Mirrro Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Dzień dobry, Chciałbym zapytać czy można a jeżeli tak to jak mam to zrobić czyli dopasować wstawiony obraz rastrowy do przygotowanej obwiedni. Chcę wykonać pseudo wizualizację i ustawić kadr fototapety na ścianie. Na pozostałym fragmencie tapeta ma być niewidoczna. Na załączonym printscr na niebiesko zaznaczyłem obszar w którym ma być fototapeta. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Dzień dobry, proszę skorzytać z funkcji PRZYTOBR (_IMAGECLIP) i wskazać obwiednię, do której obraz ma być przycięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Jeżeli obwiednia jest polilinią, to proszę obraz przyciąć z opcją Wybierz polilinię: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Jeśli obraz został wstawiony przy pomocy polecenia _imageattach to można zastosować polecenie _imageclip do docięcia obrazu do wybranej polilinii. Procedura: polecenie _imageclip, następnie wybrać obraz (informacja pojawia się w wierszu poleceń), następnie wybrać <NEW> (czyli nowa obwiednia), później jest pytanie o rodzaj obwiedni, tutaj należy wybrać [Select polyline], wybrać polilinie tworzącą nową obwiednię i po wybraniu obraz zostanie docięty do wskazanej obwiedni/polilinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 5 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Dziękuję za porady. Rzucam się do działania. Mam nadzieję że się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 5 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Sprawdziłem. Wszystko działa jak chciałem. Dziękuję. Mam jeszcze jeden temat. Chodzi mi o kreskowanie/wypełnienie. Próbując wypełniać elementy i wskazując punkt albo nie wypełnia się on kolorem albo wyskakuje okienko że źle mam narysowane albo wskazany element się wypełnia a inny znika. Czy możecie podpowiedzieć co robię źle i/lub jak temu zaradzić ?? Poniżej zdjęcie okienka i rysunku który staram się uzupełnić kolorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Chyba najprościej zwiększyć tolerancję "przerw": Albo połączyć linie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 5 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września OK. Spróbuję zwiększyć tolerancję przerw ale powiem szczerze że jestem zaskoczony że linie mi się nie "stykają" w tej kwestii jestem bardzo dokładny i staram się. Używam lokalizacji względem obiektu i wydawało mi się że wszystko jest super. Dziękuję za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Proszę sprawdzić miejsca oznaczone czerwonymi okręgami- to miejsca w których mogą być przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 6 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września Dzień dobry, To znowu ja. Muszę jeszcze podręczyć w temacie przycięcia obrazu do obwiedni. Dzisiaj próbuję zrobić to samo tyle że z inną obwiednią i już się wydawało że pójdzie szybko i sprawnie a tu taki komunikat. Samoprzecinające obwiednie tnące nie są dozwolone. Co to znaczy i jak zaradzić w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 6 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 6 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września Podejrzewam, że obwiednia cięcia pokrywa się z granicą rysunku i tego dotyczy błąd. Proponuję spróbować nieco przeskalować obraz aby sięgał poza krawędź tnącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 6 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września Już tak próbowałem ale nie zadziałało. Dalej kicha i taki sam komunikat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 6 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września Można zacząć od sprawdzenia, czy to pojedynczy obiekt typu Polilinia i czy w wierzchołkach się nie "krzyżuje"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 6 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września Można na takiej polilinii wykonać _OVERKILL, który usunie ewentualne duplikaty węzłów na niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 6 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września (edytowane) 2 godziny temu, Mirrro napisał: Muszę jeszcze podręczyć w temacie przycięcia obrazu do obwiedni. Dzisiaj próbuję zrobić to samo tyle że z inną obwiednią i już się wydawało że pójdzie szybko i sprawnie a tu taki komunikat. Samoprzecinające obwiednie tnące nie są dozwolone. Co to znaczy i jak zaradzić w tym temacie. Najprawdopodobniej masz źle utworzoną obwiednię z polilinii. Prawdopodobnie początek i koniec polilinii krzyżują się czego nie dopuszcza program. Polilinia musi tworzyć zamknięty obszar (bez przecięć polilinii tworzącej ten obszar). Zrób test z kwadratem narysowanym poleceniem RECTANG i potem wykonaj taki sam kwadrat, ale rysując polilinią z tym, ze koniec polilini przeciągnij poza punkt początkowy (nie kończ w punkcie początkowym, tylko skrzyżuj poliilnię). W rezultacie w tym drugim przypadku dostaniesz właśnie taki komunikat. Sprawdziłbym dokładnie polilinię tworzącą obszar czy przypadkiem gdzieś nie nastąpiło skrzyżowanie dwóch odcinków tworzących zamknięty obszar/obwiednię. Ewentualnie spróbuj raz jeszcze narysować ten obszar zwracając uwagę na to żeby nie nastąpiło przecięcie oraz żeby punkt początkowy pokrywał się z punktem końcowym (ewentualnie przed domknięciem polilinii możesz w wierszu poleceń wybrać C - Close [nie wiem jak w wersji PL, ale pewnie Z - Zamknij]) Edytowane 6 Września przez Chris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirrro Opublikowano 6 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września Witajcie raz jeszcze, wykonałem Wasze zalecenia i tak. Overkill - nie pomógł Spróbowałem z przeciągniętą polilinią i pojawił się ten sam komunikat. Dopiero po narysowaniu nowej polilinii i zamknięciu jej zakończ wszystko zadziałało. Dziękuję za podpowiedzi i rozwiązanie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi