dmatusz3 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Witam, za kilka dnia zostanie wydana kolejna duża aktualizacji do wersji + (SP2). Na tej stronie zamieściłem opis zmian, jakie zostały wykonane w programie - ZWCAD+ 2012 SP2 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwe Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam, Na stronie zwsoft http://www.zwsoft.com/download/ można pobrać, po zalogowaniu się, ZWAD+ 2012 SP@. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek222 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) no to testujemy :) - rastry, ortofotomapy - ok 20 po 50 mb bardzo ładnie działa. - rastry - skany map czarno białe - do 1 mb - problem z działaniem ok. 30 rastrów. problem z wczytaniem, niektóre wczytały sie z białym tłem lub z czarnym pustym. - problem z wczytaniem rastra - czarna plama Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez benek222 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabzin Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Ja też właśnie testuje :) Póki co jest duża poprawa. Mam jeszcze pytanie odnośnie darmowej aktualizacji ZWCAD+ 2012 do ZWCAD+ 2013 http://www.zwcad.pl/home/nowy-zwcad-2012.html Czy darmowa aktualizacja do wersji 2013 będzie dotyczyła też te wersje ZWCAD+ 2012 które były dokładane jako darmowa aktualizacja do wersji zwykłej 2012? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam, benek222 - byłbym bardzo wdzięczny za podesłanie kilku takich rastrów na priva. Darmowa aktualizacja jest dostępna tylko dla licencji "+" kupionych w kwietniu. Niestety nie dotyczy to wersji +, które były dodane przy zakupie ZWCAD 2012. Niemniej cena ZWCAD+ 2012 (tego, którego dotyczy promocja bezpłatnej aktualizacji do 2013) w kwietniu nieco wzrosła. Prawdopodobnie wersja 2013 ukaże się w wrześniu. Oto kilka informacji odnośnie dalszego rozwoju programu, oraz samej promocji. Plany rozwoju ZWCAD+ Darmowa aktualizacja do ZWCAD+ 2013 Schematy do artykułów wykonałem w ZWCAD+ :) wojwe - gratuluję szybkości - ja już też podmieniłem linki na stronie zwcad.pl. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_ Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, na początek sprawdziłem trzy rzeczy, na których poprawę najbardziej czekałem: - drukowanie DWG to PDF (łuki i czcionki typu 'simpex' wychodzą kanciate), - bindownie XREFów (działanie funkcji Bind/bind), - zmiana w MText symbolu 'fi' na dziwne 'R' z daszkiem. Niestety żaden z wyżej wymienionych problemów nie został rozwiązany :cry: Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Krzysiek_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Krzysiek_ dziękuję za informacje. Niestety nie udało się jeszcze poprawić tych problemów. Głównym założeniem, była poprawa rastrów i kreskowania. Niemniej SP2 rozwiązuje około 60 naszych zgłoszonych problemów. Będziemy się starać, aby jak najszybciej zostało to poprawione. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwe Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Witam, Myślałem, że przesiądę się na "plusa". Funkcjonalność w zakresie ratrów - mapy tif - jest dla mnie niewystarczająca. O przezroczystości nawet nie wspominam. Żeby była taka jak w ZWCAD2012Pro. Czekam na kolejna poprawkę albo na wersję 2013. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Funkcjonalność w zakresie ratrów - mapy tif - jest dla mnie niewystarczająca. Czy mógłby Pan rozwinąć nieco myśli? Jakiej funkcjonalności Panu brakuje w przypadku map TIF? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwe Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 W chwili obecnej pracuję na dużej ilości map skanowanych do tif-a (mono). Podpietych mam ok 40 szt. o rozmiaracha 1 - 1.5 MB. W ZWCAD2013+ SP2 wystepuje przytaczany przez Krzysiek_ problem czarnego tła - rysunek nieczytelny, nie da się na nim pracować. Przezroczystość potrzebna jest mi ponieważ część map się nakłada - pozycjonowanie map względem siebie (a nie zawsze wystarczy przyciąć obraz i wyrównać skan do skanu). Stąd moja uwaga o braku wystarczającej dla mnie funkcjonalność i żeby była przynajmniej taka jak w zwykłym ZWCAD2012. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 wojwe - czy mógłby Pan podesłać 1 lub 2 takie rastry na prywatny adres? Gwarantuję pełną poufność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwe Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Same rastry wklejane pojedynczo lub kilka na raz zachowują się dobrze. Przeprowadziłem próby. Problem zaczyna sie gdy jest ich dużo (jak pisałem ok. 40 szt.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 OK, postaramy się utworzyć kilkadziesiąt rastrów TIFF i przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwe Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 OK, postaramy się utworzyć kilkadziesiąt rastrów TIFF i przetestować. Uruchomiłem mój plik na innym komputerze. Problem czarnych rastrów zniknął (może kwestia sprzętu). Jest jednak efek jak na załaczonym zrzucie keranu Jeden tif ma białe tło a drugi jakby przezroczyste. Pomiżej załaczam zastosowane tif-y. TD60217968-r3.tif TD60193741-kal-r2.tif Oba tif-y skanowane były na tym samym skanerze i tak samo kalibrowane (KLIBRONEK). Mimo wyłaczoje ramy orazu nadal jest ona pozaywana. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Dziękuje bardzo za rastry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych75 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Witam w edytorze jednowierszowym podczas wpisywania np. znaku średnicy %%d kursor przesuwa się o kilka znaków do przodu - jak już to było wcześniej opisywane, chyba przy SP1 akurat w projektach używam czcionki romans i niestety jest to trochę denerwujące pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Witam Problem z tekstem jednowierszowym i czcionką shx jest nam znany. Problem nie występuje przy wykorzystaniu czcionki TrueType np. Arial. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Witam! Jak zmienić czcionkę i jej wielkość w wierszu poleceń w ZWCAD+ 2012PRO PL SP2 ( vernum = "2013.03.31(11367)"?? Posiadam zainstalowaną również nakładkę BIK7 (ver. 7.7.1). Niestety przez okno OPCJE/CZCIONKA nie ma żadnej reakcji. Zgłaszałem w po wydaniu SP1, że nie zapamiętywało zmiany czcionki i jej wielkości po wyjściu z programu, a teraz w ogóle jej nie zmienia... Program nie reaguje w ogóle na wybór innej czcionki i zmianę wiekości/pogrubienia itd... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Witam Dziękuję za informację. Istotnie, jest kłopot z ustawieniem innej niż domyślnej czcionki. W ramach sesji, w obrębie domyślnej czcionki Courier powinny działać wszystkie opcje kursywa, pogrubienie, rozmiar. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 - drukowanie DWG to PDF (łuki i czcionki typu 'simpex' wychodzą kanciate), Witam! Nie wiem, czy o tą kanciastość chodzi, ale przynajmniej u mnie po zainstalowaniu ZWcada na co dopiero przeinstalowane windowsy (może to ma znaczenie ?) otrzymałem pdfy z drukarki DWG to PDF w bardzo złej jakości. Czcionki simplex koślawe (w dużym powiększeniu) itp. Powalczyłem w ustawieniach i się bardzo poprawiło. Mianowicie domyślnie w ustawieniach drukarki miałem druk wektorowy w rozdzielczości 100DPI, a po przestawieniu na 1200DPI wynikowy pdf wygląda duuuużo lepiej. Przy czym nadal krzywe w pdfie reprezentowane są jako zbiór krótkich odcinków prostych, a nie łuk. Do wydruku i na ekran to wystarczy :) Szkoda, że brak podziału na warstwy w PDFie jak było w starej wersji... :( Pozdr =2P= Krzysiek_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_ Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Witam, zwiększenie rozdzielczości drukarki 'DWG to PDF' w większości przypadków daje wystarczającą obłość elementów. W końcu umożliwi mi to korzystanie z opcji 'publish' i druk wielu arkuszy jednocześnie. Wieeelkie dzięki 2P! Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Załączam plik z tekstem. Jest błąd w obsludze tekstu. Nazwa miejscowości zmienia się po wejściu w edytor tekstu. pozdrawiam vernum = "2013.03.31(11367) blad tekstu.dwg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_ka Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam. U mnie niniejszy plik po edycji "sam się naprawia" :) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekP13 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam. Ja również zauważyłem problemy z obsługą rastrów - pliki tif (dwukolorowe). W Modelu raz je wczytuje z tłem białym - w arkuszu "tło" jest również białe - wydruk jest ok - ale rysowanie jest kłopotliwe natomiast czasami w modelu "tło" tifa jest czarne i również w arkuszu tło jest czarne, na wydruku również W zasadzie tło tifa powinno być "przezroczyste" - powinno przyjmować kolor tła ustawiony w programie i nie wpływać na wydruk. W ZWCAD 2012 jest ok, ZWCAD+ SP1 (chyba też było ok) teraz jest gorzej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwe Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 W ZWCAD2012PRO rastry działały dobrze z obsługą przezroczystości, w ZWCAD+ SP1 też działają ale bez przezroczystości (da się wytrzymać). w SP2 działają różnie i nadal bez przezroczystości - niestety. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi