Dopasowanie obrazu rastrowego jpg do przygotowanej obwiedni [Rozwiązany]

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, Chciałbym zapytać czy można a jeżeli tak to jak mam to zrobić czyli dopasować wstawiony obraz rastrowy do przygotowanej obwiedni. Chcę wykonać pseudo wizualizację i ustawić kadr fototapety na ścianie. Na pozostałym fragmencie tapeta ma być niewidoczna. Na załączonym printscr na niebiesko zaznaczyłem obszar w którym ma być fototapeta. Bardzo proszę o pomoc.

image.png.5d5ad5247370153305cea8cacde5b316.png

Jeśli obraz został wstawiony przy pomocy polecenia _imageattach to można zastosować polecenie _imageclip do docięcia obrazu do wybranej polilinii.
Procedura: polecenie _imageclip, następnie wybrać obraz (informacja pojawia się w wierszu poleceń), następnie wybrać <NEW>  (czyli nowa obwiednia), później jest pytanie o rodzaj obwiedni, tutaj należy wybrać [Select polyline], wybrać polilinie tworzącą nową obwiednię i  po wybraniu obraz zostanie docięty do wskazanej obwiedni/polilinii.

Sprawdziłem. Wszystko działa jak chciałem. Dziękuję.

Mam jeszcze jeden temat. Chodzi mi o kreskowanie/wypełnienie. Próbując wypełniać elementy i wskazując punkt albo nie wypełnia się on kolorem albo wyskakuje okienko że źle mam narysowane albo wskazany element się wypełnia a inny znika.

Czy możecie podpowiedzieć co robię źle i/lub jak temu zaradzić ??

Poniżej zdjęcie okienka i rysunku który staram się uzupełnić kolorami.

image.png.63f600cb731ad4efbc7ecdccc658548b.png

image.png.393c90b8481a4827b0a44a4b734777aa.png

OK. Spróbuję zwiększyć tolerancję przerw ale powiem szczerze że jestem zaskoczony że linie mi się nie "stykają" w tej kwestii jestem bardzo dokładny i staram się. Używam lokalizacji względem obiektu i wydawało mi się że wszystko jest super.

Dziękuję za podpowiedź.

Dzień dobry,

To znowu ja.

Muszę jeszcze podręczyć w temacie przycięcia obrazu do obwiedni. Dzisiaj próbuję zrobić to samo tyle że z inną obwiednią i już się wydawało że pójdzie szybko i sprawnie a tu taki komunikat. Samoprzecinające obwiednie tnące nie są dozwolone. Co to znaczy i jak zaradzić w tym temacie.

image.thumb.png.85c23c15edbe8a6d75b061d78e94876e.png

2 godziny temu, Mirrro napisał:

Muszę jeszcze podręczyć w temacie przycięcia obrazu do obwiedni. Dzisiaj próbuję zrobić to samo tyle że z inną obwiednią i już się wydawało że pójdzie szybko i sprawnie a tu taki komunikat. Samoprzecinające obwiednie tnące nie są dozwolone. Co to znaczy i jak zaradzić w tym temacie.

Najprawdopodobniej masz źle utworzoną obwiednię z polilinii. Prawdopodobnie początek i koniec polilinii krzyżują się czego nie dopuszcza program. Polilinia musi tworzyć zamknięty obszar (bez przecięć polilinii tworzącej ten obszar). Zrób test z kwadratem narysowanym poleceniem RECTANG i potem wykonaj taki sam kwadrat, ale rysując polilinią z tym, ze koniec polilini przeciągnij poza punkt początkowy (nie kończ w punkcie początkowym, tylko skrzyżuj poliilnię). W rezultacie w tym drugim przypadku dostaniesz właśnie taki komunikat. Sprawdziłbym dokładnie polilinię tworzącą obszar czy przypadkiem gdzieś nie nastąpiło skrzyżowanie dwóch odcinków tworzących zamknięty obszar/obwiednię. Ewentualnie spróbuj raz jeszcze narysować ten obszar zwracając uwagę na to żeby nie nastąpiło przecięcie oraz żeby punkt początkowy pokrywał się z punktem końcowym (ewentualnie przed domknięciem polilinii możesz w wierszu poleceń wybrać C - Close [nie wiem jak w wersji PL, ale pewnie Z - Zamknij])

Edytowane przez Chris

Witajcie raz jeszcze, wykonałem Wasze zalecenia i tak.

Overkill - nie pomógł

Spróbowałem z przeciągniętą polilinią i pojawił się ten sam komunikat.

Dopiero po narysowaniu nowej polilinii i zamknięciu jej zakończ wszystko zadziałało.

Dziękuję za podpowiedzi i rozwiązanie tematu.

• dmatusz3 zmienił(a) tytuł na Dopasowanie obrazu rastrowego jpg do przygotowanej obwiedni [Rozwiązany]
  • dmatusz3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.