BKW Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 vernum = "23.20_2022.12.03(#4996-a5f007e30b8)_x64, WIN_10_prof Od wczoraj mam problem z otwarciem plików "dwuklikiem". Przy próbie otwarcia pojawia się taki komunikat : Gdy otwieram rysunki poprzez przeciągnięcie do ZWCADa lub z polecenia OTWÓRZ wszystko działa dobrze. Nie ma znaczenia lokalizacja pliku, nie ma znaczenia otwarcie programu jako administrator. Na 3 pliki znajdujące się w jednym folderze, przez "dwuklik" nie włączają się 2 (poniżej zrzut z zawartości folderu) Ktoś spotkał się z powyższym problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Czy może Pan spróbować zastąpić spacje w nazwie pliku na podkreślenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 W dniu 10.02.2023 o 14:20, dmatusz3 napisał: Czy może Pan spróbować zastąpić spacje w nazwie pliku na podkreślenie? Okazuje się, że nie tylko w nazwie pliku wszystkie spacje muszą być zlikwidowane. Również wszystkie foldery w całej ścieżce dostępu do otwieranego pliku nie mogą zawierać spacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Nie jest to na pewno reguła i musi być coś inaczej skonfigurowane na Twoim komputerze, bo właśnie u siebie przetestowałem otwieranie pliku dwuklikiem i mimo nazwy katalogów i plików ze spacjami plik się otwiera a też mam vernum = "23.20_2022.12.03(#4996-a5f007e30b8)_x64" + WIN_10_prof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 2 minuty temu, Marek-M napisał: Nie jest to na pewno reguła i musi być coś inaczej skonfigurowane na Twoim komputerze, bo właśnie u siebie przetestowałem otwieranie pliku dwuklikiem i mimo nazwy katalogów i plików ze spacjami plik się otwiera a też mam vernum = "23.20_2022.12.03(#4996-a5f007e30b8)_x64" + WIN_10_prof Dziękuję za odpowiedź Ja mam świadomość, że nie jest to reguła i że jest to związane z moim komputerem, gdyż w biurze mamy 9 komputerów pracujących na Z2023. Takie zachowanie programu zaczęło się dziać kilka dni temu, wcześniej wszystko chodziło normalnie. Dodam, że przez ten czas nic nie instalowałem (żadnych programów, sterowników, itp.) Jak znajdę czas dzisiaj to opiszę później jeszcze jedno zachowanie programu, które na początku występowało tylko u mnie (najdłużej w biurze używam programu w wersji 2023), a później w miarę sukcesywnego instalowania i użytkowania zwcada przez pozostałych użytkowników zaczęło występować również u nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 (edytowane) 42 minuty temu, BKW napisał: Okazuje się, że nie tylko w nazwie pliku wszystkie spacje muszą być zlikwidowane. Również wszystkie foldery w całej ścieżce dostępu do otwieranego pliku nie mogą zawierać spacji. AKTUALIZACJA: Powyższe nie jest regułą, bo jak się przed chwilą okazało, program otwiera pliki dwuklikiem z różnych innych lokalizacji, ale... Na belce programu pojawia się coś takiego: Edytowane 13 Lutego 2023 przez BKW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Wygląda to na skracanie ścieżki do formatu MS-DOS ale nie wiem skąd to się bierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Proszę sprawdzić SYSCODEPAGE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 7 minut temu, pawmal napisał: Proszę sprawdzić SYSCODEPAGE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Jak są krótkie ścieżki, to też występuje problem? np. C:\Temp DWG\ A proszę wpisać CHCP w cmd Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 (edytowane) Wygląda na to, że problem został naprawiony po siłowym przypisaniu plików DWG do ZWCAD 2023 poprzez funkcję "OTWÓRZ ZA POMOCĄ - ZWLAUNCHER" (mam jeszcze zainstalowanego ZWCADA 2015+) Wydaje mi się, że tu tkwił problem. Na razie naprawa działa, zobaczymy co będzie później. Edytowane 13 Lutego 2023 przez BKW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi