Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jak przydatny jest format PDF do prezentacji rysunków nie trzeba nikogo przekonywać.

Do tej pory przy przenoszeniu rysunków z DWG do PDF stosowałem zewnętrzny program, tzw. drukarkę wirtualną PDF. Rozwiązań, w tym sporo darmowych mamy tu bezliku. Ja stosowałem Bullzip PDF Printer, bo uważałem go za najlepszy.

Ale przecież w ZWCadzie jest drukarka PDF! Przetestowałem. Ma genialną funkcję (której nie ma Bullzip PDF Printer i inne), a mianowicie rysunek zapisuje z podziałem na warstwy (Layery). To jest super, bo przeglądarka PDFów, umożliwia później włączanie i wyłączanie dowolnych warstw. Nie zatraca się struktury rysunku. Dla mnie rewelacja.

Ale! Dopatrzyłem się 3 niedoróbek ZWCadowej drukarki PDFów.... Jedna jest bardzo poważna, bo może mnie skłonić do powrotu do innych rozwiązań. Wnioskuję o naprawę tej funkcji :)

1. (najpoważniejszy problem) Mam w rysunku tabelkę rysunkową z tekstami pisanymi za pomocą czcionki systemowej Arial. Po druku rysunku do PDFów, czcionki te wyglądają jak nienaturalnie pogrubione, rozlane. Analiza wskazuje, że ZWcad2PDF obwiednie liter traktuje jak linie i tworzy je o pewnej grubości! Litery stają się nieczytelne! Bullzip PDF Printer wykonuje zadanie dobrze, obiwednie mają grubość 0,00 a literę tworzy tylko wypełnienie. Żeby nie być gołosłowny w załączeniu dwa pliki PDF tej samej tabelki, ale wykonane różnymi programami.

2. (kosmetyka) Plik stworzony ZWcad2PDF ma warstwy. Bobrze by było, gdyby nazwy warstw wyświetlały się potem w przeglądarce PDF alfabetycznie. Obecnie jest to dość chaotycznie (może zależnie od kolejności tworzenia warstw w rysunku? - nie wiem).

3. (kosmetyka) Wskazane byłoby, takie ustawienie zabezpieczenia PDFa wygenerowanego przez ZWcad2PDF, żeby możliwe było mierzenie w przeglądarce PDF. Obecnie z racji ustawień dostępności, narzędzie to jest zablokowane. (Jeśli się nie mylę)

Pozdr

PS1. Liczę na naprawę funkcji z tekstami, bo druk do PDFa z warstwami jest sprawą rewelacyjną, a żadne zewnętrzne narzędzie tego nie zrobi.

PS2.

_VERNUM = "2011.02.28(16649)" (read only)

(nową wersję instaluję jutro... :)

test3.PDF

test1.PDF

Opublikowano

Ja używam PDFCreator.

Uważam że jest całkiem niezły brakuje mu tylko podglądu przed zapisem (jak w PDF Factory), ale to jest szczegół.

Sprawdziłem ZWCAD'owski DWG to PDF. Drukowałem mapę bardzo dużego obszaru i mam takie uwagi:

1. nie ma dowolnego formatu papieru.

2. próbowałem manewrować grubościami linii, ale ZWCAD'owski program nie reagował w skutek czego wydruk jest nie czytelny w szczególach.

W PDFCreator przy ustawieniu na grubość 0,00 wszystko jest bardzo czytelne nawet przy max. powiększeniu.

Opublikowano

Też kiedyś myślałem, że nie ma możliwości ustawiania dowolnych rozmiarów. A ta funkcja jest!!! (Co widać na filmiku!) A do tego działa rewelacyjnie (lepiej niż w drukarkach PDFowych), bo jest mniej klikania. Do tego można przefiltrować dostępne rozmiary papieru i wyłączyć standardy amerykańskie czy inne. Ja wyłączyłem wszystkie i sukcesywnie stworzyłem bazę własnych rozmiarów, które tylko używam!

Jeśli chodzi o manipulację grubościami linii to również, jak dla mnie, wszystko jest OK. Grubości przypisane elementom rysunku, drukowane są właściwie w PDFie. Nie korzystam z przypisywania grubości do kolorów (kiedyś pisałem dlaczego), tylko przypisuje do konkretnych elementów lub warstw. Jedyny problem to opisany w poście powyżej z drukiem czcionek typu Arial....

Opublikowano

Witam,

testowałem właśnie opisane wyżej problemy w ZWCAD 2011 z 30-06-2011

Stworzyłem sobie:

tak zwany plik kontrolny DWG,
    styl wydruku.

Następnie wydrukowałem do PDFa za pomocą wbudowanej drukarki DWG to PDF.

Poniżej zamieszczam plik PDF oraz powyższe pliki.

1. Nie testowałem w poprzedniej wersji, ale w aktualnej wygląda to OK.

2. Wydaje mi się, że warstwy są układane w PDF w takiej kolejności jak były tworzone w oknie warstw w ZWCAD.

3. Racja, powinna być "wajcha" do przełączania czy PDF ma być zabezpieczony, czy nie.

Pozdrawiam

obraz-kontrolny-zwcad.PDF

obraz-kontrolny-zwcad.ctb

obraz-kontrolny-zwcad.dwg

Opublikowano

Juz wspominałem ze w tej _VERNUM = "2011.06.30(16923)" , a także w poprzedniej wersji podobnie, nic sie nie zmieniło.

PDF PLOTER wbudowany do ZWCAD

- polilinie o zadanej grubości >0 oraz tekst z czcionkami TTF ploter PDF ZWCada drukuje "jakby wylewającym tuszem", w pewnym sensie "za tłusto".

przykład ---> PDF_ploter_zwcad.PDF

drukarka wirtualna CutePDF

czcionki i polilinie o określonej grubości >0 są wydrukowane prawidłowo i czytelnie, bez przesadnego wytłuszczania.

przykład ---> Cute_pdf_drukarka_program.pdf

Opublikowano

Trochę się pobawiłem.

Żadne ustawienia nie pomagają Ustawiłem grubość linii 0,0

- w pliku ctb,

- wszystkich warstw,

- wszystkich elementów.

Na wydruku grubość linii powoduje że wszystko się rozlewa.

Jak ustawie żeby żeby Adobe Reader wyświetlał elementy grubości jednego piksela jest ok.

A co z dowolny formatem wydruku. Dostępne są tylko od A4 do A0 albo formaty określone w calach ale też w podobnym zakresie.

próbka ZWCAD 4 .PDF

post-30-1348487303,9401_thumb.png

post-30-1348487303,9646_thumb.png

Opublikowano

A co z dowolny formatem wydruku. Dostępne są tylko od A4 do A0 albo formaty określone w calach ale też w podobnym zakresie.

Tu jest wszystko w porządku! Można sobie raz zdefiniować inne formaty, a inne zbędne z listy predefiniowanych usunąć (przefiltrować). (Patrz -> filmik w którymś poscie powyżej)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżam wątek :roll:

Przy wydruku do wbudowanej drukarki PDF program nie radzi sobie z grubościami linii zdefiniowanymi poprzez plik CTB (przypisane grubości do kolorów).

Zarówno w 2011.06.30 jak i w nowej Becie 2012 jest to samo. Na podglądzie wygląda wszystko OK, natomiast po utworzeniu pliku wszystko jest na 1 grubości.

Czy błąd ten został już zgłoszony czy może nikt nie drukuje z kolorów :twisted:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ponieważ ww problem nie porusza paru spraw, mam pytania do użytkowników drukarki pdf z zwcada:

1. Co z drukowaniem rastrów do PDF, w szczególności dużych rozmiarów - czy nei ma problemów, nie tracą na jakości?

2. Czy drukują się poprawnie obiekty typu OLE, wstawione pliki z excela etc?

3. Co z indywidualnymi wymiarami rysunków? Czy da się zdefiniować tak jak w sterowniku do plotera np papier na wysokość 297 i długość 3000 z opcją przycinania na krawędzi ramki?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

powtórzę się:

3. Co z indywidualnymi wymiarami rysunków? Czy da się zdefiniować tak jak w sterowniku do plotera np papier na wysokość 297 i długość 3000 z opcją obcinania pdf na krawędzi ramki?

Papier się da przedefiniować (metodą zepsucia jednego z dostępnych formatek papieru), natomiast pc5 uparcie drukuje do wymiaru papieru a nie do wymiaru zaznaczonego okna.. Jeśli dało by się zmienić (chińskie rączki :wink: ) tak aby pc5 był drukowany tylko do zakresu ramki (bez białych obszarów), było by naprawdę wspaniale.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odnośnie powtórzonego pytania.

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem.

Chodzi o to, żeby w PDF na zewnątrz ramki nie było marginesów?

odpowiedź:

tak..

.. zaznaczam windows (z ramką czy bez, obojętne), drukuję pdf i chcę, żeby na tej ramce pdf się skończył, a nie tam gdzie kończy się zadeklarowany papier

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,

faktycznie jest problem.

Nie mogliśmy uzyskać tego efektu, ponieważ stosowaliśmy zbyt duże czcionki.

Numer zgłoszenia w ZWSOFT 15453

Jak wygląda sprawa pogrubionych nienaturalnie czcionek? Zainstalowałem właśnie nowy ZWcad2012Pro i do pdf dalej drukuje mi czcionki nieczytelne.

Może jest jakiś sposób na ominięcie tego problemu?

Drukarką pdf z Zwcada mogę zrzucać rysunki na "podkładach wtórników" rastrów tif, bo przy korzystaniu z pdfcreator oraz Bullzip w miejscu rastra mam czarne tło.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

faktycznie jest problem.

Nie mogliśmy uzyskać tego efektu, ponieważ stosowaliśmy zbyt duże czcionki.

Numer zgłoszenia w ZWSOFT 15453

Jak wygląda sprawa pogrubionych nienaturalnie czcionek? Zainstalowałem właśnie nowy ZWcad2012Pro i do pdf dalej drukuje mi czcionki nieczytelne.

Może jest jakiś sposób na ominięcie tego problemu?

Drukarką pdf z Zwcada mogę zrzucać rysunki na "podkładach wtórników" rastrów tif, bo przy korzystaniu z pdfcreator oraz Bullzip w miejscu rastra mam czarne tło.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.