KKrzysztof Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Dzień dobry Na podstawie filmu instruktażowego opublikowanego na YouTube postanowiłem w ZWCAD 2023 zrobić własny typ linii, niestety nie umiem wstawić w ciąg symbolu. Czy jest w stanie mi ktoś poradzić jak to zrobić. Chcę zbudować takie typy linii: -O-O-O- / kreska ma mieś 7500 jednostek lub 5000 to w zależności od linni -<kwadrat>-<kwadrat>- / długości jak wyżej. Znalazłem opisy ale głowie do AC a pod ZWCADEm nie zadziałało. proszę o pomoc jak to zrobić, ułatwiło by mi to rysowanie dość specyficznych przewodów z czujnikami właśnie co 7500 mm i 5000mm. Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 28 Stycznia 2023 przez KKrzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Dzień dobry, nie znam dokładnie wymiarów linii, ale definicje można dodać w pliku %appdata%\ZWSOFT\ZWCAD\2023\pl-PL\Support\ZWCADiso.lin dopisując linie *Kwadraciki,Kwadraciki square ----[]-----[]----[]-----[]----[]--- A,6.35,-2.54,[BOX,ltypeshp.shx,x=-2.54,s=2.54],-2.54,25.4 *Okregi,Okregi circle ----0-----0----0-----0----0-----0-- A,6.35,-2.54,[CIRC1,ltypeshp.shx,x=-2.54,s=2.54],-2.54,25.4 Ta definicja korzysta z kształtów zawartych w pliku ltypeshp.shx Po zapisie pliku ZWCADiso.lin powiny być dostępne 2 nowe definicje linii. W działaniu wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KKrzysztof Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Serdecznie dziękuję za pomoc, oczywiście dokładnie takiego efektu oczekiwałem. Dział super. To jest materiał na tutorial z dokładnym omówieniem używania fontów do tworzenia wzorków. Jak można i skąd pobrać informację o zawartości ltypeshp.shx by móc coś więcej zpowyaciać a także czy można z innych fontów korzystać. Za linie bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Do tworzenia czcionek shp/shx korzystam z programu StarShapes http://starcad.com/index136b.html?q=pl/node/68 alf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi