysunku, nawet zablokowane. AutoCAD wrzuca tylko te, które są widoczne. No i bez kompresji w SmallPDF AutoCAD pełną zawartość rysunku zmieścił w 134kB a ZWCAD po kompresji nadal jest 2.4x większym plikiem.

Bardzo żałuję, że DWGtoPDF w ZWCAD działa tak słabo. Cóż, ważne, że jest alternatywa.

Aktualnie wolę utracić informację o warstwach w PDF ale otrzymać mały plik niż kompresować pliki PDF w SmallPDF. Przy większych projektach różnicę w rozmiarze dokumentacji otrzymuję na poziomie 2MB w PDFCreator vs 16MB w DWGtoPDF ZWCAD (bez kompresji). Kompresja w tym niewiele pomoże.