KKrzysztof Posted January 28, 2023 Report Share Posted January 28, 2023 (edited) Dzień dobry Na podstawie filmu instruktażowego opublikowanego na YouTube postanowiłem w ZWCAD 2023 zrobić własny typ linii, niestety nie umiem wstawić w ciąg symbolu. Czy jest w stanie mi ktoś poradzić jak to zrobić. Chcę zbudować takie typy linii: -O-O-O- / kreska ma mieś 7500 jednostek lub 5000 to w zależności od linni -<kwadrat>-<kwadrat>- / długości jak wyżej. Znalazłem opisy ale głowie do AC a pod ZWCADEm nie zadziałało. proszę o pomoc jak to zrobić, ułatwiło by mi to rysowanie dość specyficznych przewodów z czujnikami właśnie co 7500 mm i 5000mm. Z góry dziękuję za pomoc Edited January 28, 2023 by KKrzysztof Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted January 28, 2023 Report Share Posted January 28, 2023 Dzień dobry, nie znam dokładnie wymiarów linii, ale definicje można dodać w pliku %appdata%\ZWSOFT\ZWCAD\2023\pl-PL\Support\ZWCADiso.lin dopisując linie *Kwadraciki,Kwadraciki square ----[]-----[]----[]-----[]----[]--- A,6.35,-2.54,[BOX,ltypeshp.shx,x=-2.54,s=2.54],-2.54,25.4 *Okregi,Okregi circle ----0-----0----0-----0----0-----0-- A,6.35,-2.54,[CIRC1,ltypeshp.shx,x=-2.54,s=2.54],-2.54,25.4 Ta definicja korzysta z kształtów zawartych w pliku ltypeshp.shx Po zapisie pliku ZWCADiso.lin powiny być dostępne 2 nowe definicje linii. W działaniu wygląda to tak: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKrzysztof Posted January 30, 2023 Author Report Share Posted January 30, 2023 Serdecznie dziękuję za pomoc, oczywiście dokładnie takiego efektu oczekiwałem. Dział super. To jest materiał na tutorial z dokładnym omówieniem używania fontów do tworzenia wzorków. Jak można i skąd pobrać informację o zawartości ltypeshp.shx by móc coś więcej zpowyaciać a także czy można z innych fontów korzystać. Za linie bardzo dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted January 31, 2023 Report Share Posted January 31, 2023 Do tworzenia czcionek shp/shx korzystam z programu StarShapes http://starcad.com/index136b.html?q=pl/node/68 alf 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts