dmatusz3 Posted April 28, 2015 Report Share Posted April 28, 2015 Po uruchomieniu programu zobaczymy okno programu, jak poniżej. Na rysunku widać czerwony krzyżyk. To jest kursor. Będziemy pisać tam, gdzie jest kursor. Spróbujmy napisać wyrażenie a=10. Oznacza to, że tworzymy zmienną a i przypisujemy jej wartość 10. W SMath zmienne przypisujemy za pomocą znaku ":" - dwukropek. Po wciśnięciu dwukropka na ekranie pojawi się dwuznak w postaci := Wpiszmy więc: a : 10 W programie powinno to wyglądać w taki sposób: Dodajmy jeszcze jeden wpis - utwórzmy zmienną b=10. Następnie napiszmy: c : a + b = Jeśli wszystko dobrze wykonaliśmy to zobaczymy coś takiego. Zmieńmy teraz wartość a z 10 na 30. Nie powinno to być trudne, należy tylko wskazać myszką 10 i edytując zamienić 1 na 3. Poniżej wynik tej operacji. UWAGA. Proszę zwrócić uwagę, że ważna jest kolejność wpisywania wyrażeń. Gdybyśmy przenieśli wyrażenie c na samą górę to program jej nie przeliczy. Wszystkie zmienne są bowiem czytane z góry na dół. Gdy pokazuję komuś program, często słyszę taką uwagę: "Szkoda, że nie przelicza jednostek" Program przelicza jednostki bez najmniejszego problemu, ale jest to rozwiązane inaczej niż w Mathcadzie. W tym ostatnim programie można było wpisać jednostkę i była ona rozpoznawana. Natomiast w SMath musimy wywołać funkcję i niejako powiadomić program, że będziemy wpisywali jednostki. W nagrodę oznaczenia jednostek będą w kolorze niebieskim. Ustawmy się kursorem za cyfrą 30 i wciśnijmy na klawiaturze apostrof (prawdopodobnie będzie pod tym samym klawiszem, co cudzysłów). Z okna jakie się pojawi możemy sobie wybrać jednostki, lub wpisać je z klawiatury (szybsza metoda). Ja wprowadziłem mm. SMath zaprotestował. Nie potrafi wyliczyć zmiennej c. Jest to jak najbardziej zrozumiałe. Zmieńmy zatem zmienną b, dopiszemy jej jednostkę dm (decymetry). Otrzymaliśmy poprawny wynik. Ale, ja chciałbym wynik w cm! :-) A oto ostateczny wynik. :hi: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 Fajny program :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 Tez mi się podoba :good: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
focusdg Posted October 12, 2015 Report Share Posted October 12, 2015 Witam na forum. Przydałby się jakiś samouczek do tego programu. Trochę dla mnie obcy zarówno mathcad jak smath. Może ktoś dysponuje jakimiś samouczkami, instrukcjami itp. i może się podzielić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted October 12, 2015 Author Report Share Posted October 12, 2015 Witam na forum. Przydałby się jakiś samouczek do tego programu. Trochę dla mnie obcy zarówno mathcad jak smath. Może ktoś dysponuje jakimiś samouczkami, instrukcjami itp. i może się podzielić? Witam, na forum mamy nieco informacji odnośnie rozpoczęcia pracy w smath. O samouczki do smath nieco trudno, niemniej na początek spokojnie wystarczy zwykła książka do mathcada. Na stronie producenta programu jest forum oraz baza wiedzy http://smath.info/wiki/ Najlepiej rozpocząć od rozwiązania konkretnego problemu w smath. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
focusdg Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 (edited) Wiek robi swoje... Jestem pokoleniem z językiem wschodniego brata na czele edukacji, którego już nie pamiętam a angielskiego właściwie nie znam... Czy sposób wprowadzania danych jest taki sam jak w mathcadzie? bo do niego dosyć łatwo jest znaleźć różnych poradników w PL. Edited October 13, 2015 by focusdg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montek Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Korzystam z SMath i całkiem fajnie działa, jest dostępnych sporo snippety np. do obsługi tabel czy importu danych z excela ( to nie to co w MathCad ale da się pobrać dane do tabeli) jakiś czas temu znalazłem na stronach Politechniki Świętokrzyskiej samouczki PL autorzy I.Rokach i M.Wróbel pliki do sm w załączeniu pozdrawiam SMath_samouczki.zip dmatusz3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 18, 2016 Author Report Share Posted March 18, 2016 Pobrałem i przejrzałem. Świetne materiały :good: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montek Posted August 7, 2017 Report Share Posted August 7, 2017 Kolejne pomoce - Informatyczne podstawy SMath Studio - Opracował: Artur Borowiec; Politechnika Rzeszowska 2016 smaths2.pdf smaths1.pdf zwonko and Mayster 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 Super ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garibaldi Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 Witam, Trafiłem niedawno na ten programik. Jest super ale nie mogę nigdzie odszukać informacji na temat potęg w jednostkach. Czy jest możliwość zapisania np. cm2 zamiast cm*cm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted January 26, 2020 Author Report Share Posted January 26, 2020 Witam, proszę użyć symbolu daszka "^" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garibaldi Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 Dziękuję. Zmyliło mnie to, że jednostki są na niebiesko a potęgi już nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwonko Posted August 24, 2021 Report Share Posted August 24, 2021 Dla mnie sprawa z jednostkami w SMATH jest dość "irytująca" (wygodniejsza w MATHCADzie). Obejściem jest zdefiniowanie własnych jednostek. czyli robimy redefinicję jednostek np. cm:cm itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozik Posted December 16, 2021 Report Share Posted December 16, 2021 Jak zrobić aby do obliczeń przyjmował liczbę po zaokrągleniu. bo jak wynik wychodzi np. 8,7 i ustawiam ilość miejsc po przecinku wyświetla mi 9 i taką liczbę bym chciał do dalszych obliczeń, a przyjmuje 8,7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 16, 2021 Author Report Share Posted December 16, 2021 Istnieje funkcja round. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozik Posted December 17, 2021 Report Share Posted December 17, 2021 13 godzin temu, dmatusz3 napisał: Istnieje funkcja round. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozik Posted December 17, 2021 Report Share Posted December 17, 2021 Dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozik Posted December 17, 2021 Report Share Posted December 17, 2021 Czy da się tu zrobić pole wyboru z określonych wartości np. a=1 b=2 itp. przyjmij= i tu wybrać "a" lub "b" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozik Posted December 17, 2021 Report Share Posted December 17, 2021 (edited) Czy da się tu zrobić pole wyboru z określonych wartości np. a=1 b=7 c=12 itp. przyjmij= i tu wybrać "a" lub "b" lub "c" przyjmij="c"=12 Edited December 17, 2021 by kozik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 17, 2021 Author Report Share Posted December 17, 2021 Czy to jaka wartość ma być wybrana ma definiować użytkownik ręcznie wpisując w arkuszu, czy program ma wybrać sam jakąś wartość, np. największa, najmniejsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozik Posted December 17, 2021 Report Share Posted December 17, 2021 a,b,c chcę zdefiniować a w polu wyboru wybrać po nazwie np. "b" i do dalszych obliczeń przyjmował zdefiniowaną wartość b np. a=1 b=7 c=12 H=4 itp. przyjmij= i tu wybrać "a" lub "b" lub "c" np. przyjmij=c V=przyjmij*H=48 lub przyjmij=b V=przyjmij*H=28 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 17, 2021 Author Report Share Posted December 17, 2021 Skoro trzeba wpisać w programie to może w taki sposób? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozik Posted December 27, 2021 Report Share Posted December 27, 2021 Tylko w literę d potrzebuje pole wyboru z listy żebym wybrał np Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 27, 2021 Author Report Share Posted December 27, 2021 Do tego celu trzeba zainstalować dodatkowy komponent do smath. Najprościej proszę wczytać do SMath ten plik pole-wyboru.sm Podczas otwierania program zapyta czy instalować potrzebny komponent Wtedy będzie dostępne dodatkowe funkcjonalności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts