Chris Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) 11 minut temu, Adam Klaczek napisał: A gdy Pan wyłączy Orto? Przy wyłączonym trybie ORTO działa poprawnie. Czy przy włączonym trybie ORTO funkcja działa inaczej? Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Chris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Obecnie ciężko stwierdzić, staramy się popatrzeć na problem pod różnymi kątami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 2 godziny temu, dmatusz3 napisał: Obecnie ciężko stwierdzić, staramy się popatrzeć na problem pod różnymi kątami. Sprawdziłem jak to działa u konkurencji. Z moich obserwacji wynika, że w trybie ORTHO program nie pozwala na śledzenie (funkcja OBJECT SNAP TRACKING jest jakby nieaktywna). Możliwe jest przesuwanie kursorem wyłącznie w trybie orto (czyli góra/dół/lewo/prawo dla standardowo ustawionego globalnego układu współrzędnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Dnia 3.04.2018 o 18:06, Chris napisał: Sprawdziłem jak to działa u konkurencji. Z moich obserwacji wynika, że w trybie ORTHO program nie pozwala na śledzenie (funkcja OBJECT SNAP TRACKING jest jakby nieaktywna). Możliwe jest przesuwanie kursorem wyłącznie w trybie orto (czyli góra/dół/lewo/prawo dla standardowo ustawionego globalnego układu współrzędnych). Apeluję, żeby tak to działało w ZWCAD-zie. Skoro włączam tryb ORTHO, to chcę rysować tylko w pionie albo poziomie i nie powinny się pojawiać linie śledzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 12 godzin temu, Bartek1977 napisał: Skoro włączam tryb ORTHO, to chcę rysować tylko w pionie albo poziomie i nie powinny się pojawiać linie śledzenia. Rozumiem, że linie śledzenia mają się nie wyświetlać tylko w kierunku rysowania, inne natomiast już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Chyba mnie trochę poniosło z tym, żeby się nie wyświetlały, niech będą, tylko żeby się nie dało narysować linii pod kątem innym niż prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Dnia 26.03.2018 o 09:09, Bartek1977 napisał: ZWCAD 2018 SP2 beta Wydaję mi się, że problem z rysowaniem w trybie orto został naprawiony, ale ciągle występuje gdy jest włączone śledzenie biegunowe. Gdy nie ma etykiety, program nie rysuje linii wzdłuż śledzenia. ZWCAD 2019 Beta Problem ten pojawia się dużo częściej niż w poprzedniej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Dnia 29.03.2018 o 17:40, Chris napisał: Witam, ZWCAD 2018 vernum = "2018.03.16(29562)_x64" zauważyłem problem z przeciąganiem uchwytów np. linii/polilinii. Procedura, podczas której wystąpiły problemy. Wybieram uchwyt, wskazuję kierunek, w którym chciałbym przeciągnąć uchwyt i wpisuję wartość przesunięcia (tryb orto włączony). Czasami uchwyt zostaje przesunięty w przeciwnym kierunku niż określiłem to na ekranie. Próbuję wyłapać jakiś schemat, który pozwoliłby wyłapać problem, ale póki co nie udało mi się to... Z tego co pamiętam w SP2-beta miałem sporadycznie podobne objawy. Czy wystąpiły u kogoś podobne problemy? ZWCAD 2019 Beta Zauważyłem, że w wersji 2019 dzieje się tak dużo częściej niż w 2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Dnia 31.07.2018 o 09:36, Bartek1977 napisał: Dnia 26.03.2018 o 09:09, Bartek1977 napisał: ZWCAD 2018 SP2 beta Wydaję mi się, że problem z rysowaniem w trybie orto został naprawiony, ale ciągle występuje gdy jest włączone śledzenie biegunowe. Gdy nie ma etykiety, program nie rysuje linii wzdłuż śledzenia. ZWCAD 2019 Beta Problem ten pojawia się dużo częściej niż w poprzedniej wersji Błąd w najnowszej wersji nie poprawiony, a naprawdę bardzo przeszkadza przy rysowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Niestety będę musiał się znów powtórzyć 😕 ZWCAD 2019, SP1 - błąd nie poprawiony, brak etykiety nie pozwala narysować linii wzdłuż śledzenia. Bardzo często się to zdarza i to nie tylko przy rysowaniu, ale również przy kopiowaniu obiektów, przesuwaniu itp. Niestety nie zawsze jestem w stanie to wyłapać i wtedy jest problem. Bardzo proszę o interwencję w sprawie tego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Dzień dobry, Nie udaje się uzyskać efektu, o jakim Pan pisze. Może problem leży w rysunku? Proszę przy okazji błędu, przekopiować elementy do nowego rysunku i tam spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Jest ok, kiedy zakończę linię klikając myszką, lecz gdy wpiszę długość z klawiatury i zatwierdzę enterem, program nie rysuje wzdłuż linii śledzenia, tylko do krzyża nitkowego. Oczywiście jak nie pojawi się etykieta, jak jest to wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Jak to sprawdzamy, to etykieta pojawia się łącznie z linią śledzenia. Nie możemy odtworzyć przypadku, gdy jest linia śledzenia, a nie ma etykiety. Może przesłać Pan film na priv, aby zobaczyć w jakim przypadku się to ujawnia? Jakie są ustawienia śledzenia? Czy był wykonany reset profilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Proszę spróbować zacząć rysować poziomą linię, a następnie delikatnie ruszać kursorem góra dół, blisko linii śledzenia. Łatwiej to uzyskać na większym rysunku. Profil resetowałem kilka razy, sprawdzałem na różnych komputerach, różnych myszkach. Wszędzie to samo. I to naprawdę zdarza się bardzo często. Może wieczorem uda mi się nagrać film, to prześlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Sprawdzaliśmy to przez 15 min na dwóch komputerach i nie udało się powtórzyć takiego stanu, aby była wyświetlona sama linia śledzenia bez etykiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 A mieliście włączone wprowadzanie dynamiczne? Jeżeli jest włączone, to etykieta nie znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Testowaliśmy to przy wyłączonym wprowadzaniu dynamicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Też trochę potestowałem i zauważyłem, że im większe DPI myszki, tym łatwiej uzyskać "efekt" znikającej etykiety. DPI = 600 lub 800 - kilka razy się zdarzyło, 1200-1600 - dużo częściej, 3200 - prawie non-stop. Większe DPI to większy kąt. Na załączonym screenie DPI=3200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Jaki posiada Pan model myszy? Testowaliśmy to na trzech stanowiskach z różnymi dpi myszy i ani razu nie udało się uchwycić takiego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 A4tech evolution oscar x710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 ZWCAD 2019, SP1 To ja już nie wiem o co chodzi 😕 Sprawdzałem dokładnie na dwóch komputerach, jeden z windowsem 7, drugi z 10. Jedna myszka, to ta co podałem powyżej, druga A4TECH EVO XGame Laser Oscar X740. Na obydwu to samo. Etykieta znika, linia odniesienia dalej jest widoczna. A czy ktoś z forumowiczów zauważył u siebie ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam, ZWCAD 2019 SP2 vernum = "2019.01.28(41803)_x64" Problem z komendą _stretch w trybie ORTO i włączonym śledzeniem ciągle występuje. Nie w każdym kierunku i nie za każdym razem, ale zdarza się, że zamiast wydłużyć element o zadaną długość, skraca go. Przykład w załączonym filmie. Procedura, przy której wystąpił błąd: - narysowałem linię/polilinię - wywołałem komendę STRETCH, - wybrałem koniec linii i wskazałem kierunek wydłużenia. Jeśli pojawi się znacznik śledzenia wierzchołka, to przy próbie wydłużaniu obiektu w kierunku dolnym o 100 jednostek linia zostaje skrócona o zadaną wartość. Dokładnie ta sama procedura z przeciwnym wierzchołkiem w kierunku górnym daje prawidłowy rezultat. Nagrywaj_2019_02_15_10_49_55_119.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Dzień dobry, Zgłosiliśmy to do producenta. (ta sytuacja wymaga 2 czynników - włączenia orto i wyłączenia wprowadzania dynamicznego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 ZWCAD 2019 SP2 vernum = "2019.01.28(41803)_x64" Pojawia się to nie tylko w trybie orto. Mając włączone śledzenie biegunowe i linię/polilinię skośną w stosunku do układu współrzędnych, chcąc ją wydłużyć lub skrócić łapiąc za wierzchołek, czasami robi na odwrót. Według mnie problemem jest etykieta "przedłużenie", tylko nie wiem dlaczego raz jest dobrze, a raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 ZWCAD 2020 PRO vernum = "2019.11.06(51422)_x64" błąd nieprawidłowego rozciągania obiektów ciągle nie został rozwiązany. Dodatkowo zauważyłem, że czasami przypadkowo udało mi się złapać metkę od śledzenia (SMARTTRACK TOOLTIPS), co chyba nie powinno mieć miejsca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi